Kebakaran bangunan komersial di selatan ibu negara Benin mengorbankan sekurang-kurangnya 35 orang

Kebakaran di sebuah bangunan komersial di selatan ibu kota Benin telah menyebabkan sekurang-kurangnya 35 orang terbunuh, pihak berkuasa berkata, ketika mereka memulakan siasatan.

Reruntuhan dan puing-puing bangunan terbakar di Seme-Podji, 6 batu di selatan ibu kota Porto-Novo, dan sisa-sisa kereta dan motosikal yang hangus terbakar adalah semua yang dapat dilihat selepas kebakaran dalam rakaman oleh penyiar awam Benin.

Seorang pegawai bomba memberitahu penyiar ORTB bahawa kemalangan itu berlaku di tempat yang dikenali sebagai tempat penyimpanan dan pengendalian bensin. Orang yang lalu lalang menyelamatkan tiga orang sebelum pemadam kebakaran tiba, pegawai itu, Dallys Ahouangbegnon, menambah.

Kebakaran itu tercetus pada hari Sabtu pagi dan “mungkin bermula semasa pembongkaran beg bensin,” pendakwa raya Benin Adam-Bongle Abdoubaki berkata dalam kenyataan yang diterbitkan di laman setempat benin-news.com.

Mangsa kebakaran termasuk seorang kanak-kanak manakala lebih sedozen orang cedera, katanya.

Abdoubaki menambah bahawa sebuah unit krisis ditubuhkan untuk memberi maklumat kepada keluarga mangsa, mengumpul maklumat untuk menentukan punca kebakaran, dan menentukan liabiliti jenayah.

“Saya amat kecewa,” wakil prefektur tempatan Marie Akpotrossou memberitahu penyiar awam. Dia menyalahkan kematian begitu ramai orang atas jualan bensin haram dan berkata sudah tiba masanya untuk mengkaji semula perdagangan haram itu.