Kebanyakan warga Amerika tidak menyokong tindakan Israel di Gaza sebagaimana hubungan Biden-Israel mencapai ‘titik paling rendah’

(SeaPRwire) –   Sokongan terhadap Israel telah jatuh di kalangan rakyat Amerika buat kali pertama sejak konflik bermula, mengikut kaji selidik Gallup terbaru yang diterbitkan Rabu lalu.

“Walaupun terdapat kaji selidik lain baru-baru ini menunjukkan sokongan berterusan untuk Israel, anda perlu menjangkakan akan ada impak negatif ke atas pengundi Demokrat apabila pemimpin parti itu terlibat dalam peperangan politik tanpa henti terhadap Israel setiap hari,” kata Richard Goldberg, penasihat kanan di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi (FDD) dan bekas pegawai Majlis Keselamatan Negara, kepada Digital.

Kaji selidik Gallup mengenai Israel di Gaza, yang diambil pada bulan November apabila pertama kali mendesak tentera mereka ke dalam enklaf Palestin itu, mendapati sekurang-kurangnya separuh daripada semua rakyat Amerika menyokong operasi itu – dengan 45% tidak menyokong dan 4% tidak mempunyai pendapat.

Kaji selidik itu diambil sebelum Majlis Keselamatan PBB pada Isnin lalu meluluskan resolusi memanggil gencatan senjata semasa bulan Ramadhan, menurut nota Gallup.

“Presiden Biden telah menggerakkan hubungan Amerika Syarikat-Israel ke tahap terendah dalam sejarah mereka dan meninggalkan reputasi negara itu sebagai sekutu yang boleh dipercayai dalam keadaan hancur,” kata Caroline Glick, salah seorang pakar terkemuka Israel mengenai hubungan Amerika Syarikat-Israel, kepada Digital. Beliau terus berkata, “Israel terlibat dalam perang pelbagai medan menentang Iran dan kumpulan proksi mereka untuk kemandirian. Di Tehran, Lubnan, Iraq, Syria dan Jordan, musuh Israel melihat pada Isnin bahawa Amerika Syarikat telah meninggalkan Israel ketika peperangan berada di tahap tertinggi, secara efektif mengambil kedudukan Hamas sebagai kedudukan mereka sendiri.”

Kaji selidik terbaru, yang diambil antara 1 hingga 20 Mac, mendapati 55% rakyat Amerika kini tidak menyokong tindakan Israel, dengan 36% menyokong, dan 9% tidak mempunyai pendapat. Daripada mereka yang disoal selidik, 74% berkata mereka sedang mengikuti berita krisis itu (peningkatan kecil daripada 72% yang sama kata pada bulan November).

Perpecahan politik terhadap sokongan kekal jelas dan konsisten: Republikan masih menyokong secara meluas, walaupun sokongan itu jatuh daripada 71% pada bulan November kepada 64% pada bulan Mac. Demokrat, yang kebanyakannya tidak menyokong tindakan walaupun pada bulan November, menyaksikan sokongan merosot kepada 18%, dengan 75% tidak menyokong.

Gallup menekankan Presiden di kalangan “penyokong paling setia” beliau, dengan beberapa pengkritik mendakwa presiden “terlalu rapat dengan Israel dengan tidak mengambil tindakan lebih kuat untuk mempromosikan gencatan senjata dan membantu orang awam Palestin yang terperangkap dalam zon peperangan.”

Jon Alterman, pengarah Program Timur Tengah di Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa, berkata kepada Digital bahawa rakyat Amerika telah menyerap konflik melalui pelbagai saluran – media tradisional, media sosial dan bahkan perbualan dengan kawan dan rakan sekerja – tetapi liputan itu berbeza di beberapa kawasan.

“Beberapa pemimpin Israel telah mengkritik usaha luar negara mereka sendiri, termasuk Perdana Menteri Netanyahu, yang membantah minggu lalu bahawa beliau dikelilingi oleh orang-orang yang ‘tidak boleh menyusun dua perkataan dalam bahasa Inggeris’,” jelas Alterman.

“Saya juga terkesan bahawa naratif di Israel sangat berbeza daripada naratif di seluruh dunia,” kata Alterman. “Orang Israel sibuk dengan kisah penderitaan dan keberanian mereka sendiri, serta ancaman berterusan daripada Palestin. Hampir tiada apa-apa dalam akhbar Ibrani mengenai korban awam di Gaza atau keadaan kemanusiaan di sana.”

“Media antarabangsa membawa kedua-dua set kisah, tetapi ia kelihatan kepada saya bahawa ramai orang Israel terbenam dalam naratif mereka sendiri, dan itu menjadikan lebih sukar bagi mereka untuk membentuk yang lain,” tambahnya. “Mereka akhirnya menolak naratif itu sebagai berat sebelah atau tidak sah, daripada menyusun semula mereka.”

Walaupun Republikan menyokong apa yang dilakukan Israel, Biden sendiri hanya mempunyai 16% kelulusan untuk pengendalian situasi itu, mengikut kaji selidik Gallup yang dikeluarkan minggu lalu, manakala Demokrat mempunyai 47% kelulusan – masih merupakan penurunan yang ketara daripada 60% kelulusan pada bulan November.

Kelulusan keseluruhan Biden telah menyentuh sekitar 40%, mengikut penganalisis itu – naik daripada 37% dalam kaji selidik November, tetapi Gallup menyandarkan perubahan itu kepada keyakinan yang lebih besar dalam ekonomi daripada apa-apa yang dilakukannya terhadap Israel.

‘Benjamin Weinthal menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.