Kawasan yang besar di Afrika tidak ada internet di tengah kegagalan infrastruktur penting

(SeaPRwire) –   Dua belas negara mengalami gangguan internet besar pada hari Khamis akibat kegagalan infrastruktur kabel telekomunikasi bawah laut utama, operator jaringan dan kumpulan pengawasan internet mengatakan.

Kumpulan MTN, salah satu pembekal jaringan terbesar di Afrika, mengatakan gangguan berterusan adalah akibat kegagalan dalam beberapa kabel bawah laut utama. “Operasi kami sedang bekerja untuk mengalihkan lalu lintas melalui laluan jaringan alternatif,” kata syarikat itu dalam kenyataan.

Gangguan jaringan disebabkan oleh kerosakan kabel telah berlaku di Afrika dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Walau bagaimanapun, “gangguan hari ini menunjukkan sesuatu yang lebih besar (dan) ini antara yang paling teruk,” kata Isik Mater, pengarah penyelidikan di NetBlocks, kumpulan yang mendokumenkan gangguan internet di seluruh dunia.

NetBlocks mengatakan penghantaran data dan pengukuran menunjukkan gangguan besar terhadap transit antarabangsa, “mungkin di atau berhampiran titik pendaratan jaringan kabel bawah laut”.

Punca kegagalan itu tidak diketahui dengan segera.

Terdapat kebimbangan gangguan perkhidmatan penting di negara yang paling teruk terjejas seperti Pantai Gading di mana gangguan sangat teruk. Afrika memimpin lalu lintas peranti mudah alih di dunia, dengan banyak perniagaan benua bergantung kepada internet untuk menyampaikan perkhidmatan kepada pelanggan mereka.

Sistem Kabel Laut Barat Afrika (WACS), Afrika Pantai ke Eropah (ACE), SAT-3 dan MainOne antara yang pemerhati mengatakan terjejas pada gangguan hari Khamis.

Firma analisis internet Cloudflare melaporkan corak dalam masa gangguan yang sangat memberi kesan kepada sekurang-kurangnya 10 negara di Afrika Barat, termasuk Pantai Gading, Liberia, Benin, Ghana, dan Burkina Faso.

Vodacom, pengendali mudah alih Afrika Selatan, juga melaporkan “isu sambungan berselang-seli disebabkan kegagalan kabel bawah laut berbilang”. Namibia dan Lesotho juga terjejas.

Kesan daripada kegagalan kabel sebegini memburukkan apabila jaringan cuba mengalihkan lalu lintas di sekitar kerosakan, yang mungkin mengurangkan kapasiti yang tersedia untuk negara-negara lain, kata Mater dengan NetBlocks.

“Gangguan awal mungkin adalah potongan fizikal, tetapi isu seterusnya mungkin bersifat teknikal,” kata Mater.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.