Kampung Ukraine yang teruk dibelasah mendapat kekuatan semula dalam gereja baru yang ceria

(SeaPRwire) –   Pada musim Easter Ortodoks ini, sebuah gereja baru yang luar biasa membawa ketenangan rohani kepada penduduk Lypivka yang terluka oleh perang. Dua tahun lalu, ia juga memberikan perlindungan fizikal dari keganasan di luar.
Hampir 100 penduduk berlindung di kapel bawah tanah di Gereja Intersesi Perawan Suci Maria ketika Rusia menduduki kampung itu pada bulan Mac 2022 ketika mereka mendekati ibu negara Ukraine, Kyiv, 40 batu ke timur.
“Pertempuran berlaku tepat di sini,” kata Pastor Hennadii Kharkivskyi. Beliau menunjuk ke halaman gereja, di mana sebuah batu peringatan mengenang enam askar Ukraine yang terbunuh dalam pertempuran untuk Lypivka.
“Mereka cedera dan kemudian Rusia datang dan menembak setiap satu, menamatkan mereka,” katanya.
Pendudukan Rusia selama dua minggu meninggalkan kampung itu musnah dan gereja itu sendiri – pengganti struktur yang lebih lama – rosak ketika masih dalam pembinaan. Ia adalah salah satu daripada 129 tapak agama Ukraine yang rosak oleh perang yang dicatat oleh UNESCO, pertubuhan kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.
“Ia konkrit pepejal,” kata paderi itu. “Tetapi ia mudah ditembusi” oleh peluru meriam Rusia, yang mengebom lubang di gereja dan meninggalkan dinding di dalam berlubang dengan parut serpihan. Di hujung tangga bawah tanah, tanda hitam pembakaran menunjukkan di mana sebuah grened dilontarkan ke bawah.
Tetapi dalam masa beberapa minggu, pekerja mula membaiki kerosakan dan bekerja untuk menyiapkan bangunan kukuh yang ditindih oleh kubah merah yang menjulang tinggi di atas kampung, dengan bangunannya yang rosak dan tercedera, pokok berbuah mekar dan ladang yang ditinggalkan Rusia berselerak dengan periuk api.
Bagi banyak orang yang terlibat – termasuk seorang paderi yang gigih, seorang dermawan kaya, seorang artis terkenal dan pasukan pengrajin – membina semula gereja ini memainkan peranan dalam perjuangan Ukraine untuk budaya, identiti dan kewujudannya sendiri. Bangunan, sebuah penyatuan menarik antara yang lama dan moden ini, mencerminkan negara yang berazam untuk menyatakan jiwa mereka walaupun dalam masa perang.
Luaran bangunan yang austere menyembunyikan kilauan warna di dalam. Panel merah, biru, jingga dan emas yang menghiasi dinding dan siling adalah hasil kerja Anatoliy Kryvolap, seorang artis yang gambaran modenisme berani tentang santa dan malaikat membuat gereja ini unik di Ukraine.
Kryvolap berusia 77 tahun, lukisan abstraknya dijual untuk puluhan ribu dolar dalam lelongan, berkata bahawa beliau mahu mengelakkan imej ikon yang kelihatan teruk yang pernah dilihatnya di banyak gereja Ortodoks.
“Ia kelihatan kepadaku bahawa pergi ke gereja untuk bertemu Tuhan harus menjadi perayaan,” katanya.
Terdapat gereja di tapak ini selama lebih 300 tahun. Bangunan sebelumnya musnah dibom ketika Perang Dunia Kedua. Gereja kayu kecil yang menggantikannya digunakan untuk tujuan harian yang lebih banyak pada zaman Soviet, apabila agama ditindas.
Kharkivskyi membuka semula jemaah pada tahun 1992 berikutan runtuhnya Kesatuan Soviet, dan memulakan pembinaan semula gereja, rohani dan fizikal, dengan pembiayaan dari Bohdan Batrukh, seorang penerbit dan pengedar filem Ukraine.
Kerja berhenti apabila tentera Rusia melancarkan serangan penuh skala ke atas Ukraine pada 24 Februari 2022. Pasukan Moscow mara ke pinggir Kyiv sebelum dipukul mundur. Lypivka dibebaskan pada awal April.
Sejak itu, pertempuran lebih dikonsentrasikan di timur dan selatan Ukraine, walaupun serangan udara dengan roket, peluru berpandu dan drone merupakan ancaman berterusan di seluruh negara.
Menjelang Mei 2022, pekerja telah menyambung semula kerja di gereja. Ia telah perlahan. Berjuta-juta rakyat Ukraine melarikan diri negara apabila perang meletus, termasuk pembina dan pengrajin. Ratusan ribu lagi menyertai tentera.
Di dalam gereja, menara tangga kayu memanjat ke kubah, di mana gambaran emas dan merah Kristus mengangkat tangan memberkati
Untuk masa kini, perkhidmatan diadakan di ruang bawah tanah yang lebih kecil, di mana paderi, berpakaian putih dan emas, baru-baru ini mengadakan perkhidmatan untuk dua puluh orang jemaah ketika bau kemenyan mengudara di bilik berlilin.
Beliau mengharapkan kerumunan besar untuk Easter, yang jatuh pada Ahad. Kristian Ortodoks Timur biasanya merayakan Easter lebih lewat daripada gereja Katolik dan Protestan, kerana mereka menggunakan kaedah pengiraan tarikh berbeza untuk hari suci yang menandakan kebangkitan semula Kristus.
Kebanyakan rakyat Ukraine mengenal pasti diri sebagai Kristian Ortodoks, walaupun gereja terbahagi. Ramai yang tergolong dalam Gereja Ortodoks Bebas Ukraine, di mana gereja Lypivka bersekutu. Gereja Ortodoks Ukraine yang bersekutu dengan patriark di Moscow sehingga berpecah dari Rusia selepas pencerobohan 2022 dan dipandang dengan curiga oleh banyak rakyat Ukraine.
Kharkivskyi mengatakan saiz jemaahnya kekal stabil walaupun populasi kampung menyusut dengan drastik sejak perang bermula. Dalam masa sukar, katanya, orang berpaling kepada agama.
“Seperti orang kata: ‘Amaran serangan udara – pergi jumpa Tuhan,'” kata paderi itu dengan sinis.
Liudmyla Havryliuk, yang mempunyai rumah musim panas di Lypivka, mendapati dirinya tertarik kembali ke kampung dan gerejanya walaupun sebelum pertempuran berhenti. Apabila Rusia menyerang, beliau memandu ke Poland dengan anak-anak perempuannya yang berusia 16 dan 18 tahun. Tetapi dalam masa beberapa minggu beliau kembali ke kampung yang disukainya, masih dikepung oleh Rusia.
Keluarga itu berlindung di rumah mereka, memasak dengan kayu api, mengambil air dari sumur, kadang-kadang di bawah tembakan Rusia. Havryliuk berkata apabila mereka melihat helikopter Rusia, mereka pegang tangan dan berdoa.
“Bukan doa mengikut turutan, seperti dalam buku,” katanya. “Ia dari hati saya, dari jiwa saya, tentang apa yang harus kita lakukan? Bagaimana saya boleh menyelamatkan diri saya dan terutamanya anak-anak saya?”
Beliau kerap ke gereja Lypivka, mengatakan ia adalah “tempat anda boleh berlindung secara mental, dalam diri anda sendiri.”
Ketika Ukraine menandakan Easter ketiga mereka dalam perang, gereja hampir siap. Hanya beberapa panel dalaman Kryvolap yang tinggal untuk dipasang. Beliau berkata lubang peluru akan ditinggalkan tidak dibaiki sebagai peringatan kepada generasi akan datang.
“(Ia) supaya mereka akan tahu jenis ‘saudara’ kami, bahawa mereka hanyalah fasis,” katanya, merujuk kepada Rusia.
“Kami adalah Ortodoks, seperti mereka, tetapi memusnahkan gereja adalah sesuatu yang tidak manusiawi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.