Keganasan semakin meningkat di Haiti boleh mencetuskan pasukan keselamatan Marin

(SeaPRwire) –   Digital telah mengetahui bahawa Jabatan Negara Amerika Syarikat sedang meminta Marin untuk mengerah pasukan keselamatan ke Haiti kerana keadaan di negara itu semakin terancam menjadi kacau bilau.

“Tiada keutamaan yang lebih tinggi daripada keselamatan dan keselamatan warganegara Amerika Syarikat di luar negara,” kata seorang jurucakap Jabatan Negara. “Kami sentiasa memantau situasi politik dan keselamatan dan akan mengambil tindakan seperti yang diperlukan.

“Kedutaan Amerika Syarikat masih terbuka dengan kakitangan terhad dan akan terus memberikan bantuan kepada warganegara Amerika Syarikat jika perlu. Kami komited untuk bekerja ke arah objektif kami di Haiti, yang termasuk membantu rakyat Haiti.”

“Warganegara Amerika Syarikat yang ingin meninggalkan Port-au-Prince perlu memantau berita dan maklumat tempatan mengenai keadaan keselamatan daripada pembekal pengangkutan komersial dan perlu meninggalkan Haiti apabila keadaan keselamatan dan pilihan pengangkutan komersial membenarkan berbuat demikian,” tambah jurucakap itu.

Seorang pegawai Jabatan Negara memberitahu Digital bahawa individu yang mencari maklumat “perlu terus menggunakan nombor telefon dan alamat emel yang disenaraikan di laman web Kedutaan.”

Seorang pegawai Pertahanan AS asalnya memberitahu Marine Corps Times bahawa satu misi ke Haiti minggu ini – tetapi mengeluarkan pembetulan pada Jumaat, mengakui bahawa beliau telah salah faham status misi itu atau siapa anggota yang terlibat. Masih ada persoalan mengenai status sebarang misi sedemikian, dan Pentagon berkata ia akan terus menilai pilihan-pilihannya.

“Pada masa ini, kami sedang meneliti pilihan kontinjensi kami untuk memastikan keselamatan kakitangan kami di kedutaan kami di Haiti,” kata jurucakap Pentagon kepada Digital, dengan menekankan, “Tiada keputusan telah dibuat.”

Mejar Mason Englehart, jurucakap Pasukan Marin Kor Selatan, berkata kepada Digital bahawa Marin tidak mempunyai rancangan untuk mengerahkan platun FAST, yang melakukan “pengerahan cepat di seluruh dunia untuk menyediakan keselamatan kepada aset negara penting”, termasuk kedutaan Amerika Syarikat.

“Walaupun tiada keputusan dibuat, Jabatan Pertahanan sedang bekerja dengan Jabatan Negara mengenai pilihan untuk memastikan keselamatan kakitangan kami di Kedutaan Amerika Syarikat di Haiti,” kata Englehart.

Perdana Menteri Haiti Ariel Henry mengambil alih kuasa pada tahun 2021 selepas . Pengganti Henry, Claude Joseph, pada mulanya mengambil alih sebagai presiden bertindak, tetapi hanya beberapa bulan kemudian bersetuju melepaskan jawatan itu dan mengambil peranan sebagai Menteri Luar Negeri.

Negara itu gagal mengadakan pilihan raya dan memilih presiden baru yang sebenar, dan mesyuarat pemimpin Caribbean di Guyana minggu lepas memutuskan tarikh akhir pertengahan 2025 untuk cuba mengadakan pilihan raya sekali lagi.

Henry meninggalkan Haiti minggu lepas untuk menghadiri mesyuarat itu dan kemudian melanjutkan perjalanannya ke Kenya untuk membuat tawaran terakhir minit kepada negara-negara Afrika Timur untuk menghidupkan semula koalisi polis antarabangsa yang akan mengerahkan pasukan ke Haiti untuk membantu menubuhkan ketertiban. Ketika pulang, beliau mendapati dirinya .

Henry merancang untuk terbang ke Republik Dominika, tetapi kerajaan Dominika mengumumkan bahawa ia telah menggantung semua lalu lintas udara dengan Haiti, memaksa beliau untuk bepergian ke Puerto Rico sebagai beliau berusaha untuk kembali ke negaranya. Jimmy Chérizier, bekas pegawai polis elit yang memimpin persekutuan geng yang mengaku bertanggungjawab atas serangan itu, berulang kali memperingatkan bahawa Henry tidak akan dibenarkan kembali ke negara itu.

“Matlamat kami adalah untuk memecahkan sistem,” kata Chérizier kepada wartawan dalam persidangan tidak teratur di kawasan slum di Port-au-Prince. “Kami berjuang terhadap Ariel dengan titisan darah terakhir kami.”

Kedutaan Amerika Syarikat di Haiti telah mengeluarkan beberapa amaran keselamatan, memberi amaran bahawa pejabatnya akan menjalankan operasi terhad dan membatalkan semua temu janji sehingga 12 Mac. Kedutaan dan dengan kuat menasihati warga Amerika, “Jangan pergi ke Haiti.”

Kedutaan menyebut “keganasan berkaitan geng dan kesannya terhadap pengangkutan dan infrastruktur” sebagai kebimbangan terbesar untuk perkhidmatan berterusan.

“Orang dengan temu janji yang telah ditetapkan TIDAK patut cuba datang ke Kedutaan sehingga notis selanjutnya; keadaan mungkin tidak membenarkan Kedutaan Amerika Syarikat untuk menerima orang yang tiba melalui 12 Mac,” kata kedutaan itu.

“Pada masa ini, Kedutaan Amerika Syarikat tidak dapat memudahkan perjalanan udara untuk warganegara persendirian,” amaran kedutaan itu. “Warganegara Amerika Syarikat dinasihatkan untuk secara kerap memantau laman web kami untuk Amaran yang mungkin termasuk kemaskini mengenai pilihan untuk meninggalkan Haiti.”

“Kami juga mengesyorkan berunding dengan pembekal pengangkutan komersial yang mengendalikan penerbangan ke dan dari Haiti, dan agensi perjalanan,” kenyataan itu teruskan. “Pembekal persendirian dan banyak agensi perjalanan memberikan maklumat tepat masa mengenai pilihan yang tersedia untuk meninggalkan negara itu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.