Kebimbangan Eropah terhadap dorongan perlombongan dasar laut walaupun desakan kemerdekaan tenaga daripada China, Rusia

(SeaPRwire) –   Usaha Norway untuk memulakan penambangan laut dalam di perairan wilayahnya telah mencetuskan perselisihan besar di Parlimen Eropah apabila ahli-ahli parlimen membahaskan dasar tersebut dan sama ada untuk campur tangan.

“Kebenaran ialah bahawa kita mendapat bekalan semasa daripada China, Rusia dan Congo untuk semua logam-logam ini yang kita perlukan,” kata Tom Berendsen, Ahli Parlimen Eropah (MEP) Belanda untuk Parti Rakyat Eropah, membuat hujah menyokong dasar tersebut.

“Kondisi kerja dan keperluan alam sekitar di negara-negara itu tidak setanding dengan piawaian kita,” lanjut Berendsen. “Dengan ringkas, jika kita mahu terus bergerak ke arah tenaga bersih, dan kita mahu berbuat demikian, ia bermakna membuat pilihan yang sukar.”

Kerajaan Norway minggu lepas meluluskan undang-undang yang akan menjadikan negara itu negara pertama di dunia untuk melaksanakan amalan penambangan laut dalam komersial yang kontroversi.

Rang undang-undang terutamanya memberi kuasa kepada syarikat-syarikat Norway untuk menentukan peluang penambangan di perairan wilayah negara itu. Penjelajahan laut lepas antarabangsa sudah berlaku dalam beberapa kes, tetapi tiada negara yang mengambil langkah bermakna untuk benar-benar menjalankan operasi penambangan sehingga kini.

Syarikat-syarikat akan menggunakan mesin berat untuk mengorek dasar laut Artik yang berhampiran untuk logam dan mineral seperti magnesium, niobium dan kobalt – bahan penting dalam beberapa proses perindustrian – menurut Sky News.

Proses itu juga boleh menghasilkan jumlah yang besar tembaga dan nikel, yang juga terbukti berguna dalam pengeluaran seperti bateri kereta, semikonduktor dan panel suria, menurut Euronews.

Keputusan itu dihadapi dengan bantahan besar daripada pencinta alam dan pemulihara, dan ramai di Parlimen Eropah tercicir bagaimana dasar itu diluluskan tanpa sokongan yang besar daripada komuniti sains.

“Bagaimana cadangan ini diluluskan apabila 800 orang saintis menentangnya, dan apabila Agensi Alam Sekitar Norway memberi pandangan negatif?” soal César Luena, MEP Sepanyol untuk Sosialis dan Demokrat (S&D).

Luena mendesak Kesatuan Eropah – yang Norway bukan ahlinya – harus “bertindak sekarang” untuk melindungi dasar laut. MEP lawan pengeboran mendakwa keputusan Norway mungkin melanggar obligasinya di bawah Piagam Alam Sekitar Antarabangsa, Persetujuan Paris dan Konvensyen OSPAR mengenai perlindungan alam sekitar laut.

Ahli parlimen sayap kanan di Parlimen Eropah menuduh rakan sejawat sayap kiri mereka “hipokrasi” kerana menentang usaha untuk terus mendapat bekalan daripada negara seperti China dan Rusia, yang kekal pemain kuat dalam sektor tenaga.

Suruhanjaya Eropah dan Parlimen telah menggesa komuniti antarabangsa menyokong moratorium penambangan laut dalam sehingga kerajaan dan komuniti sains dapat memberi maklumat lebih baik mengenai proses dan bahaya operasi.

Dalam soalan parlimen yang diajukan pada Mac 2023, MEP Ireland Grace O’Sullivan dari Parti Hijau Eropah meminta jika suruhanjaya mempunyai bukti “teknologi penambangan bawah air yang mesra alam” dan ringkasan kajian menunjukkan “tiada kesan merosakkan” daripada penambangan.

O’Sullivan kekal salah seorang lawan penambangan laut dalam yang paling giat, menulis rencana pandangan di akhbar tempatan dan menyokong sebarang sokongan untuk moratorium, termasuk apabila Presiden Perancis Emmanuel Macron di COP27 memanggil untuk larangan operasi semasa sambil kekal terbuka untuk penjelajahan berterusan potensinya.

Keputusan Norway adalah sebahagian daripada usahanya untuk meningkatkan operasi pengeboran di perairan Artik, menimbulkan kebimbangan mengenai pertikaian wilayah. Oslo meluluskan saham dalam 62 lesen eksplorasi minyak dan gas luar pesisir kepada 24 syarikat tenaga, termasuk Equinor yang dikawal kerajaan, lapor Reuters.

Bilangan lesen dan saham yang diluluskan meningkat sebanyak 50% berbanding yang diluluskan pada 2023, walaupun bilangan syarikat yang terlibat dalam proses kekal sama.

Peningkatan itu melibatkan permit pengeboran di Laut Barents Artik dan Laut Norway bersebelahan, menteri tenaga negara itu memberitahu satu persidangan.

“Tahun lepas saya meminta syarikat-syarikat untuk melihat peluang Laut Barents dengan lebih dekat… penganugerahan ini menunjukkan lebih syarikat telah memberi respon positif dan mengambil tanggungjawab,” kata Menteri Tenaga Terje Aasland.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.