Kapal terbang dan kapal perang Cina dikesan berhampiran Taiwan menjelang pilihan raya presiden penting

(SeaPRwire) –   Kapal terbang dan kapal perang China dikesan berhampiran Taiwan pada hari Sabtu, termasuk pesawat yang menyeberangi garis median sensitif Selat Taiwan, menurut pegawai-pegawai mereka.

Kementerian pertahanan Taiwan menyatakan pada petang Sabtu ia telah mengesan pejuang J-10, J-11 dan J-16 serta pesawat amaran awal beroperasi di ruang udara utara, tengah dan barat daya pulau itu.

Kementerian itu menyatakan 10 buah pesawat menyeberangi garis median Selat Taiwan atau kawasan berhampirannya dan bahawa pesawat-pesawat itu bekerja dengan kapal perang China untuk menjalankan “patroli bersama kesediaan tempur.”

Aktiviti berterusan itu datang ketika Taiwan sedang mempersiapkan pilihan raya presiden dan parlimennya pada 13 Januari, di mana hubungan China merupakan isu utama antara calon-calon terkemuka.

Pasukan Taiwan dihantar untuk memantau aktiviti itu, menurut kementerian itu.

Garis median itu sebelumnya merupakan penghalang tidak rasmi antara Taiwan dan China daratan, tetapi kini pesawat China terbang di atasnya secara kerap.

China tidak menangani aktiviti tentera berdekatan Taiwan baru-baru ini, tetapi sebelum ini menyatakan ia bertujuan untuk mencegah “kerjasama” antara pemisah Taiwan dengan Amerika Syarikat dan melindungi integriti wilayahnya.

China menuntut Taiwan sebagai wilayahnya dan Amerika Syarikat secara rasmi mengiktiraf Taiwan sebagai milik China.

Taiwan, yang mempunyai kerajaannya sendiri, akan mengadakan pilihan raya pada bulan depan yang akhirnya boleh menentukan hubungannya dengan China daratan.

Menurut kaji selidik pendapat, calon terdepan untuk menjadi presiden Taiwan yang akan datang ialah calon Parti Progresif Demokratik yang memerintah, Lai Ching-te.

Parti pembangkang utama Taiwan, Kuomintang, secara tradisinya menyokong hubungan rapat dengan China dan telah bersumpah untuk mengubah dasar jika memenangi pilihan raya. Tetapi Kuomintang juga menyatakan rakyat Taiwan akan memutuskan masa depan mereka.

Selama empat tahun, Taiwan telah mengkritik China kerana latihan tentera dan patroli berkala berhampiran pulau itu.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.