Kapal persiaran dilaporkan terkandas di pelabuhan Sepanyol disebabkan oleh masalah visa penumpang

(SeaPRwire) –   Kapal pesiar dilaporkan terkandas di pelabuhan Sepanyol disebabkan masalah visa penumpang.

Pihak berkuasa menyatakan 69 warga Bolivia tidak dibenarkan meninggalkan kapal kerana tidak mempunyai dokumen sah untuk memasuki kawasan Schengen bebas sempadan Eropah.

Pegawai kerajaan Sepanyol di bandar itu menyatakan mereka berhubung dengan pihak berkuasa Bolivia dan Syarikat MSC Cruises untuk menyelesaikan situasi ini. Kapal itu telah berlayar untuk meliputi laluan di Laut Mediterranean.

Agensi berita negara Sepanyol, Efe dan media lain melaporkan kira-kira 1,500 penumpang masih berada di atas kapal MSC Armony yang menanti untuk meneruskan pelayaran ke Croatia.

Satu kenyataan dari Kementerian Luar Negeri Bolivia pada Selasa menyatakan Kedutaan Bolivia di Sepanyol dan Konsulat Jeneral Bolivia di Barcelona “sedang mengambil langkah-langkah berkenaan untuk menangani kes ini”, bekerjasama dengan pihak berkuasa Sepanyol, serta Syarikat MSC Cruises.

MSC Cruises menyatakan dalam kenyataan penumpang Bolivia terdiri daripada keluarga dan kanak-kanak.

Ia menyatakan “penumpang kelihatan mempunyai dokumentasi yang sepatutnya ketika naik kapal di Brazil. Kami dimaklumkan oleh pihak berkuasa bahawa visa tersebut tidak sah untuk memasuki kawasan Schengen. Akibatnya, penumpang tidak dibenarkan meninggalkan kapal di Barcelona, yang merupakan destinasi akhir mereka.”

Syarikat itu menyatakan kapal masih berlabuh di pelabuhan sambil bekerjasama dengan pihak berkuasa untuk mempercepat proses tersebut.

Kawasan Schengen merangkumi 29 negara Eropah, kebanyakannya dari benua Eropah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.