Kapten Ukraine didapati bersalah selepas bot pelayaran berlanggar dengan kapal lain di Hungary, menyebabkan 27 kematian

Kapten bot pelayaran sungai yang berlanggar dengan kapal lain di ibu negara Hungary pada 2019, menyebabkan sekurang-kurangnya 27 orang terbunuh kebanyakannya pelancong dari Korea Selatan, didapati bersalah pada hari Selasa kerana kecuaian yang menyebabkan bencana jisim fatal dan dihukum penjara lima tahun enam bulan.

Hakim Leona Nemeth dengan Mahkamah Daerah Pusat Pest mendapati kecuaian kapten Ukraine, Yuriy Chaplinsky, 68 tahun, telah menyebabkan botnya, Viking Sigyn, berlanggar dari belakang dengan bot pelancong Hableany (Putri Duyung) di Sungai Danube, menyebabkan bot itu tenggelam dalam masa beberapa saat.

Dalam keputusannya, mahkamah membebaskan Chaplinsky daripada 35 pertuduhan gagal memberi bantuan. Kedua-dua Chaplinksy dan pendakwaan telah merayu keputusan mahkamah itu, dan hakim menahan defendan dalam tahanan rumah menunggu perbicaraan baru.

Perlanggaran itu berlaku pada 29 Mei 2019, apabila Hableany, membawa 35 orang, tenggelam selepas dilanggar di bawah Jambatan Margit Budapest oleh Viking Sigyn yang jauh lebih besar.

Tujuh orang Korea Selatan diselamatkan dari air dalam hujan lebat selepas perlanggaran itu, dan 27 orang telah ditemui mati termasuk dua ahli krew Hungary. Seorang wanita Korea Selatan masih belum diketahui.

Beberapa mayat mangsa ditemui berminggu-minggu selepas kemalangan lebih 60 batu mengalir hilir.

Hableany menghabiskan lebih 12 hari di bawah air di tempat perlanggaran berhampiran bangunan Parlimen Gothic Hungary, sebelum diangkat dari dasar sungai oleh kren terapung.

Chaplinsky, kapten Viking Sigyn, telah ditahan sejak perlanggaran itu, termasuk ditahan di rumah di Hungary sejak 2020. Hakim memerintahkan masa Chaplinsky yang telah dilayani untuk dikira ke arah hukuman lima setengah tahunnya.

Dalam kenyataan akhir sebelum keputusan pada hari Selasa, Chaplinsky menyebut perlanggaran itu sebagai “tragedi mengerikan,” dan berkata bahawa kematian “begitu ramai mangsa yang tidak bersalah” menyebabkannya terjaga pada waktu malam.

“Ini akan tinggal denganku seumur hidup,” katanya.

Tiga kakitangan dari Kedutaan Korea Selatan di Budapest hadir untuk pembacaan keputusan itu, tetapi tiada ahli keluarga mangsa Korea Selatan menghadiri perbicaraan itu.

Selepas prosiding, Zsolt Sogor, seorang peguam dengan pendakwaan, berkata keputusan itu sejajar dengan keperluan undang-undang, tetapi bahawa pendakwa percaya Chaplinsky bertanggungjawab kerana gagal memberi bantuan kepada Hableany selepas perlanggaran itu.

“Saya berasa kasihan pada orang ini. Dia benar-benar melakukan (tindakan ini) dengan cuai,” kata Sogor. “Tetapi pendapat kami berbeza daripada mahkamah dalam perspektif bahawa menurut perspektif kami, kapten sebuah kapal mesti bertindak. Tidak cukup hanya anak kapal pergi dan melakukan penyelamatan. Dia sepatutnya menyelaraskan keseluruhan penyelamatan untuk menyelamatkan nyawa manusia.”

“Kita akan lihat apa yang berlaku semasa rayuan. Kemungkinan (hukuman) akan lebih keras, tetapi satu perkara pasti: Ia tidak akan dikurangkan,” katanya.