Kekecohan di udara apabila tikus dan haiwan liar menakutkan penumpang dan anak kapal dalam penerbangan

Sebuah pesawat dari Bangkok ke Taiwan mengambil giliran liar apabila seekor tikus dan berang-berang yang diseludup masuk oleh seorang penumpang terlepas di kabin utama penerbangan.

“Saya bingung jadi dia berkata sekali lagi ‘tikus peliharaan, tikus peliharaan, ia mempunyai badan putih dan ia tidak kecil,” kata seorang penumpang kepada ViralPress.

Penerbangan Rabu di atas penerbangan murah VietJet Air meletus dalam panik apabila pramugari panik setelah menyedari apa yang digambarkan penumpang sebagai tikus albino dan berang-berang hampir 1 kaki panjang yang berkeliaran di lantai.

Pemeriksaan polis kapal seterusnya juga menemui kotak yang mengandungi 28 kura-kura hidup, seekor ular, satu marmut, dua berang-berang dan dua rodens spesies tidak diketahui lain di antara bagasi semasa mendarat di Taipei.

Polis telah memberi tumpuan kepada siasatan mereka kepada seorang penumpang wanita yang didakwa menyeludup makhluk-makhluk itu melalui keselamatan di Lapangan Terbang Antarabangsa Suvarnabhumi di Thailand. Wanita itu menghadapi hukuman sehingga $31,000, seperti yang dinyatakan dalam statut Pencegahan dan Kawalan Penyakit Berjangkit Haiwan.

“Saya memberitahu anak kapal kabin, dan mereka memeriksa pesawat,” jelas penumpang itu. “Itulah ketika mereka menemui berang-berang besar di bawah salah satu tempat duduk.”

“Mereka terus mencari tikus putih dan seorang pekerja menangkap tikus itu,” tambah penumpang itu. “Ia menggigit mereka pada tangan semasa mereka membawanya kembali ke dapur di bahagian belakang pesawat.”

Anak kapal kabin dengan serta-merta memerintahkan sesiapa yang membawa haiwan ke pesawat untuk memberitahu diri mereka. Pesalah itu pada mulanya tidak tampil ke hadapan, tetapi selepas anak kapal kabin mula menyiasat, dia menuntut bayaran balik dan mengaku memiliki haiwan yang terlepas.

Wanita itu mungkin telah membeli haiwan di pasar Thailand dan ingin membawa mereka pulang selepas lawatan.

Kura-kura akan kekal dalam kuarantin dan haiwan lain akan pergi ke Universiti Sains dan Teknologi Pingtung untuk pemeriksaan dan “pengesahan” sebelum pihak berkuasa “membuang” mereka.

VietJet Air ialah syarikat penerbangan swasta pertama yang ditubuhkan di Vietnam dan kini merupakan syarikat penerbangan swasta terbesar di negara itu, menurut Victoria Advocate.