Kekurangan bantuan AS meninggalkan Ukraine terdedah kepada serangan Rusia yang membunuh orang awam, penganalisis amaran

(SeaPRwire) –   Lebih ramai orang awam terbunuh pada Ahad apabila penganalisis memberi amaran bahawa kelewatan bantuan tentera Amerika Syarikat akan menyaksikan Kyiv menghadapi kesukaran melawan serangan balas Rusia.

Seorang lelaki terbunuh pada Ahad selepas sebuah drone Rusia mengenai trak yang dipandunya di kawasan Sumy, kata pejabat pendakwa tempatan.

Di tempat lain, seorang wanita berusia 67 tahun terbunuh selepas serangan artileri mengenai sebuah blok apartmen di kawasan Donetsk, kata Gabenor Vadym Filashkin.

Pegawai-pegawai di kawasan Kharkiv juga berkata pada Ahad bahawa mereka telah mengutip mayat seorang wanita berusia 61 tahun dan seorang lelaki berusia 68 tahun yang terbunuh oleh serangan Rusia pada hari sebelumnya. Sepuluh drone jenis Shahed ditembak jatuh di kawasan Kharkiv semalam, kata Tentera Udara Ukraine pada Ahad.

Sementara itu, serangan artileri di kawasan Kherson yang diduduki Rusia membunuh dua orang awam pada Ahad, kata pemimpin yang dilantik Moscow Vladimir Saldo. Drone Ukraine juga dilaporkan di kawasan Krasnodar dan Belgorod Rusia serta di Laut Hitam, kata Kementerian Pertahanan Rusia.

Berita itu datang ketika Institut Kajian Perang, sebuah pemikir yang berpangkalan di Washington memberi amaran bahawa kelewatan bantuan tentera Barat akan semakin menghalang keupayaan Ukraine untuk menolak majuan balas Rusia.

Dengan perang di Ukraine memasuki tahun ketiga dan bantuan penting tersekat di Kongres, Rusia telah menggunakan kelebihan kuasanya dan tenaga manusia untuk meningkatkan serangan di seluruh timur Ukraine. Ia semakin menggunakan bom luncur satelit – yang dilepaskan dari kapal terbang dari jarak selamat – untuk menghujani pasukan Ukraine yang terjejas oleh kekurangan tentera dan peluru.

Dalam laporannya, ISW berkata bahawa pasukan Rusia memberi keutamaan kepada keuntungan taktikal yang perlahan dengan usaha operasi memfokuskan kepada bandar-bandar Lyman, Chasiv Yar, dan Pokrovsk.

“Pemerintah tentera Rusia mungkin menilai bahawa pasukan Ukraine tidak akan mampu mempertahankan diri terhadap operasi penyerangan Rusia semasa dan masa depan disebabkan oleh kelewatan atau pengakhiran bantuan tentera Amerika Syarikat yang kekal,” kata pemikir itu.

Ketua tentera Ukraine, Jeneral Oleksandr Syrskyi, berkata pada Sabtu bahawa situasi medan tempur Ukraine di timur perindustrian “menurun dengan ketara beberapa hari kebelakangan ini” apabila cuaca hangat membenarkan pasukan Rusia melancarkan dorongan baru di beberapa bahagian garis hadapan lebih 620 batu panjang.

Dalam kenyataan di aplikasi Telegram, Syrskyi berkata bahawa Rusia “telah menyerang secara aktif” kedudukan Ukraine berhampiran bandar-bandar Lyman, Bakhmut dan Pokrovsk, dan mula melancarkan serangan kereta kebal kerana cuaca lebih kering dan panas membuat kenderaan berat mudah bergerak di atas tanah lembap sebelum ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.