Kekhawatiran rasuah Ukraine meningkat ketika AS cuba tangani rasuah dengan pakej bantuan baru

Ketika pentadbiran Biden mengumumkan pusingan bantuan baharu bernilai sehingga $1 bilion kepada Ukraine pada hari Rabu, beberapa penganalisis memberi amaran bahawa laporan berterusan mengenai rasuah dan salah urus dana boleh memudaratkan sokongan Barat terhadap usaha perang negara itu.

“Laporan seperti ini akan menimbulkan kebimbangan di kalangan pembayar cukai yang membiayai bantuan ini pada masa kita mempunyai tuntutan domestik yang ketara terhadap sumber kita,” kata Victoria Coates, naib presiden dasar luar di Heritage Foundation, kepada Digital.

Komen Coates datang selepas Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy mengumumkan pada hari Ahad bahawa Menteri Pertahanan Oleksii Reznikov akan digantikan oleh Rustem Umerov, dengan alasan bahawa perubahan kepimpinan diperlukan selepas negara itu mengalami “lebih daripada 550 hari perang skala penuh”.

Dalam ucapan malam hari Ahad pemimpin Ukraine itu, Zelenskyy menekankan keperluan kementerian pertahanan untuk “pendekatan baru,” sambil menyeru untuk “format interaksi yang berbeza dengan tentera dan masyarakat.”

“Verkhovna Rada (parlimen) Ukraine biasa dengan orang ini, dan Umerov tidak memerlukan pengenalan tambahan. Saya mengharapkan sokongan untuk calon ini daripada parlimen,” kata Zelenskyy.

Tetapi langkah itu juga datang di tengah-tengah laporan baharu mengenai rasuah dalam Ukraine, dengan Reznikov dikritik dalam media Ukraine kerana membayar lebih untuk jaket tentera bulan lalu yang menelan belanja $57 lebih daripada harga biasa.

Menurut laporan New York Times pada hari Isnin, kira-kira $980 juta dalam kontrak senjata telah melepasi tarikh penghantaran manakala beberapa prabayaran untuk senjata telah dipindahkan ke akaun luar negara para peniaga senjata, menurut laporan New York Times. Sementara itu, laporan media Ukraine mula mempersoalkan pembayaran berlebihan untuk bekalan tentera asas seperti makanan.

Reznikov tidak terlibat secara langsung dalam salah urus dana tersebut, tetapi beliau mengemukakan peletakan jawatannya pada hari Isnin di tengah-tengah usaha memberantas rasuah yang berpotensi membahayakan usaha perang Ukraine.

“Rasuah boleh membunuh,” kata Daria Kaleniuk, pengarah eksekutif Pusat Tindakan Anti-Rasuah di Ukraine, kepada New York Times. “Bergantung pada sejauh mana kita berkesan dalam menjaga dana awam, tentera sama ada akan mempunyai senjata atau tidak mempunyai senjata.”

Usaha untuk menangani rasuah oleh kepimpinan Ukraine diteruskan pada hari Selasa, dengan Washington Post melaporkan bahawa pembuat undang-undang negara itu bergerak untuk memulihkan peraturan anti-rasuah yang memerlukan mereka mendedahkan aset secara terbuka. Langkah itu dibuat atas keperluan Dana Kewangan Antarabangsa, yang menetapkan peraturan itu sebagai syarat untuk menyalurkan sebahagian daripada pakej bantuan ekonomi bernilai $15.6 bilion kepada Ukraine.

Tetapi persoalan kekal mengenai sejauh mana para pemimpin komited untuk memberantas rasuah di negara itu, dengan pembuat undang-undang memasukkan penangguhan dalam peraturan baru yang tidak akan melihat keperluan pendedahan mengambil kesan selama setahun lagi.

Dorongan anti-rasuah yang diperbaharui datang ketika Setiausaha Negara AS Antony Blinken membuat lawatan tanpa diumumkan ke Kyiv pada hari Rabu, menunjukkan sokongan berterusan AS di tengah-tengah serangan balas tiga bulan yang perlahan terhadap pasukan Rusia di wilayah Ukraine yang diduduki.

Semasa lawatan itu, Blinken mendedahkan pusingan pembiayaan bantuan baharu untuk Ukraine, termasuk $175 juta dari stok Jabatan Pertahanan, $100 juta dalam pembiayaan tentera, $90.5 juta dalam bantuan pembersihan periuk api kemanusiaan, $300 juta untuk menyokong penegakan undang-undang negara itu, $206 juta dalam bantuan kemanusiaan, dan $5.4 juta dalam aset oligarki yang dilucuthak yang bertujuan untuk menyokong integrasi semula veteran dan pemulihan.

Pakej baharu itu juga termasuk $203 juta untuk membantu usaha reformasi dalam ketelusan dan akauntabiliti di negara itu, dengan siaran akhbar Jabatan Negara mengatakan pakej itu akan membantu dengan “anti-rasuah, kedaulatan undang-undang dan sektor keadilan; dan untuk membina kapasiti untuk menyiasat dan mendakwa jenayah perang yang dilakukan oleh Rusia,” satu titik yang disuarakan oleh Blinken dalam sidang akhbar di Kyiv.

“Kami terlibat dalam membantu Kerajaan Ukraine dalam usaha anti-rasuah dan dalam usaha untuk memastikan akauntabiliti dan ketelusan penuh semua bantuan yang kami berikan serta keselamatan artikel pertahanan dan teknologi yang disediakan AS. Presiden Zelenskyy dan saya membincangkan isu-isu ini hari ini dan kepentingan terhadap masa depan demokratik Ukraine dengan meneruskan reformasi dan perjuangan melawan rasuah,” kata Blinken.

RUSIA ABAIKAN SIASATAN KE ATAS KEJATUHAN PESAWAT PRIGOZHIN DI BAWAH PERATURAN ANTARABANGSA: LAPORAN

Rebekah Koffler, seorang analis perisikan ketenteraan strategik, bekas pegawai kanan Agensi Perisikan Pertahanan dan pengarang “Putin’s Playbook,” memberitahu Digital bahawa menarik balik bantuan tentera AS kepada Ukraine sebagai tindak balas terhadap rasuah akan menjadi pukulan maut kepada usaha perang negara itu, dengan berhujah bahawa ia akan memaksa Zelenskyy ke meja rundingan untuk berunding dengan Rusia.

“Jika AS mula [untuk] mengurangkan sokongan untuk Ukraine, ia pasti akan memberi semangat kepada Rusia, tetapi ia akan memendekkan apa yang sudah menjadi perang susulan yang berpanjangan kerana Presiden Zelenskyy mungkin akan mengurangkan ambisinya untuk kemenangan,” kata Koffler.

Tetapi Koffler juga berhujah bahawa aliran berterusan bantuan AS kepada Ukraine tidak mungkin menghasilkan kemenangan tentera sepenuhnya, dengan mengatakan matlamat Zelenskyy adalah “tidak realistik”.

“Matlamatnya dalam perang ini tidak realistik dan tidak dapat dicapai, sama ada dengan bantuan AS atau tanpa,” kata Koffler. “Terdapat ketidakseimbangan kuasa yang menyebelahi Rusia sehingga kemenangan untuk Ukraine secara matematiknya mustahil.”

Coates menyatakan bahawa Ukraine mempunyai “perjuangan bersejarah dengan rasuah endemik,” dengan berhujah bahawa tidak menghairankan sebahagian bantuan luar yang mengalir ke negara itu selama 18 bulan lepas disalurkan oleh pelaku jahat.

Beliau menunjuk kepada laporan Heritage Foundation Project Oversight pada musim panas yang mencadangkan kemungkinan rasuah sedemikian, dengan berhujah tindakan Zelenskyy baru-baru ini seolah-olah mengesahkan kebimbangan tersebut.

Coates berhujah bahawa pemimpin AS perlu mengambil serius kebimbangan pembayar cukai, satu usaha yang boleh dibantu dengan melantik seorang juruaudit untuk menjejaki penggunaan wang pembayar cukai AS.

“Memandangkan kerumitan bantuan yang mengalir ke Ukraine daripada Jabatan Negara, USAID dan Pertahanan, serta masalah bersejarah dengan rasuah di Ukraine… seorang juruaudit tunggal, khusus akan mewujudkan satu titik pengawasan khusus yang didedikasikan untuk semua entiti ini,” kata Coates, dengan mengatakan bahawa pembuat undang-undang daripada kedua-dua parti “perlu bersatu untuk membantu rakyat Ukraine memastikan tiada wang ini jatuh ke tangan yang salah.”

“Adalah jauh lebih baik jika pentadbiran Biden menggalakkan pengawasan tambahan ini sebagai entiti yang boleh membantu rakyat Ukraine — yang, selepas semuanya, berada dalam peperangan sebenar — dan meningkatkan keyakinan rakyat Amerika,” kata Coates.

Tetapi jurucakap Majlis Keselamatan Negara berhujah bahawa terdapat rangka kerja pengawasan sedia ada dalam Jabatan Negara, memberitahu Digital bahawa