Kekerasan di Syria meningkat, bantuan kering kerana perang saudara memasuki tahun ke-14

(SeaPRwire) –   Selama bertahun-tahun, peperangan saudara Syria telah menjadi konflik yang secara besar-besaran membeku, negara itu secara efektif dibahagikan ke dalam kawasan yang dikawal oleh kerajaan Damascus , pelbagai kumpulan pembangkang dan tentera Kurdi Syria.

Tetapi apabila konflik itu memasuki tahun ke-14nya pada Jumaat, pemerhati mengatakan keganasan telah meningkat sekali lagi walaupun perhatian dunia kebanyakannya tertumpu kepada krisis lain, seperti serangan Rusia di Ukraine dan peperangan Israel-Hamas di Gaza.

Di kampung al-Nayrab di enklaf pembangkang yang dikuasai di Idlib barat laut, Ali al-Ahmad membakar ranting zaitun di ketuhar untuk menghangatkan rumahnya yang separuh musnah.

Dia telah tinggal di rumah yang rosak itu, dipukul dalam pusingan pelombongan terbaru oleh pasukan kerajaan. Ia berada dalam keadaan lebih baik berbanding banyak rumah di sekitarnya yang telah dirobohkan, katanya. Apabila pusingan pengeboman baru bermula, dia meninggalkan tempat untuk tinggal di salah satu kem pemindahan berhampiran sehingga keadaan tenang dan dia boleh kembali untuk membaiki kerosakan.

“Kami kembali selama sehari dua, kemudian mereka memulakan pengeboman kami,” katanya. “Kami tinggalkan selama beberapa hari, kemudian kembali ke kampung kami untuk mendapati rumah kami musnah.”

Badan yang disokong PBB dikenali sebagai Suruhanjaya Bebas Antarabangsa mengenai Syria mengatakan minggu ini bahawa sejak Oktober, negara itu telah menyaksikan gelombang keganasan terburuk sejak 2020.

Peperangan itu, yang telah membunuh hampir separuh juta orang dan mengusir setengah penduduk pra-perang 23 juta, bermula sebagai protes aman menentang kerajaan Assad pada Mac 2011.

Protes – sebahagian daripada kebangkitan popular Arab yang merebak ke banyak bahagian Timur Tengah pada tahun itu – dibalas dengan tindakan kejam, dan pemberontakan dengan cepat berubah menjadi perang saudara penuh, yang lebih rumit dengan campur tangan kuasa asing di semua pihak konflik, serta militanisme yang meningkat, pertama oleh kumpulan berkaitan al-Qaeda dan kemudian Kumpulan Negara Islam hingga kekalahannya pada 2019.

Rusia, bersama-sama dengan Iran, menjadi sekutu terbesar Assad dalam perang, Turki menyokong pelbagai kumpulan pembangkang Syria manakala Amerika Syarikat menyokong tentera Kurdi Syria dalam perjuangan menentang IS. Israel telah melancarkan serangan udara menyerang kumpulan militan Lubnan Hezbollah dan pasukan Iran di Syria.

Selama bertahun-tahun, medan pertempuran menjadi kaku dalam negara yang dilanda perang.

Lonjakan keganasan terkini bermula dengan serangan drone ke upacara pengambilan ijazah akademi tentera di bandar Homs yang dikuasai kerajaan pada Oktober yang membunuh puluhan orang.

Pasukan kerajaan Syria dan sekutu Rusia kemudian melancarkan pengeboman ke utara barat yang dikuasai pembangkang yang mengenai “hospital, sekolah, pasar dan kem untuk pelarian dalam negeri yang dikenali dan kelihatan,” kata suruhanjaya itu.

Di tempat lain, serangan Israel yang semakin kerap menyasarkan sasaran berkaitan Iran di bahagian Syria yang dikuasai kerajaan – serangan yang kadang-kadang juga mengenai orang awam. Turki meningkatkan serangan di timur laut Syria, manakala militan dari sel sel tidur IS telah melancarkan serangan berterusan di pelbagai bahagian negara.

Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, kawasan yang dikuasai pembangkang juga menyaksikan ketidaktentuan, dengan protes meletus di Idlib menentang kepimpinan kumpulan Hayat Tahrir al-Sham yang berkaitan al-Qaeda yang memerintah kawasan itu.

Dengan semua lapisan dan kompleksiti konflik berbilang, tiada penyelesaian krisis dalam jangkaan untuk Syria.

David Carden, Timbalan Koordinator Bantuan Kemanusiaan Wilayah PBB untuk krisis Syria, berkata semasa lawatan terkini ke utara barat Syria bahawa rancangan tindak balas kemanusiaan PBB 2023, yang telah menyeru lebih daripada $5 bilion, hanya menerima 38% dana yang dicari – tahap terendah sejak PBB mula mengeluarkan seruan bantuan.

“Terdapat 4.2 juta orang yang memerlukan bantuan di utara barat Syria, dan 2 juta daripada mereka adalah kanak-kanak,” daripada 1 juta tidak pergi ke sekolah, katanya. “Ini adalah generasi yang hilang.”

Memperburuk penderitaan Syria adalah gempa bumi besar 7.8 magnitud pada 6 Februari 2023 yang membunuh lebih daripada 59,000 orang di Turki dan Syria. Kira-kira 6,000 daripada mereka terbunuh di Syria sahaja, terutamanya di barat laut, di mana kebanyakan 4.5 juta orang bergantung kepada bantuan kemanusiaan untuk terus hidup.

Agensi PBB dan organisasi kemanusiaan lain sedang berjuang untuk mewujudkan program yang memberikan makanan, menyalahkan keletihan dermawan, wabak COVID-19, dan konflik lain yang meletus dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Program Makanan Sedunia PBB, yang menganggarkan lebih daripada 12 juta orang Syria tidak mempunyai akses teratur kepada makanan, mengumumkan pada Disember bahawa ia akan menghentikan program bantuan utamanya di Syria pada 2024.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.