Kecelakaan pesawat peribadi membunuh 5, cedera 2 di Burkina Faso

(SeaPRwire) –   Sebuah pesawat peribadi dengan tujuh orang di atasnya terhempas ke dalam pokok Rabu selepas gagal berlepas dengan jayanya di kawasan timur, membunuh lima orang dan mencederakan dua orang, pihak berkuasa berkata.

Pesawat itu sedang berlepas dari sebuah lapangan terbang di bandar Diapaga menuju ke bandar Fada N’Gourma apabila ia “berakhir di dalam pokok,” kata agensi berita kerajaan Agence d’Information du Burkina.

Dua orang yang cedera dibawa ke kemudahan kesihatan, dan pihak berkuasa telah memulakan siasatan ke atas kemalangan itu, kata dalam kenyataan.

Gambar-gambar yang diterbitkan oleh agensi berita kerajaan menunjukkan bahagian terbakar sebuah pesawat yang terserak di tempat yang kelihatan menjadi tapak kemalangan itu ketika penduduk berkumpul.

Belum jelas mengapa pesawat itu tidak dapat berlepas dengan jayanya.

Laluan Diapaga-Fada N’Gourma telah sukar diakses dalam tahun-tahun kebelakangan ini kerana krisis keselamatan di kawasan itu dan bahagian-bahagian Burkina Faso yang lain, kira-kira separuh daripadanya di luar kawalan kerajaan kerana kumpulan jihadis telah merosakkan negara pedalaman itu selama bertahun-tahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.