Kabinet Israel memutuskan masa untuk penyerbuan Gaza, Netanyahu kata, berjanji untuk mengenakan ‘harga tertinggi’

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu memberitahu negaranya pada petang Rabu bahawa kabinetnya sedang “memutuskan” masa untuk serangan darat ke Gaza.

“Matlamat, masa apa yang Angkatan Pertahanan Israel akan lakukan adalah berdasarkan kabinet dan ketua staf dan kabinet sedang memutuskan,” kata Netanyahu. “Dan apabila kami memasuki Gaza seperti kami terus, kami akan mengenakan harga tertinggi dari pembunuh-pembunuh ini untuk apa yang telah mereka lakukan.”

Netanyahu berkata Israel mempunyai dua matlamat dalam perang – untuk “memusnahkan Hamas dan semua infrastruktur” dan untuk “melakukan segala yang mungkin untuk membawa tebusan kami pulang.”

“Semua ahli Hamas adalah anak-anak maut. Mereka akan dimusnahkan di mana-mana,” tegas Netanyahu.

KEDUDUKAN TERKINI: ISRAEL BERPERANG DENGAN HAMAS

Kementerian kesihatan Gaza yang dikendalikan Hamas mendakwa sekurang-kurangnya 6,546 orang Palestin terbunuh di Gaza dan lebih daripada 17,439 cedera.

Sekurang-kurangnya 10 warga Amerika dipercayai antara 222 orang ditahan oleh Hamas.

Tentera Israel kekal bersedia untuk serangan darat ke Gaza pada bila-bila masa, walaupun rancangan untuk operasi sedemikian telah ditangguhkan. Ketua Staf Lt. Jen. Herzi Halevi memberitahu wartawan pada Selasa bahawa Israel “sedia untuk menyerang,” tetapi menjelaskan penangguhan.

“Pada peringkat ini, terdapat faktor-faktor taktikal dan strategik yang membenarkan kami lebih masa untuk memperbaiki dan memanfaatkan setiap minit untuk lebih bersedia,” katanya. “Dengan setiap minit yang berlalu untuk pihak lain, kami menyerang musuh lebih banyak, membunuh pejuang mereka, membunuh komander mereka, memusnahkan infrastruktur mereka, dan mengumpul lebih banyak maklumat untuk langkah seterusnya.”

’ Anders Hagstrom dan Chris Pandolfo menyumbang kepada laporan ini.