Kebakaran besar melanda kemudahan polis di timur laut Mesir, mencederakan puluhan orang

Kebakaran besar meletus awal Isnin di kemudahan polis di timur laut Mesir, mencederakan sekurang-kurangnya 38 orang sebelum ahli bomba dapat memadamkan kobaran beberapa jam kemudian, pihak berkuasa berkata.

Punca kebakaran, yang merobek ibu pejabat polis berbilang tingkat di wilayah Terusan Suez Ismailia, tidak diketahui dengan jelas.

Menteri Dalam Negeri Mahmoud Tawfiq, yang kementeriannya menyelia pasukan polis, bergegas ke tempat kejadian di bandar Ismailia, kira-kira 77 batu di timur laut Kaherah. Beliau berkata sebuah jawatankuasa ditubuhkan untuk menyiasat kebakaran itu.

Hossam Abdel-Ghaffar, jurucakap Kementerian Kesihatan, berkata dalam satu kenyataan bahawa 12 daripada yang cedera telah dirawat di tempat kejadian, sementara 26 lagi dibawa ke hospital. Semua kecuali dua mengalami kesukaran bernafas; tujuh daripada yang cedera telah dirawat dan discaj, katanya.

Tidak diketahui dengan serta-merta berapa ramai polis yang berada di bangunan itu pada masa kejadian. Media tempatan melaporkan bahawa bangunan polis itu rosak teruk akibat kebakaran.

Video yang beredar di media sosial menunjukkan api dan asap hitam melimpah keluar dari bangunan itu. Agensi berita milik negara MENA berkata ahli bomba berjaya memadamkan kebakaran selepas beberapa jam.

Piawaian keselamatan dan peraturan pencegahan kebakaran dikuatkuasakan dengan longgar di Mesir dan telah dikaitkan dengan banyak kematian. Pada Ogos 2022, kebakaran di sebuah gereja Ortodoks Koptik yang penuh sesak semasa perkhidmatan pagi di Kaherah telah mengorbankan 41 jemaah dalam salah satu kebakaran paling maut di Mesir dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Tahun lalu, terdapat lebih 49,300 kebakaran di Mesir, mengakibatkan 203 kematian dan kecederaan kepada 855 orang, menurut agensi statistik rasmi negara itu.