Kanada akan membantu Filipina mengesan penangkapan ikan haram dengan sistem pengawasan satelit

Kanada akan membantu Filipina mengesan penangkapan ikan haram dengan menggunakan sistem pengawasan satelitnya di bawah perjanjian baru, kata pegawai Filipina Isnin.

Susunan tersebut memberi Pusat Pengawasan Pantai Kebangsaan Filipina akses kepada data dari “Sistem Pengesanan Kapal Gelap” Kanada, yang memanfaatkan teknologi satelit untuk menjejak nelayan haram walaupun mereka mematikan peranti penghantaran lokasi mereka, kata Jabatan Hal Ehwal Luar Negeri di Manila.

Pengangkutan ikan haram dan tidak teratur merupakan masalah di seluruh kepulauan Filipina, termasuk di kawasan pertikaian Laut China Selatan. Pengawal pantai Filipina menuduh kapal pengawal pantai dan kapal nelayan China mematikan peranti penghantaran lokasi mereka untuk mengelakkan pengesanan dan pengawasan.

Pegawai Kanada dan Filipina menandatangani perjanjian minggu lepas di tepi rundingan yang diadakan di ibu negara Kanada Ottawa untuk membincangkan cara memperkukuh hubungan antara dua negara itu, kata Jabatan Hal Ehwal Luar Negeri tanpa memberikan butiran lain.

China mendakwa hampir keseluruhan Laut China Selatan atas dasar sejarah tetapi ini ditolak oleh penghakiman tribunal tahun 2016. China enggan menyertai tuntutan yang diminta Filipina, menolak penghakiman itu sebagai tipu daya dan terus menentangnya.

Selain China dan Filipina, Vietnam, Malaysia, Taiwan dan Brunei juga mempunyai tuntutan wilayah bertindih di Laut China Selatan, yang melintasi salah satu laluan laut paling sibuk di dunia.

Kanada antara beberapa negara Barat yang mengakui penghakiman tahun 2016 dan menyeru negara, termasuk China, untuk menghormatinya.