Keluarga orang Israel yang dikhuatiri diculik oleh pengganas Hamas bersuara: ‘Kami menunggu di rumah untuk memeluk anda’

PERTAMA DI FOX, JERUSALEM – Walaupun jumlah kematian di Israel terus meningkat melebihi 700 orang pada hari Isnin, ratusan keluarga Israel masih mencari dengan putus asa untuk ahli keluarga yang telah hilang sejak serangan pengganas pelbagai hala yang dilakukan pada hari Sabtu sepanjang sempadan Israel dengan Gaza oleh pengganas Palestin.

Kebanyakan mereka yang ditemubual oleh Digital berkata mereka percaya saudara mara mereka – ibu bapa, anak-anak dan sepupu – sedang ditahan oleh kumpulan pengganas Hamas di dalam Jalur Gaza. Ramai daripada mereka berasaskan syak wasangka mereka pada gambar dan video yang dimuat naik ke media sosial oleh kumpulan Islamis itu dan semua mereka berkata mereka tidak mendengar apa-apa daripada pihak berkuasa Israel atau kumpulan antarabangsa mengenai di mana kediaman ahli keluarga mereka. Mereka semua merayu bantuan daripada kumpulan seperti Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Palang Merah Antarabangsa dan lain-lain untuk menawarkan sebarang maklumat mengenai nasib mereka.

Juru bicara tentera Israel Lt. Kol. Richard Hecht memberitahu Digital bahawa beliau tidak dapat memberikan jumlah sebenar rakyat Israel yang diculik atau ditahan sebagai tebusan di enklaf Palestin itu, hanya mengatakan bahawa terdapat “puluhan” mangsa. Media Israel melaporkan bahawa jumlahnya adalah di antara 70 hingga 100 orang.

Berikut adalah beberapa kisah mereka [wawancara ini telah diedit untuk kejelasan].

Terdapat rakaman video dua anak perempuan saya, bekas suami saya, pasangannya dan anak lelakinya sedang ditahan oleh pengganas Hamas di rumah mereka di Kibbutz Nahal Oz. Dalam video anda boleh lihat bahawa dia telah ditembak di kakinya, dia cedera dan benar-benar berdarah, pengganas membantunya berdiri dan membawanya pergi. Dia hampir tidak boleh berjalan. Anak-anak perempuan tinggal di Nahal Oz dengan bapa mereka, saya tinggal di sana sehingga baru-baru ini tetapi berpindah ke pusat Israel.

Kemudian terdapat gambar anak-anak perempuan saya, Dafna, 15, dan Ela, 8, di Gaza dan Dafna memakai pakaian yang berbeza. Pada gambar itu, dalam bahasa Arab, tertulis bahawa mereka menyuruhnya menukar pakaiannya dan memakai pakaian yang sesuai untuk solat Muslim.

Saya melalui neraka sekarang. Tiada sesiapa pun dari pihak berkuasa Israel yang menghubungi saya, dan saya tiada maklumat lanjut mengenai mereka selain daripada gambar-gambar itu. Saya menghubungi polis dan menghantar video itu kepada mereka, tetapi mereka langsung tiada maklumat. Saya bercakap dengan guru-guru dan kaunselor di sekolah mereka, tetapi mereka tidak dapat berbuat apa-apa untuk membantu saya selain menyuruh saya agar tabah.

Tetapi saya fikir mereka sudah tiada, hanya perasaan di perut saya. Saya mahu menghantar mesej kepada anak-anak perempuan saya, saya mahu memberitahu mereka dan Noam, bekas suami saya dan Dikla, pasangannya, dan Tomer, anak lelakinya, bahawa saya menyayangi mereka semua dan seluruh keluarga menunggu di sini untuk mereka pulang. Saya mahu mereka melakukan apa sahaja yang disuruh oleh mereka yang menahan mereka.

Saya mahu dunia tahu apa yang kami lalui.

Kami percaya bahawa kesemua mereka telah diculik ke Gaza. Kami ada video pendek Shir dengan dua orang kanak-kanak dikelilingi pengganas Hamas, tetapi kami tidak tahu apa yang terjadi kepada Margit, Yossi dan Yarden, kami hanya tahu mereka tidak berada di kibbutz mereka, Nir Oz. Kami benar-benar risau tentang mereka, terutama Margit yang menghidap penyakit Parkinson dan tanpa ubatnya dia akan mati. Kanak-kanak kecil itu tiada apa-apa, tiada makanan dan lampin. Satu-satunya yang tinggal ialah adik perempuan Shir, yang berjaya meninggalkan kibbutz selepas 30 jam.

Apabila roket mula ditembak pada hari Sabtu, saya mula melihat telegram untuk melihat sama ada saya boleh mendapatkan sebarang maklumat tentang apa yang berlaku, kemudian saya nampak gambar Shir dengan dua bayi dan saya tidak percaya apa yang saya lihat. Saya tidak dapat menggambarkan apa yang saya rasa apabila melihat gambar mereka, kemudian kami mula mendapatkan maklumat daripada orang lain di kibbutz itu.

Kami hanya tidak faham saiz perkara ini sekarang. Saya hanya duduk di sini melihat gambar dan video yang dimuat naik Hamas berharap saya akan menemui sebarang maklumat tentang mereka. Keluarga saya hancur, kami hanya tidak tahu apa yang terjadi pada mereka.

Saya mahu katakan bahawa orang-orang ini [Hamas] adalah haiwan, tetapi haiwan pun tidak akan berkelakuan seperti ini. Israel bukan Syria, dan ini tidak sepatutnya berlaku di sini. Saya ada banyak soalan tetapi saya tidak akan tanya sekarang kerana saya mahu menunjukkan sokongan kepada tentera dan askar berani kita.

Ini adalah Israel, bukan Syria, ia tidak sepatutnya berlaku. Saya ada banyak soalan, tetapi saya tidak akan tanya sekarang kerana saya mahu berdiri teguh di belakang tentera dan askar berani kita, tetapi semua orang yang kami kenal terkesan oleh ini – kami mendapat maklumat daripada kawan-kawan yang kehilangan ahli keluarga, atau yang hilang atau yang telah dipanggil untuk berkhidmat dalam tentera.

Jika saya ada mesej untuk Hamas, saya akan katakan kepada mereka bahawa mereka harus menjaga orang-orang ini dengan selamat dan hidup. Ia akan lebih baik bagi mereka jika mereka menjaga mereka seperti kami menjaga tahanan kami. Saya juga mahu katakan kepada orang di Eropah dan AS yang menghakimi Israel kerana mempertahankan diri, terdapat gerakan radikal di negara anda juga, dan hanya soal masa sebelum mereka mengetuk pintu anda, dan kemudian anda akan tahu apa yang kami rasa sekarang.

Ibu saya, Carmela, 80, anak perempuan, Noya, 13, anak saudara lelaki dan perempuan saya dan adik ipar lelaki saya semuanya dibawa dari rumah mereka di Kibbutz Nir Oz. Saya tinggal di kibbutz itu sehingga kira-kira dua minggu yang lalu dan anak perempuan saya pulang untuk menghabiskan Sabat dengan ibu saya.

Saya kini tinggal di Kibbutz Kissufim, yang berdekatan dan juga diserang pada hari Sabtu. Kami juga bersembunyi di tempat perlindungan bom kami dan ibu saya menghantar pesanan kepada saya memberitahu bahawa ada orang di dalam rumahnya dan anak perempuan saya menghantar mesej kepada saya mengatakan bahawa dia mendengar suara kuat di luar pintu tempat perlindungan mereka. Pintu tempat perlindungan itu tidak berkunci dan itu salah satu masalahnya. Di tempat perlindungan saya, kami berjaya mengunci pintu, dan kami menghalang pengganas dari membukanya, yang menyelamatkan nyawa kami.

Saya tidak tahu di mana mereka berada, saya langsung tiada maklumat tentang mereka. Saya hanya tahu bahawa mereka hilang. Sebaik sahaja pertempuran berhenti, adik perempuan saya, yang tinggal di kibbutz itu, pergi ke rumah ibu saya dan mendapati tiada sesiapa pun di sana.

Saya bahkan tidak mahu memikirkan apa yang terjadi pada mereka. Saya berperang secara psikologi dalam fikiran saya kerana saya tidak mahu memikirkannya. Semua yang saya boleh lakukan sekarang adalah bercakap dengan media dan memberitahu seluruh dunia bahawa ini berlaku dan meminta bantuan.

Saya mahu seseorang dari PBB pergi ke Gaza dan mencari tahu di mana mereka berada. Mereka membawa orang yang tidak bersalah, orang tua, kanak-kanak, mereka tidak bersenjata.

Saya telah tinggal di kibbutz ini sepanjang hayat saya dan saya percaya bahawa tentera akan menjaga kami, tetapi mereka tidak menjaga kami. Ia benar-benar tidak masuk akal. Satu-satunya perkara yang saya boleh bandingkan adalah Ukraine tetapi mungkin berbeza, saya tidak pasti. Saya hanya berharap ada orang yang menjaga mereka, memberi mereka makanan dan selimut tetapi hanya Tuhan yang tahu.

Hamas sangat teratur dengan serangan ini. Mereka sangat profesional, mereka tahu dengan tepat apa yang mereka lakukan dan tiba dengan bersedia sepenuhnya dan bersenjatakan lengkap.

Anak perempuan saya, Adi, 21, pergi ke parti di Kibbutz Re’im dengan kawan baiknya dan kali terakhir kami bercakap dengannya adalah pada pukul 7.40 pagi hari Sabtu. Dia menelefon saya dalam keadaan histeria, memberitahu saya ia kucar-kacir dan ada orang menembak. Kemudian talian terputus, dan kami tidak tahu apa yang terjadi kepadanya.

Kami tidak tahu sama ada dia mati atau hidup, cedera atau diculik. Dalam satu filem kami nampak keretanya, dan kami nampak kawannya terbaring di lantai bersebelahan kereta itu. Kami tahu bahawa mereka yang cuba melarikan diri dari sana ditembak pada jarak dekat, tetapi sudah hampir tiga hari, dan kami masih tidak tahu. Semakin lama masa berlalu, semakin sedikit peluang untuk menemui dia.

Adi adalah anak yang menakjubkan. Dia hanya berusia 21 tahun dan sudah menjalankan perniagaan sendiri. Dia sangat bertanggungjawab dan bebas, dan saya tahu jika dia boleh menghubungi kami, dia pasti akan lakukannya. Saya hanya cuba bercakap dengan sebanyak mungkin orang untuk melihat sama ada terdapat sebarang maklumat mengenainya.

Saya kini menerima banyak panggilan Whatsapp daripada penutur bahasa Arab yang memberitahu saya bahawa Hamas menahannya dan saya boleh mendengar jeritan di latar belakang. Saya tahu mereka juga menelefon ibu bapa lain, bagaimana mereka boleh begitu tidak berperikemanusiaan? Saya malu dengan umat manusia.

Saya cuba menangani situasi ini, tetapi otak saya hanya tidak boleh mendaftarnya. Saya tidak faham mengapa mereka [pengganas] akan berbuat demikian kepada orang yang tidak terlibat dalam perang ini. Ia tidak akan memberi apa-apa kepada mereka dan sekarang Israel akan menyerang