Kebakaran Memusnahkan Kompleks Membelikan Menenggelami 1,400 Kedai Di Ibu Negara Poland

(SeaPRwire) –   Api besar meletus pada pagi Ahad di kompleks membeli-belah besar di ibu negara Poland yang menempatkan kira-kira 1,400 kedai dan outlet perkhidmatan dan di mana kebanyakan peniaga berasal dari Vietnam.

Asap hitam tebal boleh dilihat meningkat di kawasan luas. Jabatan Bomba menyatakan bahawa lebih 80% kompleks membeli-belah Marywilska 44 terbakar di kawasan Bialoleka di Warsaw, dan bahawa bumbung runtuh.

tiada kecederaan, tetapi peniaga berada dalam kesengsaraan atas kerugian sumber pendapatan mereka. Akhbar harian Gazeta Wyborcza melaporkan bahawa sesetengah peniaga Vietnam mahu memasuki untuk menyelamatkan barang mereka dari kompleks itu, tetapi diblok oleh pengawal keselamatan.

Persatuan Wirausahawan Vietnam di Poland menyatakan kebakaran bermakna “kerugian kewangan besar bagi peniaga,” memanggilnya “tragedi mengerikan bagi ribuan peniaga dan keluarga mereka.”

Pakar penyelamat kimia dan alam sekitar terlibat dalam operasi penyelamatan berskala besar. Pihak berkuasa menghantar mesej teks memberi amaran kepada penduduk Warsaw tentang asap, dan memberitahu mereka untuk tinggal di rumah dengan tingkap tertutup.

Mirbud, syarikat pembinaan perindustrian yang disenaraikan di Bursa Saham Warsaw, memiliki pusat membeli-belah itu.

Polis Warsaw menyatakan sudah memulakan siasatan kebakaran, yang bermula kira-kira pukul 3:30 pagi waktu tempatan, tetapi belum menentukan punca kebakaran.

Pentadbiran Bandaraya Warsaw merancang pada Isnin untuk membincangkan sokongan kewangan untuk peniaga kecil yang sumber pendapatan mereka musnah.

Pusat membeli-belah dan kedai besar biasanya ditutup pada hari Ahad kerana larangan perdagangan yang dikenakan oleh kerajaan terdahulu, yang mempunyai hubungan rapat dengan gereja Katolik. Walau bagaimanapun, pemilik perniagaan kecil dikecualikan daripada larangan itu, dan banyak kedai kecil di pusat beroperasi pada hari Ahad.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.