Kedutaan Afghanistan di New Delhi masih beroperasi selepas penutupan yang dijadualkan

Kedutaan Afghanistan di New Delhi masih beroperasi, hari selepas ia berkata akan ditutup kerana kekurangan sokongan diplomatik di India dan ketiadaan kerajaan yang diiktiraf di Kabul, kata kementerian luar India pada Khamis.

Jurucakap kementerian, Arindam Bagchi, memberitahu wartawan pada Khamis bahawa kementerian menerima komunikasi minggu lepas bahawa kedutaan Afghanistan bercadang untuk menggantung operasi mulai 1 Oktober.

Kedutaan itu telah berkata dalam satu kenyataan pada Ahad bahawa ia akan terus menyediakan perkhidmatan konsular kecemasan kepada warganegara Afghanistan.

“Kedutaan di New Delhi masih berfungsi. Kami berhubung dengan diplomat Afghanistan yang berada di kedutaan dan diplomat yang berada di konsulat di Mumbai dan Hyderabad,” kata Bagchi.

Beliau berkata telah berlaku ketiadaan duta besar Afghanistan yang berpanjangan, dan sejumlah besar diplomat telah berlepas dalam tempoh kebelakangan ini.

Tidak ada komen dari Kedutaan Afghanistan pada Khamis.

India tidak mengiktiraf kerajaan Taliban, yang merebut kuasa di Afghanistan pada Ogos 2021. Ia memindahkan kakitangannya sendiri dari Kabul sebelum penarikan diri AS dua tahun lalu dan kini tidak lagi mempunyai kehadiran diplomatik di sana.

Kedutaan Afghanistan di New Delhi telah dijalankan oleh kakitangan yang dilantik oleh kerajaan terdahulu Presiden Afghanistan yang digulingkan Ashraf Ghani, dengan kebenaran pihak berkuasa India.

India telah berkata ia akan mengikuti contoh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dalam memutuskan sama ada akan mengiktiraf kerajaan Taliban.

Orang Afghanistan membentuk kira-kira sepertiga daripada hampir 40,000 pelarian yang didaftarkan di India, menurut agensi pelarian PBB. Tetapi angka itu tidak termasuk mereka yang tidak didaftarkan dengan PBB.

Tahun lalu, India menghantar bahan bantuan, termasuk gandum, ubat-ubatan, vaksin COVID-19 dan pakaian musim sejuk ke Afghanistan untuk membantu kekurangan di sana.

Pada bulan Jun tahun lalu, India menghantar pasukan pegawai, tetapi bukan diplomat, ke kedutaannya di Kabul.