Keluarga masih mencari ahli keluarga yang hilang selepas banjir teruk di Afghanistan meragut nyawa ramai

(SeaPRwire) –   Apabila beliau mendengar bahawa banjir besar-besaran telah melanda kampungnya minggu lepas, petani Abdul Ghani cepat-cepat pulang dari wilayah jiran Kunduz di mana beliau sedang melawat keluarga. Apabila beliau tiba di rumah, beliau mendapati isteri dan tiga orang anaknya telah terkorban dalam banjir bandang itu.

Dua orang anak lelakinya terselamat tetapi satu lagi anak lelaki berumur 11 tahun masih hilang. “Saya tidak dapat mengenalpasti jalan ke kampung saya,” katanya, menggambarkan bagaimana beliau berpatah balik dan mengambil jalan lain untuk tiba di daerah Nahrin di wilayah Baghlan.

Di seluruh Baghlan, orang lain seperti Ghani dan mangsa-mangsa bencana masih mencari ahli keluarga mereka yang hilang dan mengebumikan orang mati pada Isnin.

“Jalan-jalan, kampung-kampung dan tanah-tanah telah dicuci hanyut,” kata Ghani. Isterinya, dua orang anak perempuan berumur 7 tahun dan 9 tahun serta seorang anak lelaki berumur 4 tahun meninggal dunia.

“Hidup saya kini berubah menjadi bencana,” katanya, berbual dengan The Associated Press melalui telefon.

Agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bagi makanan menganggarkan bahawa hujan lebat musim ini di Afghanistan telah mengorbankan lebih daripada 300 orang nyawa dan merosakkan beribu-ribu rumah, kebanyakannya di Baghlan yang menanggung kemusnahan banjir pada Jumaat.

Mangsa-mangsa yang terselamat kini tiada tempat tinggal, tanah atau sumber pendapatan, menurut WFP. Kebanyakan Baghlan “tidak boleh diakses melalui lori,” kata WFP, menambah bahawa ia terpaksa menggunakan semua alternatif yang boleh difikirkan untuk menghantar makanan kepada mangsa-mangsa.

PBB telah menyatakan takziah kepada mangsa-mangsa, menurut kenyataan pada Ahad, menambah bahawa badan PBB dan agensi bantuan sedang bekerjasama dengan kerajaan Taliban untuk membantu.

“Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan rakan kongsi di Afghanistan sedang berkoordinasi dengan pihak berkuasa de facto untuk menilai keperluan dengan segera dan memberikan bantuan kecemasan,” menurut kenyataan tersebut.

Mangsa-mangsa termasuk 51 orang kanak-kanak, menurut UNICEF, salah satu daripada beberapa kumpulan bantuan antarabangsa yang menghantar pasukan bantuan, ubat-ubatan, selimut dan bekalan lain. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan telah menghantar 7 tan ubat-ubatan dan kit kecemasan ke kawasan-kawasan yang terjejas.

Sementara itu, PBB telah mengedarkan pakej bantuan yang merangkumi perlindungan sementara, barang-barang bukan makanan penting, modul suria, pakaian, dan alat untuk membaiki perlindungan mereka yang rosak.

Bencana terkini berlaku selepas satu lagi bencana sebelumnya, apabila sekurang-kurangnya 70 orang terbunuh pada April akibat hujan lebat dan banjir kilat di seluruh negara. Air juga memusnahkan kira-kira 2,000 buah rumah, tiga buah masjid dan empat buah sekolah di wilayah barat Farah dan Herat, serta wilayah selatan Zabul dan Kandahar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.