Kakitangan AS cedera dalam serangan terbaru pangkalan militan di Iraq

(SeaPRwire) –   Anggota-anggota AS cedera semasa serangan ke atas pangkalan udara Al-Asad Sabtu, dan seorang anggota pasukan keselamatan Iraq cedera teruk, mengikut laporan.

Pangkalan itu diserang dengan peluru berpandu taktikal, dan lebih 15 peluru berpandu Patriot AS dilancarkan untuk menghalang serangan. Tetapi beberapa peluru berpandu berjaya melalui, mengikut Charles Lister, felo kanan dan pengarah Institut Timur Tengah di Program Syria dan Program Menghadapi Keganasan dan Ekstremisme Institut Timur Tengah.

Wira Perlawanan Islam di Iraq, kumpulan payung bagi kumpulan militan Iraq yang disokong Iran, mengaku bertanggungjawab, menurut tulisan Lister.

Seorang pegawai pertahanan memberitahu peluru berpandu dilancarkan dan dua anggota AS menderita gegar otak yang digambarkan oleh Pentagon sebagai “kecederaan otak traumatik.”

Digital telah menghubungi Kementerian Luar Negeri dan Rumah Putih untuk ulasan tetapi tidak menerima sebarang jawapan segera.

Sejak perang Israel-Hamas bermula pada Oktober, tentera AS diserang sekurang-kurangnya 58 kali di Iraq dan lagi 83 kali di Syria oleh militan, biasanya dengan campuran roket dan drone serangan satu hala, mengikut Reuters. Militan berusaha mengenakan kos ke atas Amerika Syarikat kerana menyokong Israel menentang kumpulan militan Palestin Hamas yang disokong Iran.

AS mempunyai 900 orang tentera di Syria dan 2,500 di Iraq untuk misi memberi nasihat dan bantuan kepada pasukan tempatan dalam menghalang kebangkitan semula Kumpulan Negara Islam, yang pada 2014 menawan bahagian besar kedua-dua negara sebelum ditewaskan.

Serangan itu berlaku selepas serangan di Iraq Selasa berhampiran di mana tentera AS dan antarabangsa lain berpangkalan, menurut pegawai.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.