Kajian menunjukkan 2023 mempunyai haba lautan Atlantik yang tinggi dan ais laut Antartika yang rendah

(SeaPRwire) –   Suhu lautan Atlantik Utara yang melebihi batas normal dan rekod ais laut Antartika yang paling rendah pada tahun 2023 jauh lebih teruk daripada apa yang seharusnya berlaku dengan pemanasan 1.5°C. Ia lebih seperti apa yang berlaku pada dua kali ganda kadar pemanasan ini, menurut kajian baru.

Penulis utama kajian bimbang ini merupakan “petanda apa yang akan datang dalam dekad-dekad akan datang” dan ia membuatkan beliau tidak hanya bimbang, malah bertanya mengapa dua petunjuk iklim ini begitu melebihi jangkaan.

Kajian dalam Bulleting Persatuan Meteorologi Amerika mencatat suhu lautan Atlantik Utara dan ais laut Antartika yang berada di belahan bumi yang berbeza berbanding simulasi komputer yang telah diterima secara meluas. Tahap ais laut yang begitu rendah dan suhu Atlantik Utara yang begitu melebihi normal seharusnya berlaku secara kerap dalam dunia yang mengalami pemanasan sebanyak 5.4 darjah Fahrenheit sejak zaman pra-perindustrian.

Tetapi itu bukanlah situasi sekarang.

Pada tahun lepas, tahun yang paling panas sehingga kini, dunia mengalami pemanasan sebanyak 2.66 darjah Fahrenheit berbanding zaman pra-perindustrian, menurut agensi iklim Eropah Copernicus. Dan dalam jangka masa puluhan tahun, yang merupakan apa yang digunakan oleh para saintis, dunia mengalami pemanasan sekitar 2.2 darjah Fahrenheit berbanding purata.

“Iklim 2023 dengan semua bencana, anda tahu, dengan semua kebakaran hutan di Kanada dan semua kejadian banjir di Eropah dan sebagainya, anda boleh mentafsirkan ini sebagai, ini yang akan berlaku setiap tahun. Tahun demi tahun demi tahun dalam dunia 3 darjah,” kata penulis kajian Till Kuhlbrodt, seorang saintis iklim di Pusat Sains Atmosfera Kebangsaan dan Universiti Reading di England. “Anda tidak mahu berada di situ.”

Itu masih beberapa dekad lagi, katanya.

Ini membawa kepada soalan besar mengapa atau bagaimana perkara ini berlaku pada tahun lepas?

Pada yang terbaik ia merupakan “peristiwa luar biasa” di atas El Nino yang kuat yang mengubah corak cuaca di seluruh dunia dan apabila ia berakhir perkara akan kembali kepada apa yang kini dikenali sebagai normal, kata Kuhlbrodt.

“Jika ia tidak demikian, dan Lautan Atlantik Utara kekal dalam kawasan gila ini,” maka hemisfera utara berada dalam kesulitan mendalam, kata Kuhlbrodt. “Dan kemudian ia sangat penting untuk mencari tahu mengapa perkara ini berlaku dan seburuk manakah ia akan menjadi.”

Kuhlbrodt melihat tahap suhu Lautan Atlantik Utara pada 2023. Minggu lepas anomali – atau perbezaan di atas purata 1991-2020 – begitu jauh daripada apa yang dijangka sehingga ia hanya akan berlaku secara rawak sekali dalam 284,000 tahun, kata saintis tropika Universiti Miami Brian McNoldy, yang tidak terlibat dalam kajian itu.

Minggu hadapan atau seterusnya, Lautan Atlantik Utara akan mengalami setahun penuh tanpa henti memecah rekod suhu permukaan laut, kata McNoldy, sambil menambah “ia tidak hanya memecah rekod, ia melampaui rekod dengan besar.”

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, ais laut Antartika kembali berada pada atau sedikit di bawah tahap rekod terendah, tetapi tidak setinggi sebelum ini, kata Kuhlbrodt.

Kuhlbrodt dan Copernicus menyatakan simulasi komputer iklim tidak silap kerana ia berfungsi dengan baik di tempat lain dan terbukti tepat dalam jangka masa panjang. Walaupun ia mungkin menundukan kesan pemanasan, mereka berkata.

Jadi itu meninggalkan Kuhlbrodt dan yang lain bertanya sama ada ini merupakan tanda pergerakan pemanasan yang lebih pantas atau sama ada terdapat faktor yang menghubungkan kesan Atlantik Utara dan Antartika.

“Tiada keraguan bahawa kesan (pemanasan) sedang dipercepatkan dan jauh lebih kelihatan berbanding masa lalu,” kata saintis iklim Universiti Arizona Kathy Jacobs, yang tidak terlibat dalam kajian itu.

Menyatakan dua keadaan ini memberikan gambaran dunia 3 darjah bukan bermakna keadaan di seluruh dunia kini merupakan pratonton dunia yang lebih panas itu, hanya beberapa tempat, kata Jacobs dalam e-mel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.