Kebakaran memusnahkan beribu-ribu karya seni di galeri utama di rantau berpisah Georgia Abkhazia

(SeaPRwire) –   RIBUTAN api telah memusnahkan beribu-ribu karya seni di galeri utama di rantau berpisah Abkhazia di Georgia.

Api telah menjalar di Dewan Pameran Pusat pada hari Ahad di bandar Sukhumi, di mana galeri itu terletak di tingkat kedua sebuah bangunan. Punca kebakaran belum ditentukan.

Kira-kira 4,000 karya seni galeri kebanyakannya disimpan dalam keadaan yang teruk, tidak dilindungi dan terhimpit di bilik-bilik kecil dan lorong-lorong sempit, mengikut laman berita Abkhaz World.

Perlakuan terhadap warisan seni rantau “sangat mencerminkan negara kita, dilanda kelalaian jenayah dan pengabaian,” mengulas Roin Agrba di Abkhaz World.

Kebakaran itu telah membawa “kerugian yang tidak boleh diperbaiki untuk warisan budaya negara kita,” kata parlimen rantau dalam kenyataan.

Galeri itu menyimpan kebanyakan kerja Alexander Chachba-Shervashidze, terkenal dengan reka bentuk penerbitan opera dan persembahan di Teater Mariinsky di Saint Petersburg, Rusia, dan tempat lain.

Abkhazia, rantau berbukit-bukit berukuran Cyprus di pantai Laut Hitam, kebanyakannya datang di bawah kawalan pemisah pada 1993 selepas pertempuran hebat. mengekalkan sebahagian kecil pedalaman Abkhazia sehingga perang Rusia-Georgia 2008.

kini mengerahkan beribu-ribu tentera di Abkhazia dan mengiktirafnya sebagai negara merdeka. Nicaragua, Nauru, Venezuela dan Syria juga mengiktiraf kemerdekaan Abkhazia tetapi negara-negara lain menganggapnya sebagai sebahagian Georgia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.