Kecelakaan trak berkelajuan tinggi membunuh 18 di Republik Demokratik Congo, kata polis

(SeaPRwire) –   Sebuah lori yang memandu pada kelajuan tinggi hilang kawalan dan tergelincir ke dalam jurang, membunuh 18 penumpang di atasnya dan mencederakan lebih daripada sedozen orang lagi, kata polis.

Lori itu “penuh dengan barang dan membawa banyak penumpang” di sepanjang jalan raya utama di kawasan terpencil Kasangulu di daerah Kongo Central pada Ahad apabila ia jatuh ke dalam jurang, menurut Kasangulu Benjamin Banza.

“Mayat yang dikutip dari jurang dihantar ke makmal Hospital Umum Kasangulu, manakala yang cedera, termasuk enam kes serius dan 15 kes ringan, sedang menerima rawatan di hospital itu,” kata Banza lewat Ahad.

Lori itu rosak teruk dan masih belum dipulihkan dari jurang, kata Banza, menambah kelajuan tinggi disyaki menjadi punca kemalangan.

Kelajuan tinggi merupakan punca biasa kemalangan di sepanjang jalan utama di Congo, di mana peraturan lalu lintas sering tidak dipatuhi.

Kemalangan Ahad menimbulkan kebimbangan baru mengenai keselamatan jalan raya di kawasan Kongo Central, yang secara kerap mencatatkan tragedi sedemikian. Pihak berkuasa tempatan telah berjanji untuk mendidik pemandu dan menguatkuasakan peraturan lalu lintas sebagai tindak balas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.