Kebimbangan mengenai sekatan media meningkat apabila Hong Kong bergerak untuk melaksanakan undang-undang keselamatan negara baharu

(SeaPRwire) –   Ketika Hong Kong bergerak ke arah melaksanakan undang-undang baru, empat tahun selepas Beijing mengenakan undang-undang serupa yang hampir menghapuskan bantahan dan media pro-demokrasi yang lantang di bandar China separa autonomi itu, kebimbangan sedang merebak di kalangan komuniti perniagaan dan media antarabangsa bandar itu.

Kritik mengatakan akan membuat sistem undang-undang Hong Kong semakin serupa dengan yang di China daratan, tetapi kerajaan mendakwa ia hanya akan mempengaruhi “minoriti kecil” penduduk yang tidak setia.

Perniagaan dan wartawan bimbang bahawa peruntukan luas mengenai rahsia negara boleh mengkriminalisasikan kerja harian mereka.

Undang-Undang Asas, perlembagaan mini bandar itu, memerlukan ia meluluskan undang-undang keselamatan negara tempatan. Tetapi usaha terdahulu untuk meluluskan undang-undang sedemikian telah ditewaskan oleh protes besar-besaran yang melihatnya sebagai usaha untuk merosakkan kebebasan awam yang Beijing janjikan untuk mengekalkan inti dalam bekas jajahan British itu selama 50 tahun selepas ia kembali ke kawalan China pada tahun 1997.

Walau bagaimanapun, berikutan tahun protes pro-demokrasi besar-besaran yang menggoncang bandar itu pada tahun 2019, pemimpin China mengambil langkah keras untuk menguatkuasakan kawalan.

Di bawah Undang-Undang Keselamatan Negara Beijing 2020, banyak aktivis terkemuka bandar itu ditahan dan yang lain melarikan diri ke luar negara. Beberapa media berbahasa keras ditutup.

Protes besar-besaran tidak hadir di bandar itu dalam era selepas wabak.

Undang-undang itu menargetkan orang Hong Kong yang aktif secara politik, tetapi perniagaan dan wartawan bimbang undang-undang tempatan boleh membawa lebih banyak pengawasan dan penapisan gaya daratan ke Hong Kong.

Banyak syarikat bandar itu bimbang bagaimana undang-undang baru ini boleh mempengaruhi pengendalian data ekonomi atau penyelidikan eksklusif, kata George Chen, pengarah pengurus untuk firma konsultasi dasar Amerika The Asia Group berpangkalan di Hong Kong.

Dokumen konsultasi awam mencadangkan prosiding jenayah untuk pendedahan tidak sah rahsia negara, meniru takrifan luas rahsia digunakan di China daratan, yang meliputi pembangunan ekonomi, sosial dan teknologi antara lain bidang.

Tahun lepas, pihak berkuasa China menyerbu pejabat firma konsultasi Capvision dan syarikat penyiasatan korporat Mintz Group di China daratan sebagai sebahagian daripada serbuan berterusan terhadap perniagaan asing yang mengendalikan data ekonomi sensitif. Seorang pekerja syarikat ubat Jepun juga ditahan atas tuduhan mata-mata.

Dalam menjawab soalan dari The Associated Press, kerajaan berkata dalam emel bahawa undang-undang itu menargetkan “minoriti sangat kecil orang yang membahayakan keselamatan negara,” dengan tegas bahawa orang perniagaan, individu, organisasi dan sektor media “tidak akan secara tidak sengaja melanggar undang-undang.”

Ia menambah bahawa negara termasuk Britain, Amerika Syarikat dan Kanada juga mempunyai undang-undang rahsia negara yang meliputi maklumat sensitif di luar bidang keselamatan tradisional, dengan pendedahan tidak sah boleh membahayakan keselamatan negara.

Ia tidak jelas bila kerajaan akan memperkenalkan rang undang-undang di dewan perundangan. Tempoh konsultasi awam selama sebulan berakhir Rabu ini, dan kerajaan telah menyatakan niat untuk meluluskan undang-undang ini tahun ini. Dengan dewan perundangan dipenuhi penyokong setia Beijing berikutan pemodenan pilihan raya, dijangka ia akan diluluskan dengan mudah.

Johannes Hack, presiden Dewan Perdagangan Jerman di Hong Kong, memberitahu The Associated Press bahawa undang-undang baru itu boleh mengubah cara orang melihat status bandar itu di China. Selama dekad, Beijing membenarkan bandar itu mengekalkan kawalan undang-undang dan kebebasan awam di bawah dasar “satu negara, dua sistem.”

Takrifan baru rahsia negara, katanya dalam emel, “mungkin meningkatkan persepsi bahawa aspek ‘satu negara’ status istimewa Hong Kong lebih fokus daripada aspek ‘dua sistem’.'”

“Untuk Hong Kong mempersembahkan kelebihan perniagaan yang berbeza berbanding daratan, bahagian dua sistem adalah bagaimanapun agak penting. Menurut kami, Hong Kong sepatutnya berbeza ‘secara fakta dan perasaan,'” kata Hack. Kos bagi perniagaan untuk mematuhi takrifan “sangat luas” rahsia negara juga boleh menyebabkan pelaburan dialihkan ke tempat lain, tambahnya.

Dewan Perdagangan Eropah di Hong Kong berkata ia akan mempelajari kajian konsultasi dengan minat yang mendalam, manakala Dewan Perdagangan Amerika berkata ia masih meminta pandangan ahli-ahlinya.

Wartawan juga bimbang tentang implikasi undang-undang baru.

Satu kumpulan terkemuka untuk para profesional media, Persatuan Wartawan Hong Kong, berkata dalam penyampaian kepada kerajaan bahawa semua ahli yang mengambil bahagian dalam tinjauan bulan ini merasakan undang-undang baru akan memberi kesan negatif kepada kebebasan akhbar, dengan 90% mengatakan kesannya akan signifikan.

Persatuan itu berkata takrifan luas dan samar rahsia negara akan menjadikan cabaran bagi wartawan untuk membuat penilaian yang kukuh mengenai apa yang boleh membentuk ancaman kepada keselamatan negara, dan itu boleh menghalang akhbar melaporkan.

Kumpulan itu juga menyatakan kebimbangan terhadap cadangan untuk menangani “bekerjasama dengan kuasa asing untuk mengeluarkan kenyataan ‘mengelirukan’ ” yang boleh membahayakan keselamatan negara secara sengaja atau melalui kelalaian, sebagai pengintipan. Ia bimbang perkhidmatan awam asing seperti BBC atau Suara Amerika, dan pekerja mereka boleh diklasifikasikan sebagai “kuasa luar.”

Dua penerbitan berita tempatan terkenal dengan liputan kritikal terhadap kerajaan, Apple Daily dan Stand News, sudah terpaksa ditutup berikutan undang-undang 2020, dan pengurusan kanan termasuk penerbit Apple Daily Jimmy Lai telah didakwa.

Bulan lepas, kerajaan memberi taklimat kepada para diplomat, pemimpin perniagaan dan kumpulan profesional dalam usaha untuk menenangkan kebimbangan mereka. Pegawai-pegawai sering merujuk kepada protes kacau 2019 untuk keperluan undang-undang baru.

Ketua Eksekutif Hong Kong John Lee sebelum ini berkata bahawa majoriti pandangan yang diserahkan semasa tempoh konsultasi menyokong undang-undang baru.

Sukar untuk mengetahui bagaimana orang biasa merasakan tentang undang-undang di bandar itu dalam iklim politik semasa. Sebarang protes besar-besaran hampir mustahil di bawah kesan menakutkan selepas undang-undang keselamatan sedia ada diperkenalkan. Banyak perbincangan mengenai cadangan melibatkan pelbagai sektor dan penduduk diadakan secara peribadi. Satu parti pro-demokrasi menganjurkan protes kecil-kecilan terhadap undang-undang di bawah pengawasan polis selasa lalu.

Setiausaha Keselamatan Chris Tang telah dengan tegas mempertahankan undang-undang yang dicadangkan, menolak dakwaan bahawa bahagian undang-undang itu menargetkan media.

Michael Davis, profesor undang-undang dan hal ehwal antarabangsa di Universiti Global Jindal O. P. di India, berkata ketidakpastian dalam teks undang-undang boleh menyebarkan ketakutan di luar apa yang secara jelas dilarang. Apabila undang-undang samar, katanya, awam mungkin tidak mengetahui apa yang dilarang sehingga seseorang didakwa.

Dokumen konsultasi menunjukkan bahawa kerajaan Hong Kong berniat untuk mengambil hampir sepenuhnya konsep keselamatan negara jauh mencapai yang digunakan di China, katanya.

Pegawai-pegawai telah menjamin untuk menambah takrifan yang lebih tepat unsur-unsur dan hukuman kesalahan kepada rang undang-undang akhir, dan berkata mereka akan mempertimbangkan menambah pertahanan kepentingan awam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.