Kehadiran Wanita Ukraina di Sektor Teknologi Jadi ‘Lebih Menonjol’ Pasca Invasi Rusia, Kata Laporan

(SeaPRwire) –   Perang di Ukraine telah mendorong wanita ke peranan kepimpinan yang lebih penting dalam sektor teknologi yang berkembang, di mana mereka memperoleh pengalaman dan hubungan di luar negeri yang dapat membantu membangun semula ekonomi apabila konflik berakhir, kata beberapa usahawan, syarikat dan pelabur.

Dengan kebanyakan lelaki tidak dapat meninggalkan Ukraine, usahawan teknologi wanita seperti Anna Lissova, 30, yang menjalankan syarikat kesihatan mental Pleso Therapy, telah mengambil alih tanggungjawab mengumpul dana, mencari pelanggan baru di luar negara dan memainkan peranan penting yang lain.

Sebelum perang dia memfokuskan diri untuk merekrut terapis di Ukraine. Kini dia bepergian ke luar negara untuk mempersembahkan syarikatnya di persidangan dan telah memimpin pelancaran produk di Poland dan Romania.

“Saya terpaksa tiba-tiba menukar peranan saya dan mengambil alih perwakilan awam syarikat. Perang telah menyebabkan wanita mengambil jawatan lebih kanan dan kuasa dalam syarikat permulaan,” katanya.

Undang-undang tentera melarang kebanyakan lelaki umur tentera daripada meninggalkan negara, mencipta keperluan dan ruang untuk usahawan teknologi wanita di dalam dan luar negara. Mereka dapat mengukuhkan representasi wanita yang lebih kuat dalam jawatan kepimpinan di Ukraine berbanding Kesatuan Eropah dan secara global.

Beberapa berkata mereka masih menghadapi prejudis dalam sektor tradisional tetapi, atau menggambarkan perjuangan mereka menjalankan perniagaan sambil menyesuaikan diri dengan kehidupan sebagai pelarian dan perlu menanggung tanggungjawab keluarga sendirian dengan bapa masih berada di Ukraine.

Dalam dekad kebelakangan ini, Ukraine telah mempamerkan salah satu pusat teknologi berkembang pesat di Eropah Timur dengan syarikat permulaan menarik dana dan pelanggan dari pasaran domestik yang besar.

Wanita pula kurang diwakili dengan hanya kira-kira 30% pengurus dalam sektor profesional, sains dan teknikal, manakala mereka menduduki 40% jawatan kepimpinan di Ukraine pada tahun 2017-2022, mengikut kajian oleh Program Pembangunan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Kajian itu menekankan bahawa nisbah pemimpin wanita Ukraine tetap melebihi angka 35% untuk Kesatuan Eropah dan 29% secara global.

Angka berasingan oleh Eurostat menunjukkan kira-kira 17% jawatan teknologi utama dipegang oleh wanita di

Reuters berbual dengan hampir dua belas pelabur modal usaha, pengasas teknologi dan pegawai industri untuk mendokumenkan peranan penting – dan sering baharu – yang dimainkan wanita dalam memacu sektor yang dianggap kunci untuk prospek ekonomi Ukraine apabila perang berakhir.

“Kepemimpinan wanita dalam sektor teknologi menjadi lebih ketara selepas serangan penuh skala,” kata Pavlo Kartashov, pengarah Dana Usahawan Ukraine (USF), sebuah badan yang disokong kerajaan untuk menyemai syarikat permulaan.

“Kami menyaksikan peningkatan pengasas wanita yang bangkit memimpin syarikat mereka dan memacu pertumbuhan.”

Ini lebih benar bagi syarikat permulaan berambisi untuk berkembang di luar negara, kerana banyak yang kekal di Ukraine memberi tumpuan kepada teknologi berkaitan perang seperti drone, tambah beliau.

Sektor teknologi terbukti tahan lasak. Walaupun KDNK Ukraine merosot hampir 30% pada 2022, hasil pendapatan sektor teknologi meningkat hampir 1 peratus kepada $7.97 bilion dan diramalkan meningkat kepada $8 bilion pada 2023, mengikut statistik kerajaan disusun oleh Kluster Teknologi Lviv.

Industri ini juga menyumbang hampir 5 peratus KDNK Ukraine dengan bilangan pakar teknologi di dalam dan luar negara meningkat kepada 307,000 pada 2023 daripada 285,000 pada 2022. Angka-angka ini termasuklah pengasas mata wang digital GeekPay berpangkalan Lisbon. Veronica Korzh, yang mengasaskan syarikat permulaan tiga bulan selepas meninggalkan Ukraine pada Februari 2022, menyaksikan peningkatan pengasas wanita, sebahagiannya disebabkan akses pelabur luar Ukraine dan program perintis sasaran wanita yang dibiayai oleh EU, badan antarabangsa dan syarikat teknologi gergasi.

Banyak badan global berusaha meningkatkan representasi wanita dalam teknologi secara umum, berdasarkan kajian yang menunjukkan syarikat dengan nisbah wanita lebih tinggi lebih untung, menghabiskan lebih banyak untuk penyelidikan dan pembangunan serta lebih mesra alam, mengikut laporan oleh Forum Ekonomi Dunia.

“Saya telah melihat lebih ramai wanita memulakan syarikat selepas perang dan memegang jawatan lebih penting kerana mereka boleh berbual dengan pelabur dan membantu membangunkan jenama kepada pelanggan baru,” kata Korzh.

“Ini juga membantu Ukraine dan menyebarkan maklumat mengenai potensi sektor teknologinya.”

Bagi kebanyakan pekerja teknologi, Poland menjadi perhentian pertama kerana negara itu bersempadan dengan Ukraine dan kedua-dua negara mempunyai hubungan perniagaan dan budaya yang rapat.

Mykhailo Khaletskyi dari Jambatan Usahawan Poland-Ukraine – kumpulan yang menyediakan geran, ruang kerja bersama dan bantuan lain menyatakan: “Kami melihat wanita memacu pusingan dana baharu dan memperoleh pengalaman yang akan membantu menubuhkan syarikat baharu serta menarik bakat dan dana antarabangsa,” katanya.

Anastasiia Smyk, 27, jurutera penerbangan, melancarkan perisian pengurusan operasi penerbangan syarikatnya Input Soft di luar Ukraine di Warsaw, di mana dia menggunakan komuniti pelarian teknologi yang berkembang. Produknya kini digunakan di Amerika Syarikat, Amerika Latin dan Asia Tenggara.

“Apabila berbual dengan pelabur lelaki, terdapat soalan seperti ‘Mengapa anda dilantik sebagai CEO syarikat ini?’ atau ‘Sila berkongsi jika anda mempunyai rakan perniagaan lelaki’,” katanya. Tetapi dia melawan prejudis itu.

“Tugasku ialah mencari pelaburan, pengiktirafan di pasaran global, dan pelanggan antarabangsa awal yang akan menjadi penerima awal, yang bukanlah mudah untuk syarikat permulaan tanpa nama dari Ukraine,” kata Smyk.

Memandang syarikat permulaan yang diasaskan pelarian Ukraine, dia meramalkan banyak akan kembali ke negara itu apabila perang berakhir dan memberi impak besar.

“Saya mahu kembali ke Ukraine untuk menjadi sebahagian daripada pembinaan semula dan pemulihan negara kami… Kami sedia bekerja secara sukarela hanya untuk melihat pesawat awam pertama di langit Ukraine secepat mungkin,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.