Kemalangan bas di Montenegro mengorbankan 2 nyawa, 9 cedera parah

Seorang warganegara British dan seorang lagi terbunuh pada hari Selasa dan sembilan orang cedera parah di Montenegro apabila sebuah bas terjun ke dalam gaung, pihak berkuasa berkata.

Bas itu membawa lebih kurang 30 penumpang apabila ia tergelincir di jalan curam lebih kurang tengah hari, polis berkata. Media tempatan melaporkan bahawa bas itu sedang melalui jalan yang menghubungkan bandar Budva, di persisiran Laut Adriatik, dengan Cetinje, yang terletak di kawasan pedalaman bergunung-ganang.

“Saya sedang mendengar muzik dan semuanya biasa. Kemudian tiba-tiba terdapat jeritan dan bunyi kaca pecah,” salah seorang penumpang memberitahu radio RTCG milik negara.

Ia tidak serta-merta jelas apa yang menyebabkan bas itu tergelincir kira-kira 15 meter ke dalam gaung itu. Gambar menunjukkan pekerja penyelamat memegang wayar logam untuk cuba mencapai bangkai.

Doktor berkata sembilan orang cedera parah, termasuk seorang dalam keadaan mengancam nyawa.

Pendakwa Ana Radovanovic memberitahu wartawan bahawa dua orang yang terbunuh ialah seorang warganegara British dan seorang wanita yang tidak dikenali.

Polis berkata di X, dahulu dikenali sebagai Twitter, bahawa dua mangsa meninggal dunia di tempat kejadian sementara yang cedera menerima bantuan di Cetinje. Mereka yang cedera parah kemudiannya dipindahkan ke hospital di ibu negara Montenegro Podgorica.