Kekerasan geng, pembunuhan, rogol di Haiti terus meningkat, PBB kata

Kekerasan geng di Haiti semakin meningkat dan merebak dari ibu negara Port-au-Prince melalui tengah negara ke dua bandar utama lain, Gonaives dan Cap-Hatien, dengan peningkatan ketara pembunuhan, penculikan dan rogol dalam beberapa bulan kebelakangan ini, kata ketua PBB dalam laporan diedarkan pada hari Rabu.

Setiausaha Agung Antonio Guterres berkata dalam laporan baru kepada Majlis Keselamatan PBB bahawa 2,728 pembunuhan sengaja direkodkan antara Oktober 2022 dan Jun 2023 termasuk 247 wanita, 58 budak lelaki dan 20 budak perempuan.

Peningkatan berterusan dalam pembunuhan dikaitkan dengan kemunculan gerakan vigilante, dikenali sebagai “Bwa Kale,” di ibu negara pada bulan April yang telah menyerang geng-geng, katanya. Ketua PBB juga melaporkan peningkatan dalam penculikan untuk tebusan semasa tempoh itu dengan 1,472 dilaporkan, walaupun beliau berkata jumlah sebenar hampir pasti lebih tinggi kerana keluarga sering tidak melaporkan ahli keluarga yang hilang kepada pihak berkuasa kerana takut akan keselamatan mangsa.

Ahli geng juga terus menggunakan keganasan seksual termasuk rogol kolektif “untuk menakut-nakutkan penduduk di bawah kawalan geng saingan,” kata Guterres, menunjuk kepada 452 kes rogol yang dilaporkan semasa tempoh Oktober-Jun.

Laporan setiausaha agung mengenai kemajuan untuk memenuhi penanda aras utama dalam resolusi Majlis Keselamatan yang diluluskan bulan lalu yang mengenakan sekatan terhadap pemimpin geng berkuasa telah dikeluarkan ketika ahli majlis merundingkan resolusi PBB baru yang akan membenarkan pasukan multinasional bukan PBB yang diketuai oleh Kenya untuk memerangi geng-geng.

Diplomat berkata resolusi dijangka akan diundi pada minggu ini atau minggu depan.

Ketidakstabilan politik telah merebak di Haiti sejak pembunuhan Presiden Jovenel Moïse pada tahun 2021 yang masih belum terungkai, yang telah berhadapan dengan protes mendesak peletakan jawatannya atas tuduhan rasuah dan dakwaan bahawa tempoh lima tahunnya telah tamat.

Geng-geng telah menjadi lebih berkuasa sejak pembunuhannya, dan Guterres berkata mereka kini mengawal atau mempengaruhi 80% kawasan metropolitan Port-au-Prince dan aktiviti keganasan mereka telah merebak terutamanya ke Lembah Artibonite tengah dan wilayah bandar utama Gonaives di barat laut dan Cap Hatien di utara.

Beliau berkata serangan sembarangan telah mengusir hampir 130,000 orang.

Guterres berkata hampir tiada atau tidak ada kemajuan pada penanda aras dalam resolusi Oktober: sistem kehakiman yang dapat menangani geng dan aktiviti jenayah, pengurangan progresif dalam keganasan geng, peningkatan hak asasi manusia, penurunan perdagangan senjata haram dan aliran kewangan, dan peningkatan rampasan senjata.

Geng-geng “telah menenggelamkan institusi kebangsaan yang sudah lemah, termasuk badan kehakiman, polis kebangsaan dan pengarah pentadbiran penjara,” katanya.

“Rasuah kekal meluas,” impuniti kekal meluas dan 84% banduan dalam penjara Haiti ditahan sebelum perbicaraan dan keadaan yang mereka hadapi adalah “membimbangkan,” kata setiausaha agung itu. Dan latihan penapisan baru-baru ini mengangkat pensijilan kira-kira sepertiga hakim dan pendakwa negara itu “kerana kekurangan integriti moral, kelayakan tidak sah atau pembebasan penjenayah secara haram,” katanya.

Polis tidak dapat menangani geng berkuasa walaupun peningkatan dalam bajet mereka, kata Guterres, dan mereka “bergelut dengan tenaga kerja yang semakin merosot kerana perletakan jawatan, pemecatan, persaraan dan kematian dalam tugas.” Walaupun 714 pegawai polis baru dipilih pada bulan Disember, 774 pegawai, mewakili lebih daripada 5% pasukan, meninggalkan dalam enam bulan pertama tahun ini, katanya.

Sepanjang setahun lalu, kata setiausaha agung itu, situasi hak asasi manusia juga terus merosot, dengan serangan geng yang semakin meningkat termasuk penggunaan penembak curi di atas bumbung “untuk menembak orang yang melakukan aktiviti harian mereka secara rawak.”

Dalam beberapa kes, geng telah menyerang keseluruhan kawasan kejiranan, menembak senjata secara rawak, “membakar orang hidup-hidup dan melaksanakan individu yang dipersepsikan sebagai menentang mereka,” katanya.

Sejak resolusi sekatan diluluskan bulan lalu, dan walaupun embargo senjata sasaran, Guterres berkata, “pakar menilai bahawa penyeludupan senjata dan amunisi secara haram telah berterusan tanpa halangan kerana kawalan sempadan yang lemah, keupayaan rampasan yang terhad dan sistem pengurusan senjata yang lemah.”

Pejabat PBB mengenai Dadah dan Jenayah menilai bahawa senjata dan amunisi yang semakin canggih dan berkaliber tinggi disalurkan ke Haiti, kata setiausaha agung itu, dan kebanyakannya dari Amerika Syarikat dan mencari jalan kepada ahli geng melalui perantara.