Kapal angkasa bulan Jepun mendarat terbalik di permukaan bulan

(SeaPRwire) –   Usaha untuk mendaratkan kapal angkasa bulan di permukaan bulan berjaya walaupun pendaratan dilakukan terbalik.

JAXA mengumumkan situasi tersebut dalam sidang akhbar pada Khamis, menjelaskan bahawa kapal angkasa pintar untuk menyiasat Bulan (SLIM) berjaya mendarat di kawasan kecil di bulan yang dipilih untuk misi tersebut.

“Analisis data yang diperoleh sebelum menutup bekalan kuasa mengesahkan bahawa Slim telah mencapai permukaan Bulan kira-kira 55m timur daripada tapak pendaratan asal yang dirancang,” kata JAXA.

Agensi angkasa mengakui bahawa “kekeliruan dalam enjin utama menjejaskan sikap pendaratan kapal angkasa,” yang menyulitkan pendaratan.

Kekeliruan itu menyebabkan kapal angkasa mendarat terbalik — situasi yang dipaparkan dalam gambar daripada .

Kecelaruan tersebut tidak mengurangkan sambutan bersemangat JAXA terhadap pendaratan berjaya, yang digambarkan sebagai “terobosan besar.”

“Pencapaian gerakan melompat Lev-1 di permukaan bulan, komunikasi antara robot Lev-1 dan Sora-Q, dan operasi sepenuhnya autonomi mewakili pencapaian terobosan besar,” kata agensi angkasa tersebut.

Sebelum mendarat pada Sabtu, SLIM melancarkan dipanggil LEV-1 dan LEV-2, yang merakam dan memindahkan imej kapal angkasa di permukaan bulan.

Transmisi robot tersebut merupakan yang pertama jenisnya dan membuka jalan untuk penyiasatan masa depan bulan.

“Ia akan dianggap sebagai demonstrasi teknologi berharga untuk eksplorasi bulan masa depan, dan pengetahuan dan pengalaman yang diperoleh akan digunakan dalam misi akan datang,” kata JAXA.

Disebabkan pendaratan luar biasa, panel suria SLIM menghadap arah salah dan tidak mampu .

Ahli sains percaya terdapat peluang kekurangan tenaga ini mungkin berubah dalam beberapa hari akan datang apabila bulan memasuki kitaran siangnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.