Karikó dan Weissman memenangi Hadiah Nobel dalam perubatan untuk kerja yang membolehkan vaksin mRNA melawan COVID-19

STOCKHOLM (AP) — Dua saintis memenangi Hadiah Nobel dalam perubatan pada Isnin kerana penemuan yang membolehkan penciptaan vaksin mRNA terhadap COVID-19 yang kritikal dalam memperlahankan pandemik — teknologi yang juga sedang dikaji untuk memerangi kanser dan penyakit lain.

Hungary-Amerika Katalin Karikó dan Amerika Drew Weissman disebut kerana menyumbang kepada “kadar pembangunan vaksin yang belum pernah berlaku semasa salah satu ancaman terbesar kepada kesihatan manusia,” menurut panel yang memberikan hadiah di Stockholm.

HADIAH KEAMANAN NOBEL DIBERIKAN KEPADA AKTIVIS DARI BELARUS, RUSIA, UKRAINE

Panel berkata penemuan pelopor pasangan itu… “secara mendasar mengubah pemahaman kita tentang bagaimana mRNA berinteraksi dengan sistem imun kita.”

APAKAH HADIAH NOBEL UNTUK?

Secara tradisinya, pembuatan vaksin memerlukan penumbuhan virus atau cebisan virus dan kemudian penulenan mereka sebelum langkah seterusnya. Pendekatan messenger RNA bermula dengan cebisan kod genetik yang membawa arahan untuk membuat protein. Pilih protein virus yang betul untuk disasarkan, dan badan bertukar menjadi kilang vaksin mini.

Dalam eksperimen awal dengan haiwan, suntikan mRNA makmal tumbuh secara langsung mencetus tindak balas yang biasanya memusnahkannya. Cabaran awal itu menyebabkan ramai kehilangan keyakinan terhadap pendekatan itu: “Hampir semua orang meninggalkannya,” kata Weissman.

Tetapi Karikó, profesor di Universiti Szeged di Hungary dan profesor adjung di Universiti Pennsylvania, dan Weissman, dari Universiti Pennsylvania, mengetahui sedikit pengubahsuaian kepada bahan asas RNA yang menjadikannya cukup halus untuk meluncur melepasi pertahanan imun.

Karikó, 68, adalah wanita ke-13 yang memenangi Hadiah Nobel dalam perubatan. Dia adalah naib presiden kanan di BioNTech, yang berpasangan dengan Pfizer untuk membuat salah satu vaksin COVID-19. Karikó dan Weissman, 64, bertemu secara kebetulan pada tahun 1990-an ketika menyalin kertas penyelidikan, kata Karikó kepada The Associated Press.

MENGAPA VAKSIN mRNA PENTING?

Dr Paul Hunter, profesor perubatan di Universiti East Anglia Britain, menggambarkan vaksin mRNA yang dibuat oleh BioNTech-Pfizer dan Moderna Inc sebagai “permainan pembalik” dalam menutup pandemik koronavirus, memetik tembakan itu menyelamatkan jutaan nyawa.

“Kita mungkin hanya akan keluar dari kedalaman COVID tanpa vaksin mRNA,” kata Hunter.

John Tregoning, dari Imperial College London, menyebut Karikó “salah seorang saintis paling inspirasi yang pernah saya jumpai.” Kerjanya bersama Weissman “menunjukkan kepentingan penyelidikan asas, mendasar dalam laluan ke penyelesaian keperluan masyarakat yang paling mendesak,” katanya.

Penyelidikan mRNA penting pasangan itu digabungkan dengan dua penemuan saintifik awal lain untuk mencipta vaksin COVID-19. Penyelidik di Kanada telah membangunkan salutan berlemak untuk membantu mRNA masuk ke dalam sel untuk melakukan kerjanya. Dan kajian dengan vaksin terdahulu di Institut Kesihatan Kebangsaan AS menunjukkan bagaimana menstabilkan protein spike koronavirus bahawa suntikan mRNA baharu itu perlu hantar.

Dr Bharat Pankhania, pakar penyakit berjangkit di Universiti Exeter, meramalkan teknologi yang digunakan dalam vaksin itu boleh digunakan untuk memperhalusi vaksin untuk penyakit lain seperti Ebola, malaria dan denggi, dan mungkin juga digunakan untuk mencipta tembakan yang mengimunkan orang terhadap jenis kanser atau penyakit autoimun tertentu termasuk lupus.

BAGAIMANA KATALIN KARIKÓ DAN DREW WEISSMAN BERTINDAK BALAS?

“Masa depan begitu luar biasa,” kata Weissman. “Kami telah memikirkan bertahun-tahun tentang segala yang boleh kami lakukan dengan RNA, dan sekarang sudah tiba.”

Karikó berkata suaminya adalah orang pertama yang menjawab panggilan awal pagi itu, menyerahkannya untuk mendengar berita itu. Dan Karikó adalah orang yang memecahkan berita kepada Weissman, kerana dia menghubungi sebelum jawatankuasa Nobel dapat menghubunginya.

Kedua-dua saintis pada mulanya menyangka ia adalah tipu muslihat, sehingga mereka menonton pengumuman rasmi.

“Saya sangat terkejut,” kata Karikó. “Tetapi saya sangat gembira.”

Keduanya telah bekerjasama selama berdekad-dekad, dengan Karikó memberi tumpuan kepada sisi RNA dan Weissman mengendalikan imunologi: “Kami mendidik satu sama lain,” katanya.

Sebelum COVID-19, vaksin mRNA sudah diuji untuk penyakit seperti Zika, influenza dan rabies — tetapi pandemik membawa lebih banyak perhatian kepada pendekatan ini, kata Karikó. Sekarang, para saintis sedang mencuba pendekatan mRNA untuk kanser, alergi dan terapi gen lain, kata Weissman.

“Ia sudah berjalan bertahun-tahun, tetapi ini hanya memberi RNA pengiktirafan,” kata Weissman.

Keluarga Karikó tidak asing dengan penghormatan tinggi. Anak perempuannya, Susan Francia, adalah pemenang pingat emas Olimpik berganda dalam dayung, bersaing untuk Amerika Syarikat.

Hadiah itu membawa ganjaran tunai 11 juta krona Sweden ($1 juta) dari wasiat yang ditinggalkan oleh pencipta hadiah itu, pencipta Sweden Alfred Nobel. Penerima undangan diberi hadiah pada 10 Disember, ulang tahun kematian Nobel.

Pengumuman Nobel diteruskan dengan hadiah fizik pada hari Selasa, kimia pada hari Rabu dan kesusasteraan pada hari Khamis. Hadiah Keamanan Nobel akan diumumkan Jumaat dan hadiah ekonomi pada 9 Oktober.