Kekecewaan apabila presiden Iran bersedia berucap di PBB: ‘Mahu bunuh warganegara Amerika’

Berikutan pembunuhan ratusan penunjuk perasaan oleh rejim Iran, kemarahan menyertai tindakan Senat yang berpotensi untuk mengharamkan lawatan PBB pada masa depan oleh Presiden Iran Ebrahim Raisi yang menaja pembunuhan warganegara Amerika yang dirancang. Raisi tiba di Bandar Raya New York pada hari Isnin dan dijangka akan bercakap pada petang Selasa.

“Tidak ada sebab untuk membenarkan Raisi, ‘pembantai Iran,’ yang mempunyai darah orang Amerika, orang Iran dan orang lain yang tidak bersalah di tangannya, datang ke New York untuk menyebarkan omong kosongnya di podium di mana dia dan wakil-wakil lain dari Republik Islam datang setiap tahun untuk tidak menghormati AS dan sekutu kita, Israel, untuk memutar naratif dan berbohong tentang rekod hak asasi manusia yang keji Iran dan cita-cita senjata nuklear,” kata Lisa Daftari, ketua pengarang The Foreign Desk, kepada Digital.

Pentadbiran Trump mengenakan sekatan ke atas Raisi atas peranannya dalam membantu pembunuhan 5,000 tahanan politik Iran pada tahun 1988 dan pembantaian 1,500 penunjuk perasaan Iran oleh rejim ulama pada tahun 2019.

Daftari, yang banyak menulis tentang Iran, mencatat bahawa dengan “Membenarkannya datang ke tanah AS sahkan seorang lelaki yang mempunyai sejarah panjang pelaksanaan borong, membiayai terorisme global, dan pada saat ini, teruskan kemarahannya terhadap penunjuk perasaan damai di Iran. Mengapa AS akan membenarkan pemutihan jenayah keji sedemikian dengan menawarkan undangan kepada seorang lelaki yang sepatutnya diasingkan dan dikutuk bukannya?”

Pada akhir minggu lepas, sekumpulan Senator Republikan memperkenalkan undang-undang untuk mendesak pentadbiran Biden untuk menghalang Raisi daripada memasuki Amerika Syarikat menjelang ucapannya pada hari Selasa di PBB di Bandar Raya New York. Raisi mencari pembunuhan rakyat Amerika, menurut Senator Marco Rubio, R-Fla., dan Ted Cruz., R-Texas.

Dalam siaran akhbar yang dikeluarkan untuk mempromosikan rang undang-undang untuk mengharamkan Raisi, Rubio menyatakan, “Raisi secara aktif menyokong terorisme dan mahu membunuh warganegara Amerika. Walaupun saya tidak terkejut dia mahu bersatu semula dengan banyak pembunuh dan penjahat lain yang mendakwa keahlian di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Raisi tidak boleh dibenarkan masuk ke Amerika Syarikat. Rang undang-undang kami akan mencapai apa yang pentadbiran Biden kelihatan tidak sanggup lakukan: mengharamkan kemasukan Raisi ke negara ini dan melindungi keselamatan negara kita.”

Rejim Iran dituduh tahun ini cuba menculik dan membunuh wartawan Iran-Amerika Masih Alinejad dari rumahnya di Brooklyn, Bandar Raya New York.

Cruz mencatat bahawa “Raisi sudah akan dikecualikan daripada memasuki Amerika Syarikat untuk Perhimpunan Agung PBB jika Presiden Biden dan pentadbirannya menguatkuasakan statut sedia ada dengan niat baik. Raisi mempunyai rekod aktiviti pengganas, termasuk sokongannya terhadap pembunuhan Presiden Trump dan pegawai AS lain. Dia juga disenaraikan oleh Jabatan Negara sebagai tidak layak memasuki Amerika Syarikat kerana pembunuhan besar-besaran yang dilakukannya. Walau bagaimanapun, pentadbiran Biden kelihatan bersedia untuk mengelak sekatan ini.”

Seorang jurucakap Jabatan Negara memberitahu Digital, “Sebagai negara tuan rumah PBB, Amerika Syarikat secara umumnya wajib di bawah Perjanjian Ibu Pejabat PBB untuk mengeluarkan visa kepada wakil negara anggota PBB untuk bepergian ke daerah ibu pejabat PBB bagi urusan rasmi PBB.” Jurucakap itu menambah, “Amerika Syarikat mengambil serius kewajipannya sebagai negara tuan rumah PBB di bawah Perjanjian Ibu Pejabat PBB. Pada masa yang sama, Pentadbiran Biden tidak pernah dan tidak akan goyah dalam melindungi dan mempertahankan semua rakyat Amerika.”

Apabila ditanya sama ada PBB akan mengharamkan Raisi daripada bercakap, jurucakap setiausaha agung PBB Stephane Dujarric memberitahu Digital, “Kami tidak mempunyai komen mengenai rang undang-undang yang dicadangkan dalam badan perundangan AS. Amerika Syarikat jelas mempunyai hak untuk mengawal sempadannya sendiri. AS juga mempunyai komitmen dari segi Perjanjian Ibu Pejabat 1947, yang menetapkan tanggungjawab AS sebagai negara tuan rumah vis-a-vis PBB.”

Apabila ditanya tentang pandangan Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres tentang pembunuhan besar-besaran yang kononnya dilakukan oleh Raisi, Dujarric berkata, “Sebagai perkara prinsip, setiausaha agung PBB tidak mempunyai kuasa untuk mengisytiharkan sesiapa bersalah melakukan jenayah. Itu untuk mahkamah antarabangsa atau kebangsaan yang kompeten. Namun demikian, SG secara terbuka dan sulit menyuarakan kebimbangannya tentang keadaan hak asasi manusia di Iran, terutamanya berkaitan wanita dan gadis.”

Majlis Hubungan Luar Negeri (CFR) yang berpusat di Bandar Raya New York dilaporkan menjemput Raisi untuk bercakap, mencetuskan kemarahan meluas dalam kalangan orang Iran Amerika dan aktivis hak asasi manusia. CFR tidak menjawab pelbagai pertanyaan akhbar Digital tentang kehadiran Raisi yang dilaporkan.

Apabila ditanya mengenai acara CFR yang dilaporkan dengan Raisi, seorang jurucakap Jabatan Negara merujuk Digital kepada komen yang dibuat oleh Matthew Miller, jurucakap Jabatan Negara AS, minggu lepas.

Miller berkata, “Berkenaan dengan presiden Iran yang dihoskan di [think tank] di New York, saya tidak akan bercakap tentang perkara khusus itu. Mereka jelas organisasi bebas yang boleh membuat keputusan sendiri. Tetapi saya akan katakan bahawa apabila mana-mana organisasi menjadi tuan rumah tokoh sedemikian dengan sejarah panjang menyebarkan kepalsuan dan membuat dakwaan yang… membuat tuntutan yang tidak tepat, kami hanya menggesa mereka untuk mengawasi dengan sangat teliti apa yang dia katakan, pastikan mereka mempertanggungjawabkannya, pastikan ahli mereka mempunyai akses penuh kepada maklumat yang benar dan tepat. Dan saya menjangkakan bahawa mereka akan melakukannya.”

Organisasi dan kumpulan orang Iran Amerika merancang untuk memprotes terhadap Raisi pada hari Selasa di luar ibu pejabat PBB di Manhattan.

Lawdan Bazargan, pengarah Pertubuhan Perikatan Menentang Rejim Islam Iran yang Membela (AARIA) yang berpusat di California, akan berangkat ke NYC untuk memprotes terhadap Raisi. Dia memimpin kempen untuk menyingkirkan duta besar rejim Iran yang lalu ke PBB, Mohammad Jafar Mahallati, dari jawatannya mengajar di Oberlin College atas peranannya yang didakwa menutup pembunuhan besar-besaran 1988 di badan dunia itu.

Soona Samsami, wakil Pejabat Washington bagi Majlis Perlawanan Kebangsaan Iran (NCRI) di AS, yang organisasinya merancang protes besar pada hari Selasa, memberitahu Fox New Digital, “Pada masa rakyat Iran dengan berani turun ke jalan raya, menuntut penggulingan rejim teokratik yang memerintah, adalah memalukan bagi [Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu] untuk menawarkan platformnya kepada Ebrahim Raisi, yang pelanggarannya ditandai oleh peranannya dalam ‘suruhanjaya kematian’ terkenal, yang mengeksekusi 30,000 tahanan politik pada tahun 1988 berikutan fatwa yang menyasarkan penyokong kumpulan pembangkang utama Iran, MEK.”

MEK ialah singkatan bagi Mojahedin-e-Khalq, ahli utama NCRI.

Samsami berkata “PBB sepatutnya bergerak untuk mendakwa Raisi dan pemimpin rejim lain atas pelanggaran hak asasi manusia yang terang-terangan.” Dia menambah bahawa Raisi bertanggungjawab atas pembunuhan 750 orang Iran yang turun ke jalan untuk memprotes pembunuhan wanita berusia 22 tahun berketurunan Kurdi Iran Mahsa Amini pada September lalu.

Amini meninggal dunia di hospital Tehran pada 16 September 2022, selepas didakwa disiksa oleh pasukan keselamatan Iran kerana tidak menutup rambutnya dengan tudung dengan betul.

Ucapan Raisi kepada PBB bertepatan dengan rejimnya menerima bayaran pelepasan sekatan sebanyak $6 bilion daripada Biden pada hari Isnin sebagai pertukaran untuk lima tebusan warganegara Amerika. Biden menerima kritikan kerana meninggalkan penduduk Amerika yang dianggap sebagai warganegara AS di bawah Akta Levinson.

Rejim Iran menculik penduduk California yang sah dan wartawan pembangkang Jamshid (Jimmy) Sharmahd di UAE dan menjatuhkan hukuman mati ke atasnya. Anak perempuan Jamshid, Gazelle, menghantar Digital kenyataan pada hari Isnin bahawa dia memposting di X, dahulu dikenali sebagai Twitter.

Dia menulis kepada pentadbiran Biden di X: “Bagaimana anda memastikan bapa saya akan selamat dan hidup dan tidak dibunuh sekarang? Bukannya membuang masa anda di TV kebangsaan cuba meyakinkan kami bahawa penculik tebusan kami akan menggunakan wang itu untuk tujuan kemanusiaan jelaskan kepada kami bagaimana dan bila