Kebakaran dijangka reda berhampiran ladang minyak Canada, tetapi musim kebakaran panas menghampiri

(SeaPRwire) –   Ancaman dari kebakaran liar berhampiran pusat minyak Alberta, Fort McMurray, dijangka akan mereda pada hari Rabu, sehari selepas ia memaksa ribuan penduduk untuk mengevakuasi dan menimbulkan kenangan tentang kebakaran merosakkan hampir sepuluh tahun lalu.

Angin yang menguntungkan dijangka akan menolak api jauh dari bandar sekitar 68,000 orang di barat laut Kanada, di mana kebanyakan penduduk mendapatkan pendapatan daripada industri minyak berhampiran. ini datang ketika Kanada baru memasuki musim kebakaran baru selepas bilangan rekod kebakaran liar tahun lalu menghantar asap yang merosakkan bahagian Amerika Syarikat dan memaksa lebih daripada 235,000 warga Kanada untuk mengevakuasi komuniti mereka.

Tetapi saintis telah mengatakan ia tidak jelas bahawa asap kebakaran liar akan menjadi masalah yang sama seperti tahun lalu, apabila corak cuaca luar biasa menghala asap ke selatan.

Di Fort McMurray, kira-kira 6,600 penduduk melarikan diri dari bahagian selatan bandar itu sementara yang lain berada dalam keadaan siaga. Ia merupakan lanskap yang familiar bagi bandar Alberta itu, yang terselamat dari kebakaran yang menghancurkan pada tahun 2016 yang memusnahkan 2,400 rumah dan memaksa lebih daripada 80,000 orang melarikan diri.

Jay Telegdi, yang kehilangan rumahnya kepada kebakaran liar itu, menonton dari balkoni pada hari Selasa apabila langit bandar berubah jingga dan hitam. Ia “membakar mata” untuk berjalan di luar, kata Telegdi dalam temu bual telefon, menambah bahawa ia sedikit lebih mudah bernafas pada hari Rabu.

“Anda boleh terbiasa dengannya,” kata Telegdi, yang bekerja untuk Athabasca Chipewyan First Nation. “Kami telah datang untuk menerima lajur asap memblokir seluruh langit dan kami masih mengebor untuk minyak.”

Kanada ialah pengeluar minyak keempat terbesar di dunia dan pengeluar gas kelima terbesar, realiti yang duduk tidak selesa dengan janji negara untuk melindungi kepelbagaian biologi dan memimpin perjuangan global terhadap perubahan iklim. Apabila dibakar, minyak dan gas mengeluarkan karbon dioksida pelepas haba ke atmosfera, memperkuat keadaan yang membantu kebakaran liar membakar jutaan ekar.

Di Kanada tahun lalu, mereka membakar kawasan lebih besar daripada negara bagian New York, melepaskan hampir tiga kali pelepasan daripada ekonomi keseluruhan negara dalam setahun, dan menghantar udara berbahaya ke bandar-bandar Amerika Syarikat beribu-ribu batu jauhnya. Tiada orang awam mati, tetapi sekurang-kurangnya empat bomoh api mati.

Dave Phillips, ahli klimatologi kanan di Environment Canada, sebuah agensi kerajaan, berkata asap yang mencapai pantai timur Amerika Syarikat tahun lalu terutamanya berasal dari Kanada Timur.

“Ini luar biasa dalam erti kata kebanyakan kebakaran liar berlaku di Columbia British dan Alberta. Jarang sekali melihat kebakaran di Quebec dan asapnya bergerak ke Amerika Syarikat,” kata Phillips, menambah bahawa Kanada Timur telah melihat banyak hujan lebih banyak musim semi ini dan jauh lebih sejuk.

Mike Flannigan, profesor kebakaran hutan liar di Thompson Rivers University di Columbia British, berkata “kesan warisan” musim tahun lalu mengalir ke 2024. Keadaan kemarau berterusan di barat Kanada, suhu yang lebih tinggi disebabkan El Nino dan kebakaran “zombi” yang membakar bawah tanah melalui musim sejuk dalam bahan organik dan muncul semula sebaik sahaja salji cair di musim bunga adalah faktor yang menyokong kebakaran liar di sebahagian negara.

Alberta, wilayah yang termasuk Fort McMurray, mengutip hasil yang signifikan daripada industri bahan api fosil. Suncor Energy berkata pada hari Rabu operasinya di luar bandar itu tidak terjejas, tetapi beberapa pekerja dan kontraktornya terjejas oleh kebakaran. Pegawai bomba berkata perintah pengevakuasian kemungkinan akan berkuat kuasa di Fort McMurray sehingga Selasa minggu depan.

Charlie Angus, ahli Parlimen daripada parti kiri Baru Demokrat, berkata pada X bahawa syarikat minyak termasuk Exxon Mobil dan Shell “meramalkan malapetaka iklim yang mengganggu kehidupan hari ini,” yang kajian daripada wartawan, saintis dan kumpulan penyokong telah mengesahkannya dalam tahun-tahun berikutnya.

“Mereka hanya tidak pernah reda memberitahu orang di Fort McMurray yang hidup dengan akibat puncak C02,” tulis Angus.

Di wilayah jiran British Columbia, sistem tekanan rendah bergerak ke bahagian utara wilayah itu dijangka akan melembapkan aktiviti kebakaran yang telah memaksa beberapa ribu orang melarikan diri dari rumah mereka di dan sekitar Fort Nelson, sebuah bandar sekitar 4,700 orang, perkhidmatan kebakaran liar wilayah itu berkata.

Di Manitoba, kira-kira 500 orang telah dipaksa keluar dari rumah mereka di komuniti utara jauh Cranberry Portage menjelang kebakaran mengukur lebih daripada 300 kilometer persegi. Pegawai berkata pada hari Rabu bahawa kebakaran itu kira-kira 80% dikawal dan penduduk mungkin dibenarkan kembali ke rumah mereka pada akhir minggu ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.