Kakitangan universiti British anjur pusingan mogok seterusnya apabila penggal baharu bermula

Pensyarah dan kakitangan lain di sekitar 40 universiti UK melakukan satu lagi pusingan tindakan mogok pada hari Isnin dalam pertikaian gaji dan syarat kerja yang berpanjangan, mengganggu pelajar kolej apabila kebanyakan mereka tiba di kampus untuk “minggu pengenalan”, atau minggu pertama mereka di universiti.

Kesatuan Pekerja Universiti dan Kolej, yang mewakili beribu-ribu kakitangan akademik, berkata tindakan mogok akan berlangsung sehingga Jumaat di banyak institusi.

Kesatuan itu berkata ahli di 140 universiti sepatutnya mengambil bahagian dalam mogok itu, tetapi tindakan itu kini berskala jauh lebih kecil dan hanya disasarkan kepada “majikan yang paling teruk” selepas perjanjian dicapai dengan banyak kolej.

Institusi yang terjejas minggu ini termasuk University of Liverpool, University of Oxford, University of Manchester dan Royal College of Art.

Ahli kesatuan berkata gaji mereka dalam terma sebenar telah jatuh dan tidak mengejar inflasi yang melambung. Mereka juga menuntut lebih banyak keselamatan kerja dan pengakhiran kontrak jangka pendek.

Beribu-ribu pelajar telah terjejas pada musim panas ini oleh boikot pemarkahan oleh pensyarah di puluhan universiti.

Ahli akademik enggan memarkah kertas peperiksaan dan tugasan kursus sebagai sebahagian daripada tindakan perindustrian yang dipertingkatkan, meninggalkan puluhan pelajar tahun akhir tidak dapat bergraduasi atau dibiarkan dalam keadaan tidak pasti dengan penangguhan tanpa had dalam menerima markah akhir mereka.