Kardinal Katolik di Jerusalem menawarkan diri kepada Hamas untuk ditukar dengan kanak-kanak tebusan di Gaza

Pemegang jawatan tertinggi Gereja Katolik Rom di Tanah Suci menawarkan dirinya sendiri kepada Hamas untuk ditukar dengan kanak-kanak tebusan yang diambil oleh pengganas Hamas dan ditempatkan di Gaza sebagai pegawai-pegawai di seluruh dunia bekerja untuk membebaskan mereka yang diculik berikutan serangan darat Israel yang bakal berlaku.

Kardinal Pierbattista Pizzaballa membuat tawaran yang penuh perasaan, walaupun tidak rasmi, dalam menjawab soalan seorang wartawan semasa perjumpaan dalam talian dengan wartawan Vatican.

“Jika saya boleh ditukar?” Pizzaballa menjawab. “Apa sahaja, jika ini boleh membawa kebebasan kanak-kanak, tiada masalah. Kesanggupan mutlak saya.”

Lebih 3,600 orang – termasuk 30 warga Amerika – terbunuh sejak Hamas melancarkan serangan terhadap Israel pada 7 Oktober, yang menyebabkan tindakan tentera dari pasukan Israel. Hamas juga dipercayai menahan sekurang-kurangnya 199 orang, termasuk kanak-kanak, sebagai tebusan di Gaza.

Dengan pegawai Amerika Syarikat mengatakan 13 warga Amerika masih hilang, Presiden Biden bercakap pada Ahad di “60 Minutes” CBS, dengan mengesahkan bahawa Amerika Syarikat sedang “bekerja sedaya upaya untuk mencari mereka yang masih hidup dan membebaskan mereka.”

“Segala daya upaya,” kata Biden. “Dan – saya takkan terangkan butirannya, tapi ada – kami sedang bekerja sedaya upaya untuknya.”

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara Rumah Putih John Kirby berkata pada Ahad bahawa Amerika Syarikat sedang “cuba aktif” untuk mengesan tebusan yang diambil di Gaza dan “takkan menolak apa-apa” mengenai usaha Amerika.

Setakat Isnin, pasukan Israel telah mengumpul di sempadan Gaza dalam persiapan untuk apa yang dikatakan Israel akan menjadi kempen meluas untuk menghancurkan kumpulan pengganas itu.

Dengan eskalasi yang menimbulkan kebimbangan bahawa pertempuran mungkin merebak ke konflik lebih meluas di seluruh Timur Tengah, Pizzaballa berkata beliau bimbang bahawa “dunia Islam mungkin akan meletup.”

“Saya tidak tahu, sangat sukar untuk meramalkan perkembangan, tetapi ketakutan pengembangan serantau itu nyata, dan saya bukan satu-satunya yang mengatakannya,” katanya, mengikut Berita Vatican.

’ Greg Norman dan