Kampung Israel terselamat secara ajaib dari keganasan pengganas Hamas: ‘tangan Tuhan’

PERTAMA DI FOX, JERUSALEM – Kibbutz Urim terletak hanya enam batu dari Jalur Gaza, di antara Kibbutz Re’im – tempat salah satu pembantaian terburuk pengganas Palestin terhadap orang Israel pada hari Sabtu – dan bandar Ofakim, di mana kumpulan pengganas Hamas berkeliaran dan menahan penduduk di rumah mereka selama berjam-jam. Namun, entah bagaimana, komuniti kecil hanya 210 orang, kebanyakannya tua, secara menakjubkan terselamat.

“Setakat ini semua orang diambil kira,” kata Yehudit Pelish, 59, yang dilahirkan di AS tetapi dibesarkan di kibbutz itu, kepada Digital. “Ini benar-benar mukjizat…. Ia benar-benar berasa seperti tangan Tuhan melindungi kibbutz kami.”

Angka tentera Israel menganggarkan pada hari Khamis bahawa lebih daripada 1,200 orang terbunuh dalam serangan pengganas pada hari Sabtu, majoriti besar mereka adalah awam. Di Kibbutz Be’eri, komuniti kira-kira 1,000 orang hanya beberapa batu dari Kibbutz Urim, lebih 100 mayat telah dipulihkan oleh agensi penyelamat minggu ini.

Di Kibbutz Kfar Aza berdekatan, sebanyak 120 mayat lagi, termasuk banyak kanak-kanak kecil, ditemui dibakar dan dipenggal. Sementara itu, di ladang-ladang di sekitar festival muzik di Kibbutz Re’im, sebanyak 260 mayat ditemui. Pihak berkuasa Israel masih berusaha untuk mengenal pasti dan memulihkan semua mayat.

Di samping itu, dianggarkan 80 orang dipercayai telah dibawa kembali ke Jalur Gaza dan ditahan di sana, termasuk warganegara AS.

Walaupun beribu-ribu pengganas melakukan serangan pengganas terburuk yang pernah dilihat oleh Negara Israel, Pelish berkata bahawa tidak seorang pun daripada mereka berjaya menyusup ke kibbutznya, yang terletak kurang dari satu batu dari jalan dari Gaza ke Ofakim. Berlindung di tempat perlindungan komunal bawah tanah, ahli kibbutz mendengar roket terbang di atas kepala dan tembakan senjata api, sambil dikemas kini tentang apa yang berlaku di sekeliling mereka oleh kawan-kawan dari komuniti berdekatan.

“Kami ada beberapa panggilan dekat,” kata Pelish, yang menjalankan pusat kesihatan dan kesejahteraan di kibbutz itu. “Beberapa pengganas terbunuh di jalan menuju ke kibbutz kami, dan empat lagi ditangkap tepat di luar pintu belakang kami.”

“Kami hanya beruntung,” katanya.

Sophie Stillman, yang berpindah ke Israel pada tahun 2017 dari Minnesota dan tinggal di Kibbutz Urim pada tahun pertamanya di negara itu, memberitahu Digital bahawa dia telah kembali untuk hujung minggu melawat keluarga angkatnya yang tinggal di sana ketika bunyi roket dan siren membangunkannya pada pukul 6:30 pagi hari Sabtu.

“Untuk siren pertama, kami hanya membungkuk di ruang tamu, kemudian kami berlari ke tempat perlindungan atas tanah berdekatan ketika roket terus datang,” kenang wanita berusia 28 tahun yang kini tinggal di Tel Aviv. “Apabila kami sedar ia akan menjadi ujian yang lebih lama, kami berlari merentasi rumput ke tempat perlindungan bawah tanah dan menyertai semua orang lain yang ada di sana.”

“Saya mesej ibu bapa saya di AS dan memberitahu mereka jangan risau dan kami selamat,” kata Stillman, menerangkan bagaimana mereka mula mengeluarkan permainan papan untuk dimainkan untuk melepas masa.

Kemudian Stillman dan yang lain di tempat perlindungan bomba mula mendapat maklumat tentang orang yang ditembak di luar kibbutz. Adik angkatnya, seorang tentera yang bertugas aktif yang bertugas di pangkalan berdekatan, mendapat mesej daripada rakan tentera yang diserang oleh pengganas. Sekurang-kurangnya tiga pangkalan tentera berdekatan sepanjang sempadan Gaza diserang dan dimusnahkan oleh pengganas Hamas.

“Saya mendengar begitu banyak tembakan di luar,” gambarkan Stillman. “Saya hanya sedar selepas fakta bahawa ia bukan dua hala, ia hanya satu hala.”

Di tempat perlindungan, penduduk kibbutz mula memobilisasikan diri tetapi menyedari bahawa mereka hanya mempunyai dua senjata yang tersedia. Sementara itu, mesej dari kawan-kawan dan ahli keluarga di komuniti lain di sekitar Kibbutz Urim tentang diserang terus tiba.

“Ia benar-benar roller coaster,” kata Stillman, yang dengan ahli kibbutz lain tinggal di dalam tempat perlindungan selama lebih 24 jam. “Ceritanya sedang berkembang di sekeliling kami sepanjang hari.”

Pada satu ketika, katanya, seseorang menghantar video seorang wanita Israel muda dengan seluar olahraga berdarah yang diseret ke dalam jeep oleh pengganas Palestin.

“Kami duduk di tempat perlindungan, dan saya melihat video itu, dan saya tidak tahu jika itu boleh menjadi kami tidak lama lagi,” kata Stillman. “Buat pertama kalinya dalam hidup saya, saya mula menulis pesanan perpisahan kepada keluarga saya [di Amerika]. Dalam situasi seperti itu, anda mula memikirkan apa yang perlu anda lakukan jika sesuatu terjadi kepada anda…. Ia adalah peperangan psikologi, dan apa yang berlaku sama sekali tidak dapat difahami.”

Pelish berkata bahawa Urim adalah salah satu daripada kira-kira 12 komuniti kecil di kawasan sepanjang pinggir Gaza, kebanyakannya ditubuhkan pada tahun 1940-an. Banyak ahli pengasas di kibbutznya, katanya, adalah pelarian Holocaust yang tiba dari Eropah berikutan Perang Dunia II. Dia juga berkata bahawa komuniti di kawasan itu saling berhubung, berkongsi sekolah menengah daerah dan bekerja sama dalam semua keupayaan.

“Sangat menyedihkan melihat kemusnahan dan kerosakan fizikal yang dilakukan kepada bangunan ikonik di beberapa kibbutz lain,” kata Pelish. “Di Kibbutz Be’eri, mereka kehilangan 10 peratus daripada populasi mereka, dan itu hanya angka yang telah disahkan sehingga kini – saya tidak tahu bagaimana mereka membina semula secara fizikal dan emosi.”

Pelish juga berkata bahawa seorang ahli Kibbutz Urim, yang menghabiskan hujung minggu di Be’eri, kini hilang, kemungkinan besar di kalangan tebusan di Gaza.

Tidak seperti kibbutz lain yang lebih dekat dengan sempadan Gaza, Pelish berkata bahawa Kibbutz Urim cukup jauh untuk terselamat selama ini daripada tembakan mortar dari Jalur Gaza dan cukup dekat sehingga roket besar yang dilancarkan oleh kumpulan militan di sana betul-betul terbang di atas kepala mereka.

“Para pengganas secara harfiah melangkaui kami, mereka pergi ke Kibbutz Re’im, mereka pergi ke Ofakim, ini benar-benar mukjizat mereka terlepas kami,” kata Stillman, yang akhirnya memandu kembali ke Tel Aviv pada malam Ahad, walaupun pengganas Palestin terus berkeliaran.

Pelish berkata, “Kami boleh mengira lebih banyak mukjizat di sini di Kibbutz Urim daripada tragedi di sini, dan saya hanya berharap ia kekal begitu untuk kami.”