Kawasan Niagara di Kanada isytiharkan darurat awal sebelum gerhana matahari

(SeaPRwire) –   telah mengisytiharkan darurat sebagai persiapan untuk menyambut sehingga satu juta pelawat untuk gerhana matahari awal April.

Gerhana matahari pada 8 April akan menjadi yang pertama menyentuh wilayah itu sejak 1979, dan Niagara Falls telah diisytiharkan oleh National Geographic sebagai salah satu tempat terbaik untuk melihatnya.

Bandar ini berada dalam laluan keseluruhan, di mana bulan akan sepenuhnya menghalang sinar matahari untuk beberapa minit.

Datuk Bandar Niagara Falls Jim Diodati berkata awal Mac bahawa beliau menjangkakan bilangan pelawat terbanyak yang pernah dilihat bandarnya dalam satu hari.

Perbandaran Wilayah Niagara secara proaktif mengisytiharkan darurat untuk bersedia untuk acara itu. Pengisytiharan yang diumumkan Khamis menetapkan beberapa alat perancangan tambahan untuk bersedia untuk hari itu, yang mungkin melibatkan kesesakan lalu lintas besar, permintaan darurat yang lebih berat dan bebanan kelebihan pada rangkaian telefon bimbit.

Gerhana matahari akan mencapai pagi, menyeberangi Amerika Syarikat secara diagonal dari Texas ke Maine, dan keluar di Kanada timur menjelang petang. Kebanyakan baki benua itu akan melihat gerhana separa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.