Kardinal Jerman kata Paus Francis pengisytiharan pemberian berkat hubungan sama jantina ‘tidak akan berlaku’ di bawah Benedict

(SeaPRwire) –   Seorang kardinal Jerman dalam Gereja Katolik menyatakan bahawa Paus Benedict tidak akan pernah meluluskan pengisytiharan Paus Francis baru-baru ini membenarkan paderi memberi berkat kepada orang dalam hubungan sama jantina.

membuat komen kepada Reuters semasa menghadiri acara menandakan ulang tahun pertama kematian Paus Benedict pada Ahad.

“Ia tidak akan pernah berlaku [di bawah Benedict] kerana ia begitu samar-samar,” kata Mueller kepada outlet tentang keputusan Francis.

Vatikan mengeluarkan dasar baharu mereka pada pertengahan Disember, menyatakan bahawa, “orang yang mencari kasih dan rahmat Tuhan tidak sepatutnya tertakluk kepada ‘analisis moral yang menyeluruh’ untuk menerimanya.”

menyatakan bahawa ia kekal teguh dalam pendiriannya bahawa perkahwinan adalah sakramen seumur hidup antara lelaki dan wanita, dan dasar itu menetapkan bahawa berkat tidak boleh diberikan pada masa yang sama dengan persatuan awam, menggunakan ritual yang ditetapkan, atau bahkan dengan tindakan atau pakaian berkaitan dengan perkahwinan lain.

Dokumen dari pejabat doktrin Vatikan menyatakan permintaan untuk berkat sedemikian tidak boleh ditolak.

“Pada akhirnya, berkat menawarkan cara untuk meningkatkan kepercayaan orang kepada Tuhan,” kata dokumen itu. “Permintaan untuk berkat, dengan demikian, mengekspresikan dan menanamkan keterbukaan kepada ketransendenan, rahmat, dan kedekatan kepada Tuhan dalam seribu keadaan konkrit kehidupan, yang bukanlah sedikit di dunia di mana kita hidup.”

“Ia adalah biji Roh Kudus yang perlu dipelihara, bukan dihalang,” tambah Paus.

Dalam dokumen baharu, Vatikan berkata mesti mengelakkan diri “daripada skema doktrin atau disiplin, terutamanya apabila ia membawa kepada elitisme narsistik dan otoritarian di mana sebaliknya daripada menginjil, seseorang menganalisis dan mengelaskan orang lain, dan sebaliknya daripada membuka pintu ke rahmat, seseorang meluahkan tenaganya dalam memeriksa dan mengesahkan.”

Dokumen itu menekankan bahawa orang dalam “persatuan tidak wajar” – gay atau lurus – berada dalam keadaan berdosa.

Walau bagaimanapun, ia berkata bahawa itu tidak seharusnya menyekat mereka daripada kasih dan rahmat Tuhan.

‘ Pilar Arias dan Reuters menyumbang kepada laporan ini

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.