Keistimewaan lawatan diharamkan untuk bekas PM Pakistan yang dipenjara Imran Khan selepas laporan serangan yang mungkin

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa Pakistan pada Selasa melarang lawatan kepada Imran Khan yang dipenjara selepas menerima laporan maklumat mengenai kemungkinan serangan ke atas penjara di mana beliau ditahan, kata pegawai kerajaan dan partinya.

Berdasarkan perintah kerajaan, tiada pengunjung dibenarkan bertemu dengan Khan atau banduan lain di Penjara Adiala di bandar Rawalpindi selama dua minggu untuk sebab-sebab keselamatan. Perintah itu dikeluarkan hanya beberapa hari selepas pihak berkuasa meningkatkan keselamatan di penjara tersebut.

Masih tidak jelas sama ada maklumat perisikan yang diperolehi oleh pihak berkuasa itu berkaitan dengan Khan atau banduan lain di barak berasingan, termasuk militan yang sedang menghadapi perbicaraan.

Kini Khan sedang menjalani beberapa hukuman penjara di Penjara Adiala. Beliau telah disabitkan kesalahan rasuah, mendedahkan rahsia rasmi dan melanggar undang-undang perkahwinan dalam tiga keputusan berasingan dan dijatuhi hukuman 10, 14 dan tujuh tahun berturut-turut.

Di bawah undang-undang Pakistan, beliau menjalani tempoh hukuman secara serentak, yang bermakna beliau secara praktikalnya menjalani hukuman paling panjang daripada hukuman-hukuman tersebut. Khan sedang merayu terhadap semua sabitan tersebut.

Gohar Khan, pengerusi parti PTI Khan, mengecam larangan lawatan kepada Khan.

Parti PTI Khan gagal memperoleh majoriti dalam pilihan raya parlimen pada 8 Februari di mana lawan-lawannya muncul sebagai kehadiran terbesar di Dewan Rakyat atau dewan rendah parlimen. Shehbaz Sharif kini menjadi Perdana Menteri negara tersebut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.