Kekurangan zat dan kelaparan mencengkam kanak-kanak Sudan Selatan melarikan diri dari keganasan Sudan

Sekurang-kurangnya satu dalam lima kanak-kanak yang tiba di Sudan Selatan dari Sudan mengalami kekurangan zat makanan dan lebih daripada 90% ketibaan tidak makan selama beberapa hari, agensi makanan PBB berkata Selasa.

Program Makanan Dunia berkata bahawa hampir 300,000 orang telah tiba di Sudan Selatan dalam tempoh lima bulan yang lalu — majoritinya rakyat Sudan Selatan. Sudan Selatan terjerumus ke dalam perang saudara pada 2013, memaksa ribuan warganya melarikan diri ke negara-negara jiran, termasuk Sudan.

“Kami melihat keluarga meninggalkan satu bencana untuk bencana lain apabila mereka melarikan diri dari bahaya di Sudan hanya untuk mendapati keputusasaan di Sudan Selatan,” kata Mary-Ellen McGroarty, pengarah negara WFP di Sudan Selatan.

Sudan terjerumus ke dalam kekacauan pada pertengahan April apabila ketegangan yang lama simering antara tentera, yang diketuai oleh Jeneral Abdel Fattah Burhan, dan pasukan paramiliter Rapid Support Force, atau RSF, yang diperintah oleh Mohammed Hamdan Dagalo, meningkat menjadi peperangan terbuka.

WFP merayu untuk dana tambahan melebihi $120 juta untuk memenuhi keperluan kemanusiaan di sempadan.

WFP berkata dengan permulaan musim hujan, banjir telah menyumbang kepada penyebaran penyakit.

“Mereka yang tiba hari ini berada dalam keadaan yang lebih terdedah berbanding keluarga yang melarikan diri pada minggu-minggu awal konflik,” kata kenyataan WFP.

PBB menganggarkan bahawa 5,000 orang telah terbunuh dan lebih daripada 12,000 yang cedera sejak konflik di Sudan bermula pada pertengahan April.

Lebih daripada 5.2 juta orang telah melarikan diri dari rumah mereka, termasuk lebih daripada 1 juta yang menyeberang ke negara-negara jiran Sudan. Separuh daripada penduduk negara itu — sekitar 25 juta orang — memerlukan bantuan kemanusiaan, termasuk kira-kira 6.3 juta yang “satu langkah dari kelaparan,” menurut pegawai kemanusiaan PBB.