Kekacauan monyet liar merampas supermarket: video

Sekumpulan monyet liar menyerbu sebuah pasar raya dan membuat kekacauan dengan merampas sejumlah pisang dalam satu kecurian aneh di Thailand.

Monyet-monyet itu menyimpang dari kawasan mencari makan biasa mereka di hutan berdekatan untuk melanda sebuah 7-11 dan mengambil sebanyak pisang yang mereka mampu. Video insiden itu menunjukkan monyet-monyet meranap peti plastik selepas mereka menarik penutupnya, mengambil makanan kemudian lari secara bergilir-gilir.

Apabila pekerja kedai cuba menghalau monyet-monyet itu, monyet-monyet itu hanya duduk di wayar berdekatan yang tidak terjangkau.

Seorang saksi memberitahu Viral Press bahawa monyet-monyet itu pernah cuba “menceroboh masuk ke kedai apabila kakitangan tidak dapat menutup pintu masuk dengan cukup cepat,” dan bahawa monyet-monyet itu juga pernah mencuri makanan daripada tangan pelancong.

“Untungnya, mereka belum menguasai pulau ini lagi,” katanya, merujuk kepada pulau Koh Phi Phi, di mana video itu dirakam dan di mana kebanyakan insiden monyet berlaku.

Thailand bergelut dengan wabak kecil monyet liar di bandar-bandar, kebanyakannya dari spesies macaque. Monyet-monyet ini berdiri kira-kira dua kaki tinggi dan hanya seberat 15 paun, tetapi mereka agresif dan bergerak dalam kumpulan.

Monyet-monyet ini semakin berani dalam beberapa tahun kebelakangan ini, menyerang orang dan mengambil apa-apa makanan yang mereka dapat. Mereka juga boleh menyebabkan kecederaan fizikal yang boleh menyebabkan kemasukan ke hospital, menurut Trip Savvy.

Di tanah besar, penduduk bandar Lopburi mendapati diri mereka terperangkap di tengah-tengah pertempuran antara ratusan monyet dalam dua “geng” saingan yang mula pertempuran jalanan besar-besaran, kadangkala kerana makanan, kadangkala kerana wilayah: Pada bulan Mac 2020 monyet-monyet itu bertempur kerana sebiji pisang, sementara pada 2021 monyet-monyet bertempur kerana hak untuk menceroboh sebuah kuil Buddha, lapor Metro.

Sekatan pergerakan yang berpanjangan dan meluas di negara itu mungkin telah membolehkan monyet-monyet makmur, serta memberi mereka keyakinan dan ketenangan untuk bergerak bebas di bandar-bandar, kata seorang doktor veterinar kerajaan, menerangkan bahawa monyet-monyet telah biasa dengan pelancong memberi makan mereka sebelum wabak itu.

“Dengan tiada pelancong, mereka lebih agresif,” kata Supakarn Kaewchot pada 2021. “Mereka menceroboh bangunan dan memaksa orang melarikan diri dari rumah mereka.”

Baru-baru ini, kerajaan telah cuba menguruskan populasi dengan mewujudkan tempat perlindungan monyet, program pemandulan besar-besaran, pemindahan habitat dan pendidikan orang ramai tentang bagaimana mengendalikan haiwan-haiwan itu.