Kanada dikritik kerana memberi tepukan kepada ‘Nazi sebenar’ di parlimen semasa lawatan Zelenskyy

Organisasi Yahudi Kanada dan pengkritik media sosial mengecam Parlimen Kanada kerana memberi pengganas Nazi berdiri tepukan gemuruh semasa acara yang menampilkan lawatan Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy ke negara itu.

“FSWC berasa jijik bahawa Parlimen Kanada memberikan tepukan gemuruh kepada seorang veteran Ukraine yang berkhidmat dalam unit tentera Nazi semasa Perang Dunia Kedua yang terlibat dalam pembunuhan besar-besaran orang Yahudi dan lain-lain. Satu permintaan maaf dan penjelasan wajib diberikan,” Friends of Simon Wiesenthal Center, yayasan amal Kanada yang berdedikasi untuk mendidik orang ramai mengenai Holokus, menulis di X, dahulu dikenali sebagai Twitter.

Video dan foto menunjukkan Parlimen Kanada meletup dengan tepukan gemuruh pada hari Jumaat semasa lawatan Zelenskyy ke ibu negara Ottawa, apabila ahli parlimen Kanada juga menghormati Yaroslav Hunka, seorang imigran Ukraine berusia 98 tahun yang berjuang untuk Divisyen Pertama Ukraine, menurut Toronto Star. Divisyen itu juga dikenali sebagai Divisyen Waffen-SS Galicia, yang berjuang untuk Nazi sebagai lengan paramiliter di bawah organisasi Schutzstaffel, menurut penerbitan itu.

“Kenyataan bahawa seorang veteran yang berkhidmat dalam unit tentera Nazi dijemput dan diberi tepukan gemuruh di Parlimen adalah mengejutkan. Pada masa peningkatan antisemitisme dan herotan Holokus, sangat mengganggu untuk melihat Parlimen Kanada bangkit memberi tepukan gemuruh kepada seseorang yang merupakan ahli unit Waffen-SS, cabang tentera Nazi yang bertanggungjawab atas pembunuhan orang Yahudi dan lain-lain dan telah diisytiharkan sebagai pertubuhan jenayah semasa Perbicaraan Nuremberg,” Friends of Simon Wiesenthal Center meneruskan kenyataan mereka.

Pengguna media sosial telah menyertai Friends of Simon Wiesenthal Center dalam mengutuk Dewan Rakyat Kanada kerana meraikan Hunka, yang sesetengah panggil seorang “Nazi sebenar” dan “monster.”

Kolumnis Kanada Joe Warmington menyeru “permintaan maaf penuh” “kerana meraikan seorang Nazi Perang Dunia Kedua di Dewan Rakyat,” dalam satu pendapat yang diterbitkan pada hari Ahad dalam Toronto Sun.

Penerbitan tempatan Kanada berkata Associated Press mengenal pasti lelaki berusia 98 tahun dalam satu keterangan foto sebagai seorang veteran “Divisyen Pertama Ukraine dalam Perang Dunia II,” dan mencatat penerbitan lain menggambarkan lelaki itu sebagai seorang imigran Ukraine ke Kanada yang berjuang untuk kemerdekaan Ukraine menentang Rusia.

Kesatuan Soviet memainkan peranan penting dalam menewaskan Jerman Nazi, termasuk semasa Pertempuran Stalingrad, yang menandakan titik perubahan dalam perang itu. Jabatan Negara AS menggariskan dalam laman webnya bahawa “tanpa usaha luar biasa Kesatuan Soviet di Front Timur, Amerika Syarikat dan Great Britain akan susah untuk mencapai kemenangan tentera yang muktamad ke atas Jerman Nazi.”

Pejabat Perdana Menteri Justin Trudeau berkata dalam satu kenyataan kepada Digital pada hari Ahad bahawa “Speaker Dewan Rakyat telah meminta maaf dan menerima tanggungjawab penuh kerana mengeluarkan jemputan dan pengiktirafan di Parlimen.”

“Ini adalah tindakan yang betul,” pejabat itu meneruskan. “Tiada notis terlebih dahulu diberikan kepada Pejabat Perdana Menteri, mahupun delegasi Ukraine, mengenai jemputan atau pengiktirafan itu.”

“Kanada akan terus berdiri untuk Ukraine yang bebas, dan kami berbangga dapat menjadi tuan rumah Presiden Zelenskyy dan mengesahkan semula sokongan kami.”

Hunka dilaporkan dijemput oleh Speaker Dewan Rakyat Anthony Rota, ahli Parti Liberal Kanada, yang memperkenalkannya sebagai wira perang, menurut Edmonton City News.

Pejabat Rota juga memberi Digital dengan satu kenyataan, yang menggariskan bahawa speaker itu menyesal menjemput Hunka.

“Saya sejak itu menyedari lebih banyak maklumat yang menyebabkan saya menyesal keputusan saya untuk [menjemput Hunka],” kata Rota dalam satu kenyataan. “Saya ingin jelaskan bahawa tiada seorang pun, termasuk rakan parlimen dan delegasi Ukraine, menyedari hasrat saya atau ucapan saya sebelum saya menyampaikannya.”

Penghormatan dan tepukan gemuruh tiba di tengah-tengah lawatan Zelenskyy yang pertama ke Kanada sejak Rusia menyerang Ukraine pada bulan Februari tahun lepas.

“Saya ada banyak kata-kata hangat dan terima kasih dari Ukraine kepada anda,” kata Zelenskyy kepada Trudeau di pejabat perdana menteri itu. “Anda telah membantu kami di medan perang, secara kewangan dan dengan bantuan kemanusiaan…. Tinggallah bersama kami sehingga kemenangan kami.”

Trudeau, yang juga hadir pada hari Jumaat di Dewan Rakyat, berkata Kanada telah menyediakan Ukraine kira-kira AS$6.7 bilion dalam sokongan ketenteraan dan kemanusiaan sejak perang bermula.

“Moscow mesti kalah selama-lamanya. Dan ia akan kalah,” kata Zelenskyy semasa ucapannya di parlimen.https://www.foxnews.com/category/topic/world-war-twoworld