Kartel berasaskan Mexico gunakan pangkalan untuk intip musuh, hantar pembunuh upahan

Kartel-kartel yang beroperasi di bandar-bandar sempadan Mexico sedang menubuhkan “pusat risikan” mereka sendiri yang dilengkapi dengan kamera, komunikasi dan pejabat penghantaran rudimen dari mana mereka menghantar maklumat yang dikumpul oleh kamera mereka, pengintip atau sumber kepada operator mereka.

Organisasi jenayah seperti kartel Sinaloa atau kartel Jalisco Generasi Baru sedang menubuhkan “bunker risikan” yang sesuai di mana mereka mengawasi rapat pihak berkuasa, warganegara dan “musuh” di sepanjang sempadan AS-Mexico, menurut pegawai Mexico dan ahli kartel yang bercakap dengan Digital.

Pada bulan Julai, pihak berkuasa tempatan bandar sempadan Mexico Tecate, Baja California, menemui lebih daripada dua belas “kamera keselamatan haram” di sekitar bandar yang kononnya dimiliki oleh kartel Sinaloa.

“Selepas siasatan kami mendapati kamera-kamera ini tidak dimiliki oleh mana-mana pasukan keselamatan bandar atau negeri dan memutuskan untuk menyingkirkannya dalam usaha memerangi organisasi jenayah yang beroperasi di sini,” ketua polis Tecate, Leopoldo Tizoc Durán, berkata dalam kenyataan akhbar.

Di Tijuana, kartel membayar sewa bulanan kepada pemilik rumah atau perniagaan untuk memasang kamera keselamatan di harta mereka, menurut operatif kartel Sinaloa yang bercakap dengan Digital secara anonim.

“Kami membayar dari 500 pesos hingga 1,000 ($25 hingga $50) untuk memasang beberapa kamera di sekitar harta mereka,” kata operatif itu. “Imej-imej itu terus ke rumah selamat di mana kami mempunyai orang-orang yang menghantar laporan.”

Kartel menerima tangkapan skrin atau klip melalui WhatsApp pada kumpulan operatif kartel persendirian mengenai kartel saingan atau anggota pasukan polis memasuki bandar atau kejiranan.

“Inilah juga bagaimana kami dengan mudah menemui orang di sekitar bandar. Apabila seseorang berhutang kepada kami atau saingan bersembunyi, tidak lama untuk wajah atau kenderaan mereka muncul pada salah satu kamera ini,” kata operatif itu.

Pihak berkuasa di negeri sempadan seperti Baja California dan Sonora menyita kamera keselamatan yang dipasang secara haram terutamanya di lebuh raya utama bandar-bandar sempadan, tetapi menurut pegawai polis negeri Tijuana yang meminta untuk tidak dikenali, kamera yang dipasang di harta persendirian masih beroperasi.

Kamera keselamatan menarik kuasa dari talian elektrik di atas jalan-jalan bandar dan disambungkan ke internet, menurut pegawai.

“Kami tidak dapat menyingkirkan kamera-kamera itu dengan mudah, kami memerlukan perintah daripada hakim untuk memasuki harta dan menyahpasang kamera-kamera yang kami tahu dimiliki oleh kartel,” pegawai itu memberitahu Digital.

Pusat risikan kartel juga mengumpul maklumat daripada ratusan pengintip yang ditetapkan di pintu masuk pelbagai bandar atau di puncak gunung di sekitar.

Para pengintip, dikenali sebagai “halcones” (helang dalam bahasa Sepanyol) menghantar maklumat mengenai kenderaan, nombor plat atau pelawat yang tidak biasa seperti bukan warganegara Mexico atau kereta mewah, menurut operatif kartel.

“Di sempadan kami juga menggunakan dron untuk mengawasi orang Amerika (Amerika). Kami mencatat perubahan Patroli Sempadan atau jika mereka menangkap sebahagian daripada migran yang kami seludup,” kata operatif di Tijuana.

Di bandar-bandar seperti Tijuana dan Ciudad Juárez, kartel tempatan juga mempunyai pusat “penghantaran” dadakan di mana operator boleh memanggil bantuan sekiranya berlaku pertempuran atau menempatkan pembunuhan terhadap saingan atau polis.

Ahli kartel di Tijuana menerangkan bagaimana mereka memetakan bandar itu mengikut sektor yang berbeza dan menetapkan pembunuh upahan pada setiap sektor untuk bersedia menyerang sasaran.

“Tijuana kini mempunyai banyak polis di sekitar bandar, jadi jika seorang pembunuh bayaran bergerak jauh dari tempat pembunuhan dilakukan, kebarangkalian dia ditangkap adalah tinggi, tetapi jika kami memanggil salah seorang pembunuh bayaran pada sektor tertentu dan dia pergi dan melakukan kerja itu dan kemudian kembali ke tempat persembunyiannya hanya beberapa blok jauhnya, adalah sangat sukar baginya untuk ditangkap,” ahli kartel memberitahu Digital.

Walaupun pihak berkuasa Mexico secara aktif cuba memerangi kartel-kartel di Mexico, kecanggihan organisasi jenayah di Mexico mengatasi pasukan keselamatan.

“Penggunaan kamera keselamatan hanyalah contoh terbaru bagaimana kumpulan jenayah di Mexico mengambil kesempatan teknologi untuk terus melakukan jenayah,” syarikat analisis keselamatan Insight Crime mencatat dalam artikel baru-baru ini.