Kapal Filipina dan Cina bertembung di Laut Cina Selatan yang dipertikaikan dan 4 anak kapal Filipina cedera

(SeaPRwire) –   MANILA, Filipina (AP) — Kapal peronda China dan Filipina berlanggar di Laut China Selatan yang dipertikaikan dan empat anak kapal Filipina cedera dalam pertembungan di lautan yang tinggi sebagai pemimpin Asia Tenggara berkumpul untuk kemuncak yang dijangka akan menyentuh tentang keagresifan Beijing di laut.

Kapal peronda China dan kapal pengiring menghalang kapal peronda pantai Filipina dan kapal bekalan di Terumbu Kedua Thomas yang dipertikaikan dan melaksanakan gerakan berbahaya yang menyebabkan dua kecil tabrakan antara kapal China dengan dua kapal Filipina, pegawai Filipina berkata.

Pegawai di China memberi maklumat yang kurang terperinci tetapi pengawal pantai negara itu berkata kapal Filipina secara haram menyusup ke perairan kawasan itu dan menuduh salah satunya menabrak kapal China.

Pegawai Filipina berkata bahawa BRP Sindangan dari pengawal pantai Filipina mengalami kerosakan struktur kecil dari tabrakan yang berlaku sejurus selepas subuh. Lebih satu jam kemudian, kapal pengawal pantai China lain menghalang lalu berlanggar dengan kapal bekalan yang pengawal pantai Filipina mengiringi, kata pegawai itu.

Kapal bekalan itu, dikendalikan oleh anak kapal tentera laut Filipina, kemudian dipukul dengan letupan air dari dua kapal pengawal pantai China. Kaca hadapannya pecah, menyebabkan sekurang-kurangnya empat anak kapal Filipina cedera, mengikut kenyataan kerajaan Filipina menangani pertikaian wilayah.

Pasukan petugas berkata tindakan China adalah “satu lagi cubaan haram untuk menghalang atau menghalang misi bekalan dan penukaran rutin.”

“Tindakan penindasan dan gerakan berbahaya China yang terkini tanpa provokasi” terhadap kapal Filipina dalam perjalanan untuk menghantar bekalan dan tentera segar ke terumbu yang diduduki Filipina “meletakkan nyawa rakyat kami dalam bahaya dan menyebabkan kecederaan kepada orang Filipina,” katanya.

Jabatan Hal Ehwal Luar Negara di Manila mengadakan perjumpaan dengan timbalan duta China untuk meluahkan protes terhadap tindakan pengawal pantai China, yang dikatakannya tidak dapat diterima.

“Filipina menuntut agar kapal China meninggalkan kawasan terumbu Ayungin serta-merta,” kata jabatan itu dalam kenyataan, menggunakan nama Filipina untuk terumbu yang dipertikaikan.

Sebuah kumpulan kecil tentera laut dan tentera Filipina telah menjaga kapal perang yang berkarat, BRP Sierra Madre, yang terkandas sejak lewat 1990-an di cetekan Terumbu Kedua Thomas.

China juga menuntut terumbu yang terletak di barat Filipina dan mengelilingi atol dengan kapal pengawal pantai, tentera laut dan kapal lain untuk memperkukuh tuntutannya dan mencegah pasukan Filipina menghantar bahan pembinaan untuk memperkukuh Sierra Madre dalam pertengkaran berdekad-dekad.

Terumbu itu menjadi tapak beberapa pertembungan tegang antara kapal pengawal pantai China dan Filipina tahun lepas.

Pengawal pantai China berkata dalam kenyataan bahawa “ia mengambil langkah kawalan mengikut undang-undang terhadap kapal Filipina yang menyusup secara haram ke perairan bersebelahan dengan Terumbu Ren’ai,” nama Beijing gunakan untuk Terumbu Kedua Thomas.

Pengawal pantai China berkata kapal Filipina sengaja menabrak kapal pengawal pantai China, menyebabkan goresan kecil.

Washington dengan kuat mengutuk tindakan pengawal pantai China dan dutanya di Manila, MaryKay Carlson, berkata Amerika Syarikat berdiri bersama Filipina dan penyokong undang-undang antarabangsa. Australia dan Jepun berasingan menyatakan kebimbangan mereka terhadap tindakan China.

Di Washington, jurucakap Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat, Matthew Miller berkata bahawa insiden terkini menunjukkan “ketidakpedulian yang berbahaya China terhadap keselamatan orang Filipina dan juga undang-undang antarabangsa,” dan bahawa China menghalang “operasi maritim sah Filipina.”

Pertikaian wilayah Laut China Selatan yang berlarutan dijangka dibincangkan dalam kemuncak pemimpin Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara dan rakan Australia mereka pada Rabu di Melbourne.

Pada Isnin, Presiden Filipina Ferdinand Marcos Jr. berkata di bandar Australia bahawa pentadbirannya “akan melakukan apa sahaja” untuk menguruskan sebarang ancaman kepada wilayah negaranya tetapi menekankan bahawa Manila akan terus “menjejak jalan dialog dan diplomasi” dalam menyelesaikan pertikaian dengan China.

Filipina dan Vietnam merancang untuk meningkatkan kebimbangan mereka terhadap tindakan China yang semakin agresif di perairan yang dipertikaikan semasa kemuncak, seorang diplomat kanan Asia Tenggara berkata kepada Associated Press atas syarat tidak didedahkan kerana tidak dibenarkan membincangkan isu secara terbuka.

Pegawai keselamatan Filipina menuduh kapal pengawal pantai China dan kapal diduga militia menghalang kapal Filipina dan menggunakan letupan air dan laser tentera yang sementara buta beberapa anak kapal Filipina dalam siri pertembungan di lautan lepas tahun lepas.

Kedutaan China di Manila menuduh Filipina melakukan langkah provokatif kerap di Laut China Selatan dan berkata China bertindak “mengikut undang-undang untuk mempertahankan kedaulatan, hak dan kepentingannya sendiri.”

Pertembungan yang telah lama berlarutan itu menimbulkan ketakutan konflik lebih besar yang boleh melibatkan Amerika Syarikat.

Pegawai China dan Filipina bertemu di Shanghai Januari dan bersetuju untuk mengambil langkah menurunkan ketegangan tetapi pertembungan terbaru mereka di laut menekankan kesukaran melakukannya.

Amerika Syarikat telah memberi amaran bahawa ia berkewajipan mempertahankan Filipina, sekutu perjanjian tertua Asia di benua itu, jika pasukan, kapal dan pesawat Filipina datang di bawah serangan bersenjata, termasuk di Laut China Selatan. China telah memberi amaran Amerika Syarikat untuk berhenti campur tangan dalam apa yang dipanggil pertikaian yang sepenuhnya Asia.

Brunei, Malaysia Vietnam dan Taiwan juga mempunyai tuntutan bertindih terhadap laluan perdagangan global strategik itu, yang juga dipercayai duduk di atas deposit minyak dan gas bawah laut yang kaya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.