Kartel disyaki menembak mati 2 calon datuk bandar dalam bandar yang sama di Mexico

(SeaPRwire) –   Dua calon untuk jawatan datuk bandar di bandaraya Maravatio, Mexico disyaki ditembak mati oleh kartel dalam tempoh yang singkat sebelum pilihan raya Jun yang amat tegang.

“Ini menggambarkan tahap keganasan yang amat serius dan ketiadaan keselamatan yang melanda sebelum pilihan raya paling penting dalam sejarah Mexico,” kata Marko Cortes, ketua Parti Tindakan Kebangsaan konservatif, menerusi media sosial berikutan kematian itu.

Pihak berkuasa mengesahkan bahawa mayat calon Miguel Angel Zavala telah ditemui dalam keretanya pada Isnin. Calon Parti Tindakan Kebangsaan, Armando Perez pula ditembak tidak lama sebelum tengah malam pada hari yang sama.

Jawatankuasa negeri Morena mengeluarkan kenyataan menyatakan pembunuhan Zavala adalah “tindakan pengecut dan tidak dapat diterima.” Zavala sebelum ini mengumumkan niat untuk bertanding, tetapi parti itu belum secara rasmi melantiknya sebagai calon.

Kumpulan pemantauan Civic Data pada Januari melaporkan tahun 2023 merupakan “tahun paling ganas dalam pangkalan data kami,” dengan cadangan bahawa “2024 akan lebih buruk” kerana pergaduhan kawasan penguasaan geng terus meningkat.

Lima orang yang menunjukkan kemungkinan mereka akan bertanding pada 2024 dibunuh di Mexico pada Januari, mengikut data kumpulan itu.

Usaha menetapkan pilihan raya pada hari yang sama juga menyebabkan peningkatan aktiviti keganasan kerana kepentingan hari itu memaksa jenayah terancang untuk melakukan serangan lebih besar dan membuat kenyataan lebih besar, Civic Data memberitahu Agensi Berita Associated Press.

Kartel membunuh kira-kira tiga puluh calon dalam pilihan raya seluruh negara pada 2021. Dalam siri pembunuhan baharu, negeri Michoacan mengalami kesukaran terutamanya.

Pertembungan antara penduduk sebuah kampung kecil di negeri itu dengan ahli kumpulan jenayah tempatan menyebabkan 14 orang terbunuh dan tujuh cedera pada Disember.

“Peristiwa ini tidak menghalang kami,” kata Delfina Gomez, gabenor negeri Mexico, berhubung keganasan itu. “Sebaliknya, ia menguatkan tekad kami untuk memperbaiki keadaan keselamatan di negeri kami yang kami cintai, anda boleh yakin kami akan terus bekerja supaya peristiwa seperti ini tidak berulang.”

Pembunuh upahan juga membunuh 17 orang di San Miguel Totolapan, sebuah bandar kecil di barat Mexico, semasa mesyuarat majlis bandar pada 2022, lapor BBC. Pihak berkuasa menyalahkan serangan itu kepada geng jenayah Los Tequileros, yang didakwa mempunyai kaitan dengan kartel dadah yang berkuasa.

Geng itu juga dilaporkan menghalang lebuh raya untuk menghalang pasukan keselamatan bertindak balas tepat masa ke serangan itu.

Koresponden BBC di Mexico ketika itu menggambarkan laporan itu sebagai “mengejutkan,” tetapi keganasan terus meningkat: Majlis Hubungan Luar melaporkan lebih 30,000 orang mati setiap tahun sejak 2018 akibat penculikan, kehilangan dan keganasan jenayah lain.

Pembunuhan menurun secara signifikan pada 2022, merosot kira-kira 9.7% ke 32,223 pembunuhan, tetapi kelihatan terhenti pada separuh pertama 2023, dengan 15,122 pembunuhan berbanding 15,381 pada tempoh yang sama tahun 2022.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.