Kabinet Kenya benarkan pasukan pengamanan Haiti; kelulusan parlimen masih diperlukan

Kabinet Kenya pada hari Jumaat meluluskan penghantaran 1,000 anggota polis untuk memimpin misi pengamanan multinasional ke Haiti bagi memerangi keganasan geng.

Parlimen negara ini kini perlu meluluskan resolusi tersebut.

Dari 1 Jan hingga 15 Ogos, lebih 2,400 orang di Haiti dilaporkan terbunuh, lebih 950 diculik dan 902 lagi cedera, menurut statistik PBB yang paling baru.

Mahkamah tinggi Kenya pada hari Isnin menghalang penghantaran yang diluluskan oleh Majlis Keselamatan PBB awal bulan ini, selama dua minggu sehingga cabaran terhadap penghantaran yang difailkan oleh seorang ahli politik tempatan didengar pada 24 Okt.

Pada Khamis, Menteri Dalam Negeri Kithure Kindiki hadir di hadapan jawatankuasa dewan kebangsaan mengenai penghantaran dan berkata kelulusan parlimen perlu diperolehi sebelum sebarang tentera dihantar.

Menteri tersebut disertai oleh Ketua Polis Negara Japhet Koome, yang mengesahkan latihan telah bermula untuk kumpulan pegawai pertama yang akan dihantar ke Haiti.

Pasukan pengamanan yang diketuai Kenya telah diluluskan oleh resolusi Majlis Keselamatan PBB pada 2 Okt. Misi ini akan dibiayai oleh sumbangan sukarela, dengan AS berjanji sehingga $200 juta.

Penghantaran ini telah menimbulkan kontroversi di Kenya, dengan pemimpin pembangkang Raila Odinga minggu lepas mengkritik penglibatan negara itu dengan mengatakan Kenya mempunyai cabaran keselamatan sendiri.

Kenya masih belum mengesahkan tarikh penghantaran bagi 1,000 pegawai yang dirancang untuk dihantar ke Haiti. Presiden William Ruto berkata pada 3 Okt bahawa pasukan yang diketuai Kenya tidak akan “mengecewakan rakyat Haiti.”