Jutaan di India merayakan pembinaan kuil Hindu baru di atas reruntuhan masjid bersejarah

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri India Narendra Modi pada Isnin membuka sebuah kuil Hindu kontroversi yang dibina di atas reruntuhan sebuah masjid bersejarah di bandar utara Ayodhya, dalam kejayaan politik untuk pemimpin populis yang cuba mengubah negara itu daripada demokrasi sekular kepada negara Hindu.

Kuil itu didedikasikan kepada Tuhan Hindu Lord Ram dan memenuhi permintaan lama oleh jutaan penganut Hindu yang menyembah dewa yang dihormati itu dan memuliakannya kerana kebaikan kebenaran, pengorbanan dan pentadbiran etika. Parti Modi dan kumpulan nasionalis Hindu lain yang mengambil alih permintaan itu telah menggambarkan kuil itu sebagai pusat kepada visi mereka untuk menuntut kebanggaan Hindu, yang mereka katakan telah ditindas oleh berabad-abad pemerintahan Mughal dan .

Modi dan parti pemerintahnya Bharatiya Janata mengharapkan pembukaan kuil itu akan membantu melonjakkan perdana menteri kepada penggal ketiga berturut-turut dalam pilihan raya yang dijangka pada musim bunga ini. Tetapi dengan kuil itu masih dalam pembinaan, pengkritik menuduh Modi membuka tergesa-gesa untuk menarik pengundi.

Modi, berpakaian kurta tradisional, memimpin upacara pembukaan apabila paderi Hindu menyanyikan doa di dalam kuil dalam ruang suci di mana patung batu setinggi 1.3 meter (4.3 kaki) Tuhan Ram dipasang minggu lepas. Sebuah cangkerang ditiup oleh seorang paderi untuk menandakan pembukaan kuil itu dan Modi meletakkan bunga teratai di hadapan berhala hitam, berhias dengan hiasan emas rumit dan memegang busur emas dan anak panah. Beliau kemudian bersujud di hadapan berhala itu.

Kira-kira 7,500 orang, termasuk ahli perniagaan terkemuka, politik dan bintang filem, menyaksikan ritual itu di skrin gergasi luar kuil apabila helikopter tentera menaburkan bunga.

“Tuhan kami Ram telah tiba selepas berabad-abad menanti,” kata Modi dalam ucapan selepas upacara, menerima tepukan meriah daripada ribuan hadirin. Beliau berkata kuil itu dibina selepas “pengorbanan tak terhitung” dan merupakan bukti India yang bangkit “melepaskan diri daripada mentaliti hamba.”

“22 Januari 2024, bukanlah sekadar tarikh tetapi menandakan fajar zaman baru,” kata Modi.

Kerajaan Modi mengubah acara itu menjadi acara kebangsaan dengan menganjurkan liputan skrin langsung di seluruh negara dan menutup pejabat untuk separuh hari. Bendera kuning – warna Hinduisme – menghiasi jalan-jalan bandar di mana pekerja parti kerajaan telah pergi dari rumah ke rumah mengedar risalah.

Saluran berita televisyen memberikan liputan tanpa henti tentang acara itu, digambarkan sebagai spektakel keagamaan. Sesetengah pawagam menyiarkan acara itu secara langsung dengan popcorn percuma. Kebanyakan negeri mengisytiharkan hari itu cuti umum. Dalam langkah jarang, pasaran saham dan wang ditutup untuk hari itu.

“Ram Rajya (pemerintahan) bermula,” tajuk berita TV berkata. Ram Rajya ialah frasa Sanskrit yang bermaksud pentadbiran yang adil dan etika dalam Hinduisme tetapi juga telah digunakan oleh nasionalis Hindu untuk menandakan dominasi Hindu di India secara rasmi sekular.

Modi telah menjadi wajah penggabungan agama dan politik tanpa rasa bersalah di India. Sebelum pembukaan kuil, beliau menetapkan nada dengan melawat berpuluh-puluh kuil Ram selama 11 hari sebagai sebahagian daripada ritual Hindu.

Ahli analisis dan pengkritik melihat upacara Isnin sebagai permulaan kempen pilihan raya untuk Modi, seorang nasionalis Hindu yang mengaku dan salah seorang pemimpin paling berpengaruh di India. Mereka mengatakan paparan penuh kemegahan yang diketuai kerajaan menunjukkan sejauh mana garis antara agama dan negara telah reda di bawah Modi.

“Perdana menteri sebelum Modi juga pergi ke kuil, pergi ke tempat ibadat lain, tetapi mereka pergi sebagai penganut. Ini kali pertama beliau pergi sebagai seseorang yang melaksanakan ritual,” kata Nilanjan Mukhopadhyay, pakar nasionalisme Hindu dan penulis buku tentang Modi.

Kuil itu, terletak di salah satu tapak keagamaan paling dipertikaikan di India, dijangka akan memberanikan peluang Modi untuk kembali berkuasa dengan menarik perasaan keagamaan Hindu, yang membentuk 80% daripada 1.4 bilion penduduk India.

Ayodhya, pernah sesak dengan rumah-rumah padat dan kedai-kedai lusuh, telah menjalani pemulihan mewah dalam tempoh menuju pembukaan kuil. Jalan-jalan sempit telah ditukar menjadi laluan ziarah empat lorong menuju kuil, pelancong tiba di lapangan terbang dan stesen kereta api baru yang luas, dan rantaian hotel utama sedang membina hartanah baru.

Penganut gembira dari seluruh negara telah tiba untuk menyambut pembukaan, dengan kumpulan mereka menari kepada lagu-lagu keagamaan yang menggema dari pembesar suara di jalan-jalan berhias bunga. Potret besar Tuhan Ram dan papan iklan Modi adalah di mana-mana di Ayodhya, di mana sempadan telah ditutup untuk mencegah lebih ramai orang datang masuk. Kira-kira 20,000 anggota keselamatan dan lebih 10,000 kamera keselamatan telah dikerahkan.

Masa itu akan diingati sebagai bersejarah dan bermakna oleh ramai warga Hindu negara itu.

“Saya di sini untuk melihat sejarah berlaku di hadapan mata kami. Selama berabad-abad, kisah Tuhan Ram telah menggema di hati jutaan,” kata Harish Joshi yang tiba di Ayodhya dari negeri Uttarakhand empat hari sebelum upacara.

Dibina dengan anggaran kos RM860 juta dan menjangkau hampir 3 hektar (7.4 ekar), kuil itu terletak di atas puing-puing masjid abad ke-16 Babri, yang diruntuhkan ke tanah pada 1992 oleh orang ramai Hindu yang percaya ia dibina di atas puing-puing kuil menandakan tempat kelahiran Tuhan Ram.

Tapak itu telah lama menjadi titik panas keagamaan bagi kedua-dua komuniti, dengan runtuhnya masjid itu memicu rusuhan berdarah di seluruh India yang mengorbankan 2,000 nyawa, kebanyakannya Muslim.

Pertikaian itu berakhir pada 2019 apabila, dalam keputusan kontroversi, Mahkamah Agung India menganggap runtuhan masjid “pelanggaran yang tidak termaafkan” terhadap undang-undang tetapi memberikan tapak itu kepada Hindu sambil memberikan tapak tanah yang berbeza kepada Muslim.

Sejarah yang rumit masih luka terbuka bagi banyak Muslim, yang semakin sering menjadi sasaran serangan daripada kumpulan nasionalis Hindu dan melihat pembinaan kuil itu sebagai kesaksian dasar Hindu pertama Modi.

Pihak berkuasa mengatakan kuil tiga tingkat yang dibina daripada batu pasir merah muda itu akan dibuka kepada orang ramai selepas upacara dan mengharapkan 100,000 penganut akan melawat setiap hari. Pembina masih bekerja untuk menyiapkan 46 pintu rumit dan hiasan dinding yang rumit.

Tetapi bukan semua berpesta. Empat otoriti agama Hindu utama enggan hadir, mengatakan mengagungkan kuil yang belum siap bertentangan dengan kitab suci Hindu. Beberapa pemimpin utama daripada parti pembangkang utama India Congress juga memboikot acara itu, dengan banyak ahli parlimen pembangkang menuduh Modi mengeksploitasi kuil untuk mata politik.

Jiran Pakistan mengutuk pengagungan, mengatakan kuil yang dibina di tapak masjid yang dirobohkan akan kekal sebagai noda demokrasi India.

“Terdapat senarai yang semakin panjang masjid (di India) yang menghadapi ancaman serupa penodaan dan pemusnahan,” kata kenyataan Kementerian Luar Pakistan. Ia menyeru komuniti antarabangsa membantu menyelamatkan warisan sejarah Islam di India daripada “kumpulan ekstremis” dan memastikan hak minoriti dilindungi.

Sekurang-kurangnya tiga masjid bersejarah di utara India terlibat dalam pertikaian mahkamah atas tuntutan oleh nasionalis Hindu yang mengatakan mereka dibina di atas puing-puing kuil. Nasionalis Hindu juga mengemukakan kes di mahkamah India untuk memiliki ratusan masjid bersejarah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.