Kanada menyiasat dakwaan India terlibat dalam pembunuhan aktivis Sikh di tanah Kanada

Kanada sedang menyiasat dakwaan bahawa India terlibat dalam pembunuhan seorang aktivis Sikh, seorang warganegara Kanada, di atas tanah Kanada.

Mangsa, pemimpin Sikh Hardeep Singh Nijjar, ditembak di luar pusat budaya Sikh di Surrey, British Columbia pada 18 Jun.

Nijjar adalah penyokong kuat tanah air Sikh yang merdeka yang dikenali sebagai Khalistan. Pergerakan ini dilarang di India kerana pegawai melihatnya sebagai ancaman keselamatan negara. Tetapi pergerakan ini masih mendapat sokongan di negara-negara seperti Kanada dan United Kingdom, di mana komuniti Sikh yang besar tinggal.

Perdana Menteri Justin Trudeau berkata agensi perisikan Kanada sedang menyiasat dakwaan bahawa kerajaan Perdana Menteri India Narendra Modi mungkin terlibat dalam pembunuhan Nijjar.

Trudeau memberitahu Parlimen Isnin bahawa beliau membincangkan perkara itu dengan Modi di G-20 minggu lepas. Beliau berkata beliau memberitahu Modi bahawa sebarang penglibatan adalah tidak boleh diterima dan bahawa beliau meminta kerjasama dalam siasatan itu.

“Sebarang penglibatan kerajaan asing dalam pembunuhan warganegara Kanada di atas tanah Kanada adalah pelanggaran kedaulatan yang tidak boleh diterima,” kata Trudeau.

Menteri Luar Kanada Mélanie Joly berkata ketua perisikan India di Kanada telah diusir sebagai akibatnya.

Menteri Keselamatan Awam Dominic LeBlanc berkata penasihat keselamatan negara Kanada dan ketua perkhidmatan risikan Kanada telah berangkat ke India untuk bertemu rakan sejawat mereka dan menghadapkan agensi perisikan India dengan tuduhan itu.

Pemimpin pembangkang Konservatif Pierre Poilievre berkata jika tuduhan itu benar, ia mewakili “suatu penghinaan yang luar biasa terhadap kedaulatan kita.”

“Rakyat Kanada berhak dilindungi di atas tanah Kanada. Kami menyeru kerajaan India bertindak dengan ketelusan yang maksimum ketika pihak berkuasa menyiasat pembunuhan ini, kerana kebenaran mesti terungkap,” kata Poilievre.

Pemimpin pembangkang New Democrat Jagmeet Singh, yang sendiri seorang Sikh, menyebutnya sebagai mengejutkan dan mengejutkan.

“Kepada semua rakyat Kanada, ini adalah sumpah saya,” kata Singh. “Saya tidak akan meninggalkan batu untuk mendapatkan keadilan, termasuk mempertanggungjawabkan Narendra Modi.”

Kedutaan India di Ottawa tidak segera menjawab permintaan Digital untuk komen mengenai perkara ini.