Kapal Feri Api: Pelancong Terkejut Lompat Ke Air Laut Di Thailand: video

(SeaPRwire) –   Sebuah feri membawa hampir 100 pelancong terbakar awal Khamis, memaksa sesetengah daripada mereka melompat ke dalam air jauh dari Thailand: video

Bot itu dalam perjalanan ke pulau Koh Tao, tarikan pelancong terkenal dikenali sebagai “Pulau Kematian”, apabila tercetus di bilik enjin kapal, yang dipenuhi dengan 97 pelancong dan 11 anak kapal Burma. Semua 108 terselamat.

Video dramatik menunjukkan bot – yang dimuatkan dengan kargo, sekurang-kurangnya dua kenderaan dan beberapa skuter – terbakar dan diliputi asap apabila penumpang ketakutan melarikan diri ke tingkat atas memakai jaket pelampung oren menunggu diselamatkan.

Beberapa melompat ke luar untuk melarikan diri neraka api dengan api akhirnya menelan seluruh kapal, dinamakan feri “Ko Jaroen 2”.

Beberapa penumpang dibawa ke hospital untuk penghidap asap.

Kolonel Polis Chokchai Sutthimek, superintendent Stesen Polis Koh Tao, berkata kapal itu di laut dan menghampiri jeti di Koh Tao pada kira-kira 6:30 pagi waktu tempatan apabila api tercetus.

“Api berasal di bilik enjin ketika bot itu di laut dan menghampiri jeti di Koh Tao, menyebabkan panik di kalangan penumpang, sesetengah daripada mereka melompat ke luar,” kata Sutthimek.

“Selepas menerima laporan daripada pihak berkuasa dan pemandu bot di Koh Tao, kami segera menghantar bot menyelamat untuk mengevakuasi semua penumpang dan anak kapal kembali ke pantai. Sesetengah daripada mereka mengalami kecederaan ringan akibat penghidap asap.”

Sutthimek berkata kapal itu adalah feri yang juga berfungsi sebagai bot kargo.

Pegawai berkata bahawa semua 108 orang telah selamat dikembalikan ke pantai sementara pihak berkuasa menarik feri yang rosak kembali ke jeti.

Siasatan telah dilancarkan untuk menentukan punca kebakaran.

Pulau Koh Tao telah digelar Pulau Kematian berikutan pembunuhan Hannah Witheridge dan David Miller pada 2014. Kes kematian pelancong tidak dapat dijelaskan muncul dan terdapat beberapa kematian pelancong tidak dapat dijelaskan sejak itu, menyebabkan pulau itu dinobatkan sebagai “terkutuk”.

Kebakaran itu datang dua hari selepas bot percutian juga diliputi api di selatan Thailand ketika menghampiri Jeti Thap Lamu di wilayah Phang Nga. Tiada kecederaan dilaporkan dalam kebakaran itu kerana hanya seorang yang berjaya melompat ke dalam air untuk melarikan diri, berada di atas kapal pada masa itu.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.