Kebakaran di asrama sekolah di China menyebabkan 13 pelajar maut

(SeaPRwire) –   Sekurang-kurangnya 13 pelajar maut dan seorang lagi cedera selepas kebakaran melanda asrama sekolah di Jumaat malam.

meletus di dalam asrama kanak-kanak lelaki Sekolah Yingcai di Wilayah Henan, membunuh 13 pelajar darjah tiga, menurut Reuters, yang mengutip China Newsweek – majalah mingguan yang diterbitkan oleh Perkhidmatan Berita China. Pelajar darjah tiga di China biasanya berusia 9 tahun.

Sekolah persendirian itu menyediakan pendidikan untuk kanak-kanak pra-sekolah dan rendah, menurut China Daily.

Bomber menyuraikan kebakaran selepas kira-kira satu jam pada 11:40 malam dan ketua sekolah telah ditahan, lapor media negara.

Gambar selepas kebakaran menunjukkan tingkap terbakar di tingkat ketiga asrama. Kesemua tingkap bangunan kelihatan dilindungi dengan pagar.

Tiada yang diketahui mengenai punca kebakaran dan siasatan sedang dijalankan.

Kementerian Pengurusan Kecemasan China menyeru skrining untuk mengelakkan “risiko kebakaran tersembunyi di tempat yang padat”, dan pasukan kerja dihantar untuk membimbing kerja menyelamat dan tindakan lanjutan, lapor Xinhua.

memberikan pelajar cuti setiap dua minggu tetapi ini bukan minggu cuti, lapor Xinhua, dengan mengutip penduduk tempatan. Kebanyakan pelajar Yingcai berasal dari kawasan luar bandar, menurut penerbitan itu.

Malapetaka itu berlaku selepas kebakaran membinasakan bangunan syarikat perlombongan arang batu di bandar utara China pada Disember. Pada April, 29 orang maut dalam kebakaran hospital di Beijing.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.